Brood en rozen

De Diaconieprijs zetde sociale inzet van parochies in de schijnwerper

De Diaconieprijs ('Brood en Rozen') van het bisdom Rotterdam zet de sociale inzet van parochies in de schijnwerper en is een uiting van waardering voor alle vrijwilligers die zich bekommeren om mensen in nood, dichtbij en ver weg.

De naam en datum van de prijsuitreiking zijn geïnspireerd op de heilige Elisabeth van Thüringen (gestorven 1231). Volgens een bekende legende was zij met broden in haar rokken onderweg naar arme mensen in een naburig dorp, toen haar zwager haar achterop kwam. De familie was bang dat zij alle bezittingen aan het wegschenken was. Toen zij gesommeerd werd haar rokken te openen, vielen er geen broden uit maar prachtige rozen. Elisabeth van Thüringen geldt als patrones van de caritas (naastenliefde). Op 17 november wordt zij herdacht. De prijs wordt uitgereikt op de zaterdag voor haar feestdag. Elisabeth van Thüringen is een van de patroonheiligen van de kathedraal van het bisdom Rotterdam.