De tijdcollecte: geef tijd in plaats van geld

Geld inzamelen voor een goed doel is de meest bekende vorm van collecteren. Een tijdcollecte is anders. Bij een tijdcollecte geven mensen geen geld, maar tijd. Mensen worden gevraagd om een dag of een dagdeel vrijwilligerswerk te doen voor een diaconaal of ander goed doel, binnen of buiten de parochie. Dat kan een individuele activiteit zijn of een activiteit met een klein groepje (gezin, vrienden, vrijwilligersgroep e.d.).

Waarom een tijdcollecte?
Omdat een tijdcollecte

• een appel doet op parochianen om zich een keer diaconaal in te zetten
  • parochianen kan laten kennis maken met voor hen nieuwe vormen van vrijwilligerswerk
  • het netwerk van de parochie kan verbreden door samenwerking te zoeken met andere maatschappelijke organisaties
  • naar de samenleving laat zien, dat de parochie er niet alleen voor zichzelf is

Ondersteuning

Deze formule vraagt de nodige inspanningen van een plaatselijke werkgroep. Er is voor u een draaiboek, een model voor een Tijdcollecteformulier en enige parochiebladartikelen. Ook is een speciaal logo voor de Tijdcollecte beschikbaar.
Klik hier om naar deze documenten te gaan. Alles is vrij te gebruiken. Teksten mogen naar believen worden aangepast. Graag ontvangen we voorbeelden en commentaar. Daarmee kunnen we het middel van de tijdcollecte verder ontwikkelen.

Meer informatie? Vragen over de tijdcollecte? Ervaringen vertellen? Neem contact op met: Jan Maasen.

Het project ‘Tijdcollecte’ wordt mede mogelijk gemaakt door de DCI.