Jaar van de Roepingen

Foto: Ramon Mangold

Diocesaan themajaar 2019

In het kerstnummer van Tussenbeide 2018 kondigde Mgr. Van den Hende een nieuw themajaar aan voor het bisdom Rotterdam. In 2019 wil de bisschop extra aandacht vragen voor de Kerk als gemeenschap van geroepenen.

Het Jaar van de Roepingen begon op het Feest van de Doop van de Heer: zondag 13 januari 2019. Het wordt afgesloten op het Hoogfeest van Christus Koning: zondag 24 november 2019.

Het Jaar van de Roepingen volgt op het Jaar van Gebed (Advent 2017 - Advent 2018).

• Dieslezing Vronesteyn: Celibaat als roeping

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 10 oktober 2019

‘Celibaat als roeping.’ Dat was het onderwerp van de dieslezing die pastoor Michel Hagen op 1 oktober uitsprak op Centrum Vronesteyn. Michel Hagen is als spirituaal verbonden aan de priester- en diakenopleiding en koos het onderwerp vanwege het diocesane Jaar van de Roepingen.

• “In het Jaar van de Roepingen mogen we opnieuw beseffen dat ons christelijk leven ten diepste bepaald wordt door het motto van de Missiemaand: gedoopt en gezonden.” Dit schrijft Mgr. Van den Hende in het openingsartikel van de nieuwe Tussenbeide. Het herfstnummer van Tussenbeide verschijnt bij het begin van de missiemaand oktober.

• Hoe kun je de stem van God verstaan en je roeping volgen? Dat is een vraag die bij veel jonge katholieken leeft. Rector Walter Broeders van Vronesteyn vertelt tijdens het jongerenprogramma van de Nationale Bedevaart in Brielle hoe God mensen in de Bijbel roept en hij geeft aan dat God ons ook nu roept.

• Geloofsgesprekken over roepingen in parochies op NPO2

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 09 juli 2019

In juli vonden de opnames plaats voor twee Geloofsgesprekken met Mgr. Van den Hende en rector Broeders van Vronesteyn. Zij spreken daarin met Leo Fijen over roepingen en roepingenklimaat in parochies.

• “Als er krimp is, mag het ons uiteraard tot bescheidenheid brengen, maar niet tot somberheid of misplaatste angst, want het geloof van de Heer is ons gegeven als een rijkdom en blijft van grote betekenis in het leven van ieder van ons.” Dat preekte Mgr. Van den Hende tijdens de eucharistieviering, waarmee de Nationale Bedevaart Brielle opende op 6 juli.