Brood en rozen

De Diaconieprijs Brood en Rozen zet de sociale inzet van de parochies in de schijnwerper

De Diaconieprijs Brood en Rozen zet de sociale inzet van parochies in de schijnwerper en is een uiting van waardering voor alle vrijwilligers die zich bekommeren om mensen in nood, dichtbij en ver weg.

De naam en datum van de prijsuitreiking zijn geïnspireerd op de heilige Elisabeth van Thüringen (gestorven 1231). Volgens een bekende legende was zij met broden in haar rokken onderweg naar arme mensen in een naburig dorp, toen haar zwager haar achterop kwam. De familie was bang dat zij alle bezittingen aan het wegschenken was. Toen zij gesommeerd werd haar rokken te openen, vielen er geen broden uit maar prachtige rozen. Elisabeth van Thüringen geldt als patrones van de caritas (naastenliefde). Op 17 november wordt zij herdacht. De prijs wordt uitgereikt op de zaterdag voor haar feestdag. Elisabeth van Thüringen is een van de patroonheiligen van de kathedraal van het bisdom Rotterdam.

Op zaterdag 11 november 2017 werd de Diaconieprijs voor de zesde keer uitgereikt.

De prijswinnaars van de Diaconieprijs Brood en Rozen 2017 waren:

• B-COS Hand in Hand Refugee Project van de internationale Engelstalige parochie in Den Haag (categorie: gemeenschapsopbouw)
  • Willibrordkamp van de parochie Maria Sterre der Zee in Den Haag (categorie: diaconie dichtbij)
  • Vamos Schipluiden (categorie: diaconie ver weg)

Elke prijswinnaar ontving een bedrag van € 1.000. Het eerste project kreeg ook de wisseltrofee mee.

Alle 16 aanmeldingen staan beschreven in de ‘Diaconale kalender 2018 en 2019’.