Inspiratie

FOTOVERSLAG “Laten wij in deze avond lichtdragers worden”

Door: Bisdom Rotterdam zondag 14 april 2024

Foto’s: Bisdom Rotterdam

De laatste avond rond de relieken van Bernadette was een jongerenavond met een Lourdes lichtprocessie

Het avondprogramma op vrijdagavond 12 april begon met een gezamenlijke maaltijd voor jongeren. Zoals gebruikelijk bij de maandelijkse ontmoetingen van Tour of Faith was er zelf meegebracht eten. Hiervoor was onder meer een flinke stapel kleine pannenkoeken gebakken. Zeventig jongeren hadden zich voor de avond aangemeld.

De jongeren hadden deze avond gelegenheid om te bidden bij de reliek van Bernadette. Daarna begon later op de avond om 20.00 uur de internationale eucharistieviering. De Schriftlezingen werden gelezen in verschillende talen. Er klonk Frans, Portugees, Nederlands en Engels. De zang en muziek werden verzorgd door jonge mensen van de Franstalige parochie in Den Haag (Tous les Saints). Niet alleen de jongeren kwamen uit verschillende landen. Dat gold ook voor de priesters deze avond. Bisschop Van den Hende was hoofdcelebrant en verzorgde de homilie.

Veel gelovigen sloten zich aan bij de eucharistieviering deze avond. Het was de laatste van vier dagen dat de reliek van de heilige Bernadette in de kathedraal aanwezig was. Bisschop Van den Hende preekte in het Nederlands en gaf daarna een korte samenvatting van de homilie in het Engels. De bisschop preekte over de oproep van Maria in Lourdes.

Bisschop Van den Hende: “Maria zegt tegen Bernadette: bid veel. Je zult misschien niet altijd heel diep bidden en helemaal geconcentreerd. Maar als je veel bidt, zitten er allicht ook gebeden tussen die wel met heel je hart gebeuren. Als je veel bidt, zal God ook je schamele bidden ontvangen en er iets van maken, omdat jij je richt op God zelf. Het tweede is: bekeer je. Maak ruimte in je hart voor het evangelie. Maak ruimte in je hart voor de liefde van God. En ten derde: vraag vergeving voor je zonden. De barmhartigheid van God.”

Aansluitend op de mis volgde de lichtprocessie van Lourdes. Hierin liepen vierhonderd mensen mee met een kaarsje. Het was zoals plebaan Michel Hagen aan het begin van de mis had gezegd: “Laten wij in deze avond lichtdragers worden. Als wij met de processie naar buiten gaan, laten we het licht van Christus zien. Licht moeten wij zijn.”

Voorop in de stoet werd het beeld uit Lourdes van Maria meegedragen. Vanuit de kathedraal werd rechtsaf geslagen. Zo kwam de processie bij het Heemraadspark, het kleine park dat ligt op een steenworp afstand van de kathedraal. De route volgde de wandelpaden van het park heen en terug. Priesters in de processie baden voor. Er werd gebeden en gezongen. Her en der claxonneerde een ongeduldige auto. Enkele voorbijgangers vroegen geïnteresseerd naar de betekenis van de stoet.

Teruggekomen in de kathedraal werd de avond vervolgd met aanbidding van het allerheiligst Sacrament. Er was gebed, zang en gelegenheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen. Tot 23.30 uur was de kathedraal geopend en kon afscheid worden genomen van de reliek van Bernadette. Nog veel kaarsjes werden aangestoken als teken van gebed. Vingers werden in het Lourdeswater gedoopt om een kruisteken mee te maken. Handen werden een laatste keer op de rots van Lourdes gelegd.

Nadat de laatste bezoekers de kathedraal hadden verlaten, was plebaan Hagen samen vrijwilligers van de kathedraal en met bisschop Van den Hende en enkele andere mensen van het bisdom nog even bezig om op te ruimen. De reliek en de rots, het Mariabeeld en de banieren werden verpakt voor het vervolg van de reis. Op zaterdagochtend 7.00 uur stonden de landelijke vrijwilligers die voor het vervoer zorgen met hun kleine vrachtwagen voor de deur. Daarna begon de volgende etappe: op weg naar Bolsward.

De reliek van de heilige Bernadette wordt verwelkomd in de zeven bisdommen:

  • Bisdom Roermond: 1 t/m 4 april
  • Bisdom Haarlem-Amsterdam: 4 t/m 9 april
  • Bisdom Rotterdam: 9 t/m 13 april
  • Bisdom Groningen-Leeuwarden: 13 t/m 16 april
  • Aartsbisdom Utrecht: 16 t/m 20 april
  • Bisdom Breda: 20 t/m 25 april
  • Bisdom ‘s-Hertogenbosch: 25 t/m 28 april

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven