M25 & DiaconAction

M25: iets doen voor een ander vanuit je geloof in Jezus

Door concrete vrijwilligersactiviteiten zien en voelen wat het inhoudt om iets te kunnen betekenen voor mensen die het moeilijk hebben in onze samenleving. Dat is M25 voor jongeren (12-18 jaar). Iets doen voor de armere mensen in de samenleving heeft vanuit het geloof te maken met Matteüs 25: wie iets doet voor de minsten, doet iets voor Christus. In het Matteüs evangelie staan zes werken van barmhartigheid (Matteüs 25, 31-46). Daar is de doden begraven bijgekomen (naar Tobit 1, 17) en paus Franciscus heeft er een achtste aan toegevoegd. Dit zijn ze alle acht:

1. De hongerigen spijzen
  2. De dorstigen laven
  3. De naakten kleden
  4. De vreemdelingen herbergen
  5. De zieken verzorgen
  6. De gevangenen bezoeken
  7. De doden begraven
  8. De zorg voor het gemeenschappelijk huis (= de schepping)

Kenmerkend voor M25 is dat er naast praktische activiteiten veel ruimte is voor gezamenlijke planning en reflectie. In Bisdom Rotterdam zijn verschillende M25-groepen actief. Alle groepen zijn te vinden in een overzicht. Om het jaar ontmoeten zij elkaar op de manifestatie 'M25 goes...'.

Meld ook jouw groep aan bij de Pastorale Dienstverlening.

Zelf een nieuwe M25-groep starten? Je vindt bij 'downloads/projecten' onder meer een stappenplan, het standaard M25-logo en het ontwerp voor affiche en folder. Kijk ook eens op de Facebookpagina ‘M25 bisdom Rotterdam’.

DiaconAction: tieners en jongeren in actie

Het woord DiaconAction bestaat uit twee woorden: diaconie en actie. Diaconie is vanuit je geloof mensen helpen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Meedoen met DiaconAction is eenvoudig. Prik met je jongerengroep een datum in november of december. Dit is de actieperiode. Bedenk een leuke actie en werk jullie idee verder uit. Om inspiratie op te doen kun je lezen wat andere groepen op touw hebben gezet.

M25 Westland in actie. (Foto: Facebook M25 Westland)

Voorbeelden

Hieronder lees je korte stukjes van jongeren die diaconaal aan de slag gaan. Laat ook zien dat je meedoet aan DiaconAction en mail ons over je activiteit. Er is ook een Facebookpagina van DiaconAction. Daar zie je welke jongeren nog meer meedoen: www.facebook.nl/diaconaction

• Rock Solid Ter Aar/ Aarlanderveen - spellenavond. De tieners van Rock Solid uit Ter Aar en Aarlanderveen organiseerden een spelletjesavond voor mensen met een beperking (2017)