M25 & DiaconAction

M25: iets doen voor een ander vanuit je geloof in Jezus

Door concrete vrijwilligersactiviteiten zien en voelen wat het inhoudt om iets te kunnen betekenen voor mensen die het moeilijk hebben in onze samenleving. Dat is M25 voor jongeren (12-18 jaar). Iets doen voor de armere mensen in de samenleving heeft vanuit het geloof te maken met Matteüs 25: wie iets doet voor de minsten, doet iets voor Christus. In het Matteüs evangelie staan zes werken van barmhartigheid (Matteüs 25, 31-46). Daar is de doden begraven bijgekomen (naar Tobit 1, 17) en paus Franciscus heeft er een achtste aan toegevoegd. Dit zijn ze alle acht:

 1. De hongerigen spijzen
 2. De dorstigen laven
 3. De naakten kleden
 4. De vreemdelingen herbergen
 5. De zieken verzorgen
 6. De gevangenen bezoeken
 7. De doden begraven
 8. De zorg voor het gemeenschappelijk huis (= de schepping)

Kenmerkend voor M25 is dat er naast praktische activiteiten veel ruimte is voor gezamenlijke planning en reflectie. In Bisdom Rotterdam zijn verschillende M25-groepen actief. Alle groepen zijn te vinden in een overzicht. Om het jaar ontmoeten zij elkaar op de manifestatie 'M25 goes...'.

Meld ook jouw groep aan bij de Pastorale Dienstverlening.

Zelf een nieuwe M25-groep starten? Je vindt bij 'downloads/projecten' onder meer een stappenplan, het standaard M25-logo en het ontwerp voor affiche en folder. Kijk ook eens op de Facebookpagina ‘M25 bisdom Rotterdam’.

DiaconAction: tieners en jongeren in actie

Het woord DiaconAction bestaat uit twee woorden: diaconie en actie. Diaconie is vanuit je geloof mensen helpen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Meedoen met DiaconAction is eenvoudig. Prik met je jongerengroep een datum in november of december. Dit is de actieperiode. Bedenk een leuke actie en werk jullie idee verder uit. Om inspiratie op te doen kun je lezen wat andere groepen op touw hebben gezet.

M25 Westland in actie. (Foto: Facebook M25 Westland)

Voorbeelden

Hieronder lees je korte stukjes van jongeren die diaconaal aan de slag gaan. Laat ook zien dat je meedoet aan DiaconAction en mail ons over je activiteit. Er is ook een Facebookpagina van DiaconAction. Daar zie je welke jongeren nog meer meedoen: www.facebook.nl/diaconaction

 • Rock Solid Ter Aar/ Aarlanderveen - spellenavond. De tieners van Rock Solid uit Ter Aar en Aarlanderveen organiseerden een spelletjesavond voor mensen met een beperking (2017)
 • M25 Rotterdam en Den Haag- gevangenisbezoek en kerststukjes maken en ontmoeting met vluchtelingen (2016)
 • M25 Noordwijk - kerststukjes maken oor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ieder kerststukje werd voorzien van een persoonlijk geschreven boodschap op een mooie kaart (2016)
 • M25 Westland - Winterwonderland. M25 Westland hielp bij Winterwonderland in Het Westerhonk in Monster, waar voornamelijk mensen met een verstandelijk beperking wonen (2016)
 • Inside Out - Kerstmarkt. De jongerengroep van de Parochie de vier Evangelisten in Den Haag organiseerde een kerstmarkt om geld in te zamelen voor diaconale en maatschappelijke activiteiten en projecten (2016)
 • JEK-Time - kaarsen maken uit ingezamelde kaarsvetrestanten kaarsen. De kaarsen werden voorzien van een kerstgroet en uitgedeeld aan mensen uit de parochie (2016)
 • 10Age7 - Helpen bij de Voedselbank (2016)
 • M25 Den Haag Zuid - Project wensboom. In de vier wijkkerken van de parochie stond een wensboom met kaartjes met daarop een (cadeau)wens van kinderen die lang in het ziekenhuis verblijven of die er vaak komen, omdat ze ziek zijn. De tieners van M25 nodigden parochianen uit om een wens te vervullen voor deze kinderen (2016)
 • M25 St. Christoffel en vormelingen - Sinterklaasactie. In alle kerken zetten de jongeren met vormelingen dozen neer, versierd als schoorstenen. Parochianen konden daar cadeautjes in doen voor Stichting Kinderen van de Voedselbank (2016)
 • Amazing Teeners, Cat Kids en Provider - Diner de l’Eglise. De tieners en jongeren van de Sint Jan de Doperparochie organiseerden een luxe diner bij de kerk voor mensen die het om wat voor reden dan ook moeilijk hebben (2016)

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven