Armoedebestrijding is een van de taken van geloofsgemeenschappen

De gevolgen van de financiële crisis zijn nog steeds zichtbaar in de Nederlandse samenleving.

Wel daalt nu weer de werkloosheid en neemt ook het aantal mensen af dat leeft in armoede. Maar de cijfers zijn nog steeds fors hoger dan in 2008.

Zelfstandigen, bijstandsontvangers en niet-westerse migranten lopen een bovengemiddeld risico op armoede. Dat geldt ook voor kinderen. In 2014 groeiden 380.000 kinderen op in armoede.

Parochies zetten zich op tal van manieren in voor de bestrijding van armoede.

Om de paar jaar houden de kerken een onderzoek naar de financiële hulp door caritasinstellingen en diaconieën.

Kerken droegen in 2015 36 miljoen euro in hulp en 1,25 miljoen uren aan vrijwilligerswerk bij aan armoedebestrijding. Het totaal aantal hulpvragen steeg van circa 40.000 in 2012 naar 50.000 in 2015.

“De financiële ondersteuning van personen en gezinnen is ingebed in een breder kader van ontmoeting en ondersteuning.”

Armoedebestrijding vanuit parochies:
  • individuele financiële steun waar sociale voorzieningen ontoereikend zijn
  • begeleiding bij invullen formulieren of gang naar instanties
  • collectieve initiatieven zoals noodfonds, voedselbank, kledingbank, SchuldHulpMaatje, inloophuis, eetproject, kringloopwinkels en ruilborden
  • verstrekken van kerstpakketten
  • aanbieden van vakanties of uitjes
  • belangenbehartiging bij politieke en maatschappelijke organisaties