Verdergaan naar hoofdinhoud Aanmelden

Caritas

Caritas betekent letterlijk (naasten)liefde. Sinds de LPO-zitting van 1987 spreken we vooral over diaconie als aanduiding voor de kerkelijke inzet voor mensen in nood. Paus Benedictus XVI heeft met zijn encyclieken 'Deus Caritas Est' en 'Caritas in Veritate' het begrip van zijn stof ontdaan.

Een vorm van kerkelijk georganiseerde liefde is de Parochiële Caritasinstelling (PCI). Dat is sinds 1965 de naam voor de rechtsopvolgers van de parochiële armbesturen. PCI-en hebben als doel "de caritas permanent een herkenbare plaats te bieden binnen en vanuit de parochiegemeenschap en daarvoor een werkzaam instrument te zijn." Daarvoor hebben de meeste PCI-en de beschikking over een eigen vermogen.

Sinds 2007 heeft het bisdom Rotterdam ook een Diocesane Caritasinstelling (DCI). Uit de verplichte afdracht van de PCI-en ondersteunt de DCI diaconale projecten in het bisdom.