donderdag 22/04/2021

Bijeenkomst (online) over online vieren

Leden van pastorale teams zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst over online vieren. Nadat het coronavirus uitbrak, zijn veel parochies begonnen met het livestreamen van eucharistievieringen. Parochies hebben daarvoor geïnvesteerd in menskracht en materiaal. De verwachting is dat het livestreamen iets blijvends is, ook als straks de beperkingen van het aantal kerkbezoekers zijn opgeheven. Welke lessen kunnen we leren uit de ervaringen tot nu toe met betrekking tot de viering van liturgie online?

Die vraag staat centraal op deze online bijeenkomst op donderdag 22 april van 20.00 uur tot 21.30 uur.

Voor deze bijeenkomst heeft het bisdom Michael-Dominique Magielse o.p. bereid gevonden om een inleiding te verzorgen, tips te geven en met de deelnemers in gesprek te gaan. Vragen kunnen via de chatfunctie worden gesteld. Michael-Dominique Magielse o.p verricht momenteel een promotieonderzoek aan de katholieke theologische faculteit van Tilburg University naar ‘de relatie tussen digital culture en liturgie, hoe de kerk viert’. In zijn inleiding op deze avond zal hij spreken over de hybride gemeenschap, die zo kenmerkend is voor een gestreamde viering. Die gemeenschap bestaat zowel uit de mensen die daadwerkelijk aanwezig zijn in het kerkgebouw als de mensen die thuis meedoen aan de viering. Op welke wijze participeren beide groepen aan de liturgie en hoe kunnen ze met elkaar verbonden zijn?

Priesters, diaken en pastoraal werk(st)ers kunnen zich aanmelden voor deze bijeenkomst via pastoraledienstverlening@bisdomrotterdam.nl. Dat kan tot 20 april. Een dag voor de bijeenkomst wordt de link toegestuurd om deel te nemen.