(Pre)Marriage Course

Twee cursussen voor aanstaande echtparen

De Premarriage Course en Marriage Course zijn bedoeld voor alle aanstaande echtparen die willen werken aan een sterke en blijvende relatie. Tijdens de cursus ga je, in een ontspannen sfeer, met zijn tweeën, in gesprek over wat echt belangrijk is voor je relatie, en je verwachtingen voor de toekomst. De cursus is herkenbaar, eerlijk en opbouwend - en met een flinke scheut humor.

• Premarriage Course
    Deze cursus is voor aanstaande echtparen die niet of nog maar kort samenwonen (korter dan een half jaar). De cursus wordt gegeven in zes avonden. De kosten bedragen € 150 per echtpaar. Voor jonge paren (t/m 23 jaar) voor wie het cursusgeld een hindernis zou zijn om deel te nemen, kan het bisdom de cursuskosten subsidiëren. Je betaalt naar draagkracht. (Het bisdom subsidieert tot maximaal € 130, je betaalt dan € 20.)
  • Marriage Course

Een deel van de paren die een kerkelijk huwelijk sluit, woont voor het huwelijk al langer samen (langer dan een half jaar). De praktijk leert dat dan de Marriage Course dan het beste aansluit bij de ervaring en behoeften. Deze cursus wordt gegeven in acht avonden. De kosten bedragen € 200 per echtpaar. Voor jonge paren (t/m 23 jaar) voor wie het cursusgeld een hindernis zou zijn om deel te nemen, kan het bisdom de cursuskosten subsidiëren. Je betaalt naar draagkracht. (Het bisdom subsidieert tot maximaal € 150, je betaalt dan € 50).

De eerste avond bestaat uit een inleiding en gesprek over de betekenis van het sacrament van het huwelijk. Beide cursussen behandelen daarna praktische onderwerpen die in het huwelijk een belangrijke rol spelen:

• Communicatie: praten en luisteren
  • Toewijding: tijd voor elkaar nemen
  • Gezonde familierelaties: omgaan met ouders en schoonouders
  • Conflicten oplossen: omgaan met boosheid, elkaars verschillen ontdekken, en elkaar vergeven
  • Liefde in actie: de vijf talen van de liefde
  • Liefde levendig houden: vriendschap en seksualiteit
  • Gedeelde doelen en waarden
  • Gelijkwaardigheid en verbondenheid

Elke cursusavond begint met een complete en sfeervolle maaltijd, met zijn tweeën aan een eigen tafel. Na het eten ga je aan de slag met het thema van de avond. Na een kort, inspirerend verhaal, waar alle deelnemers tegelijk naar luisteren, praat elk paar er getweeën over door. Geen vraag blijkt te gek om te stellen… en om serieus te bespreken. Het cursusmateriaal helpt daarbij. Alles wat wordt besproken blijft onder elkaar.

Aanmelden

Je kunt je als echtpaar aanmelden via de onderstaande links. Meld je zo vroeg mogelijk aan. Let op: lees eerst goed de uitleg bij de twee keuzen. Wonen jullie nog niet samen of korter dan een half jaar, meld je dan aan voor de Premarriage Course. Wonen jullie langer samen dan een half jaar, meld je dan aan voor de Marriage Course. Na aanmelding ontvang je per e-mail meer informatie.

• Aanmelden voor de Premarriage Course (link naar Google formulier)
  • Dordrecht (Burg. de Raadtsingel 45, tegenover NS station Dordrecht. Gratis parkeren op kerkplein.)
    De cursusdata zijn 10 januari, 24 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart en 21 maart van 19.00 uur tot 22.00 uur.
  • Aanmelden voor de Marriage Course (link naar Google formulier)
  • Ypenburg (Brasserie Heerlijk, Oeverwallaan 130, 2498 BK Den Haag-Ypenburg)
    De cursusdata zijn 12 januari, 26 januari, 2 februari, 16 februari, 9 maart, 23 maart, 6 april, 20 april van 19:00 uur tot 22:00 uur.

Tot slot

• Maak als aanstaand echtpaar zo snel mogelijk ook een afspraak met degene die in de parochie waar je gaat trouwen verantwoordelijk is voor de parochiële huwelijksvoorbereiding, waaronder de voorbereiding van de kerkelijke viering (mocht je dat nog niet hebben gedaan)
  • Mocht het cursusbedrag een hindernis vormen om deel te kunnen nemen, geef dit dan a.u.b. aan op het aanmeldformulier
  • Het cursusbedrag is inclusief cursusmateriaal, welkomstdrankjes, een sfeervolle, complete avondmaaltijd aan het begin van elke avond en koffie, thee, koek, etc.

Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij vicaris-generaal Tjeerd Visser