Bisdom Rotterdam Activiteiten

zaterdag 18/06/2022

Impulsbijeenkomst: Together We

“Together We” is de nieuwe driejarige campagne van Caritas Internationalis. Landelijk sluit in Nederland het Officium Caritatis (het diaconale overleg van de bisschoppenconferentie) aan bij deze wereldwijde campagne.

Voor caritasbestuurders en leden van werkgroepen diaconie en MOV in het bisdom Rotterdam wordt de campagne geïntroduceerd op zaterdag 18 juni. Ook portefeuillehouders diaconie in de pastorale teams en pastoraatsgroepen zijn hiervoor uitgenodigd.

Tijdens de impulsbijeenkomst worden bronnen gepresenteerd (Laudato Si’ en Fratelli Tutti) en kunt u kennismaken met praktijkvoorbeelden die onderdeel kunnen zijn van deze campagne. Zo kunt u zelf geïnspireerd worden om activiteiten te ondernemen vanwege deze wereldwijde caritascampagne. ‘Together We’ biedt de mogelijkheid om de aandacht voor duurzaamheid, klimaat en milieu te integreren in eigen diaconale activiteiten op het gebied van armoedebestrijding.

Op 26 november reikt bisschop Van den Hende voor het bisdom Elisabethcertificaten uit aan diaconale activiteiten van parochies en kerkelijke instellingen, die zich richten op de onderwerpen van de “Together We” campagne.

Locatie: De impulsbijeenkomst op zaterdag 18 juni wordt gehouden in het kerkelijk centrum De Regenboog, Watermolen 1, 2317 ST Leiden.

Aanmelden: Aanmelden is nodig en kan via pastoraledienstverlening@bisdomrotterdam.nl vóór 11 juni. In verband met de catering (koffie, thee en broodjes) en de inrichting van de zaal is het van belang te weten hoeveel mensen we mogen verwachten op deze impulsbijeenkomst.

Programma

  • 9.30 uur Inloop met koffie en thee
  • 10.00 uur Opening
  • 10.15 uur Inleiding over de betekenis van Fratelli Tutti en Laudato Si’ voor caritas, diaconie en MOV-werk door Jozef Wissink, emeritus hoogleraar praktische theologie
  • 10.45 uur Plenair gesprek
  • 11.00 uur Korte presentatie campagne ‘Wij samen’ door Bob van Dillen, medewerker Cordaid
  • 11.10 uur Pauze
  • 11.30 uur Vijf workshops, waaronder 1. de Franciscustafel, maaltijd waarbij de ontmoeting van parochianen en armen aan tafel voorop staat, 2. Parochie en duurzaamheid, 3. Opvang en integratie van vluchtelingen en migranten
  • 12.30 uur Presentatie van het boek ‘Liefde als rode draad. Historische gestalten van caritas en kerkelijke armenzorg’. In dit boek, dat verschijnt bij Uitgeverij Adveniat, heeft Jan Maasen zijn reeks van negen historische artikelen die hij schreef voor Diakonie & Parochie gebundeld en nader uitgewerkt. Het verschijnen van dit boek markeert tevens het einde van zijn loopbaan (i.v.m. pensioen)
  • 13.00 uur Gelegenheid om een broodje te eten en nog wat na te praten.

Parkeren of OV: Er is voldoende parkeergelegenheid bij dit centrum in Leiden-Merenwijk. Voor wie komt met OV: neem bij Leiden Centraal Arriva Stadsbus 3 richting Merenwijk (vertrek .10 en .40) of Arriva Stadsbus 4 richting Merenwijk (vertrek: .25 en .55). Uitstappen bushalte Valkenhorst. Reistijd: 11, resp. 15 minuten. Vanaf de bushalte is het 2 minuten lopen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven