vrijdag 12/03/2021

“24 uur voor de Heer”

De “24 uur voor de Heer” zijn 24 uur van aanbidding met de uitnodiging om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen. Dit jaar is het vanwege het coronavirus nog niet duidelijk op welke wijze de kerken open kunnen zijn. Een alternatief is de 24 uur van eucharistische aanbidding online als livestream te houden.

Dat zal gebeuren in de Eendrachtskapel in Rotterdam (kerk van de HH. Laurentius en Ignatius). Op vrijdag 12 maart starten de “24 uur voor de Heer” in de Eendrachtskapel met een eucharistieviering om 12.45 uur. Bisschop Van den Hende is celebrant in deze viering. Daarna volgen uren van eucharistische aanbidding. De “24 uur voor de Heer” worden op zaterdag 13 maart afgesloten met een eucharistieviering om 12.45 uur.

De Eendrachtskapel is de oudste rooms-katholieke kerk in de stad Rotterdam die als zodanig in gebruik is. Ze is gebouwd eind 19de eeuw als aanbiddingskapel van het heilig Sacrament. De Eendrachtskapel is gebouwd precies 150 jaar geleden in 1871 en is tot de jaren '80 in gebruik geweest als Kapel van het Allerheiligste Sacrament. De Eeuwigdurende Aanbidding werd verzorgd door de "zusters van de Eeuwigdurende Aanbidding", een zustercongregatie met het moederhuis in Brussel. (Zie ook eendrachtskapel.nl)

"24 uur voor de Heer"

In 2015 nam paus Franciscus het initiatief op in de bul Misericordiae vultus, waarin hij het Heilig Jaar van de Barmhartigheid afkondigde. Daarna is het elk jaar onderdeel geweest van de Veertigdagentijd als voorbereiding op Pasen.

“Het initiatief moet in de bisdommen worden bevorderd,” benadrukt paus Franciscus in Misericordiae vultus (17). “Zeer veel mensen naderen opnieuw het sacrament van de verzoening en onder hen veel jongeren, die in deze ervaring vaak de weg weer vinden om terug te keren tot de Heer, om een ogenblik van intens gebed te beleven en de zin van het eigen leven opnieuw te ontdekken.”