40-dagencampagne

Veertig dagen voor Pasen:  extra aandacht voor solidariteit met mensen in een netwerk van liefde

Vanwege het coronavirus gaan alle geplande bezinningsbijeenkomsten ‘Paus Franciscus en de Armen’ vanaf 14 maart niet door. Dat geldt ook voor (bijna) alle andere parochiële activiteiten in het kader van de 40-dagencampagne. Om die reden zijn de weekoverzichten na week 11 van de website verwijderd.

Het bisdom Rotterdam brengt in de Veertigdagentijd (26 februari – 12 april 2020) voor de vierde keer de vele diaconale activiteiten voor het voetlicht die katholieke parochies, instellingen en scholen in deze periode organiseren. Traditioneel krijgt in deze weken de Vastenactie veel aandacht, die dit jaar onder het motto ‘Werken aan je toekomst’ actie voert voor beroepsopleidingen. Maar de 40-dagencampagne geeft ook aandacht aan de diaconale inzet voor mensen in nood dichtbij. Met deze 40-dagencampagne wil het bisdom een bijdrage leveren aan het zichtbaar maken van de Kerk als netwerk van liefde.

De activiteiten van de 40-dagencampagne worden per week opgenomen in de activiteitenagenda op deze website en komen ook hieronder op deze pagina beschikbaar.

In de Veertigdagentijd bereiden christenen zich voor op het Hoogfeest van Pasen, waarop ze vieren dat Christus het kwaad, het lijden en de dood overwint. Van oudsher doen ze dat door extra aandacht te besteden aan vasten, gebed en aalmoezen geven. Het beoefenen van soberheid maakt ruimte vrij om relaties te herstellen met God, met anderen en met de schepping. Zo is de Veertigdagentijd bij uitstek geschikt om werk te maken van naastenliefde en diaconie en zich te bezinnen op de gelovige motieven hiervoor.

Bekijk hier de weekoverzichten met activiteiten tot en met de derde week van de campagne: