vrijdag 11/10/2019

Preventiebeleid R.-K. Kerk: bijeenkomsten voor pastorale beroepskrachten

In het licht van de meldingen sinds 2010 van seksueel misbruik in Nederland, het onderzoek van de heer Deetman en de eindrapportage van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK in 2017, is het besef verder gegroeid dat de aandacht voor preventie van seksueel misbruik in de Kerk noodzakelijk is. Daarvoor zijn onder meer de Gedragscode Pastoraat, die ook in het Engels is vertaald, de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het verplichte antecedentenonderzoek in het leven geroepen.

De Priesterraad van het bisdom, die regelmatig heeft gesproken over misbruik en preventie in de Kerk, benadrukt de noodzaak om de maatregelen ter zake preventie onder de aandacht te brengen en te houden en heeft geadviseerd om een bijeenkomst over dit onderwerp te organiseren voor pastorale beroepskrachten.

De bisschop heeft dat advies graag overgenomen. Ter wille van een veilige Kerk is het belangrijk op de hoogte te blijven van de voorzieningen die kerkprovinciaal zijn afgesproken en die gelden in alle bisdommen.

• Op woensdag 9 oktober 13.00-15.30 uur wordt een bijeenkomst gehouden voor de pastorale beroepskrachten van het vicariaat Den Haag. Deze wordt gehouden in de ruimte van de H. Benedictus en Bernadettekerk, Sir Winston Churchilllaan 372 te Rijswijk.
  • Op vrijdag 11 oktober 10.30-13.00 uur wordt eenzelfde bijeenkomst georganiseerd voor de pastorale beroepskrachten van het vicariaat Rotterdam. Deze bijeenkomst wordt gehouden in de H. Adelbertkerk, Apollolaan 2 te Delft.

De bijeenkomsten zullen beginnen met een korte terugblik op de ontwikkelingen sinds 2010. Vervolgens wordt het preventiebeleid toegelicht, met name de vernieuwde Gedragscode. Bijzondere aandacht zal er zijn voor communicatie. Mgr. Van den Hende zal op de bijeenkomst terugblikken op de conferentie die eind februari over dit onderwerp is gehouden in Rome.

Pastorale beroepskrachten die verhinderd zijn op de bijeenkomst van het eigen vicariaat zijn van harte welkom op de bijeenkomst van het andere vicariaat. Aanmelden kan via a.d.jong@bisdomrotterdam.nl.