Bisschop

Bisschop Van den Hende

"Als gelovigen van het bisdom Rotterdam worden wij in onze tijd geroepen om mensen van de Weg te zijn."

De Kerk is een gemeenschap van geroepenen

De term ‘synodaliteit’ komt van het Griekse woord ‘sunodos’, dat bestaat uit twee delen: ‘sun’ (samen) en ‘hodos’ (weg). Gevraagd wordt om als leden van de Kerk samen met de Heer en met elkaar op weg te gaan in geloof, als leerlingen van de Weg die Jezus is.

In Handelingen van de Apostelen wordt van de eerste christenen gezegd dat zij mensen van de Weg worden genoemd. Op de eerste plaats doet deze aanduiding denken aan de persoon van Jezus zelf die in het Evangelie zegt: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven” (Johannes 14, 6). Op de tweede plaats wordt duidelijk dat de christenen als mensen van de Weg samen op tocht zijn. Hun gezamenlijke weg in geloof wordt gekenmerkt door geloofstrouw en gemeenschapszin.

De apostelen en andere leerlingen kregen van Jezus te horen dat zij op hun weg niet te veel moesten meenemen (cf. Matteüs 10, 7-15, Lucas 10, 1-12). Hun belangrijkste bagage is hun geloof, hoop en liefde. Om het Evangelie te verkondigen in woord en daad, is het belangrijk allereerst zelf het met heel je hart aan te nemen en in eigen persoon het geloof in de weg van Jezus vóór te leven.

We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad.

Als gelovigen van het bisdom Rotterdam, in verbondenheid met de wereldwijde Kerk, worden wij in onze tijd geroepen om mensen van de Weg te zijn. Dat betekent dat wij ons als Kerk moeten blijven verzamelen rond de verrezen Heer (de weg, de waarheid en het leven) en dat wij daadwerkelijk leven van zijn woord en sacrament, om samen de Blijde Boodschap te kunnen verspreiden.

Het betekent ook dat wij ons als gemeenschap en persoonlijk goed moeten blijven toerusten en verdiepen waar het gaat om de inhoud en rijkdom van ons geloof in de Heer en zijn Evangelie, met het oog op de verkondiging ervan in de wereld van nu. Daarom hebben in ons bisdom de afgelopen jaren steeds de inhoud en de diepgang van ons geloof centraal gestaan in de themajaren die we mochten houden.

+ Johannes van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Bidden om vrede in de Veertigdagentijd

  Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 17 maart 2023

  Op vrijdag 17 maart vierde bisschop Van den Hende de eucharistie met gelovigen in de Eendrachtskapel met als speciale intentie vrede in Oekraïne. Gebeden werd voor de slachtoffers van de oorlog. Deze beide gebedsintenties stonden ook centraal in de eucharistische aanbidding die voorafgaand aan de mis plaatsvond.

 • Op 15 maart was de nuntius, Mgr. Paul Tschang In-Nam, te gast in de vergadering van de Nederlandse bisschoppenconferentie. De nuntius en zijn secretaris vierden samen met de bisschoppenconferentie de eucharistie met aandacht en gebed voor de afwezige, zieke bisschoppen Mgr. Smeets en Mgr. Liesen en voor het tienjarig pontificaat van paus Franciscus.

 • Diaconale inzameling Chrismamis 2023

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 08 maart 2023

  Op woensdag 5 april wordt vanaf 19.30 uur de Chrismamis gevierd in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal. In de Veertigdagentijd worden parochies in het bisdom uitgenodigd om bij hun kerkgebouwen een ‘voedsel en meer-kastje’ te plaatsen. In het verlengde daarvan is het diaconale initiatief tijdens Chrismamis de inzameling van houdbare voedingswaren en producten voor persoonlijke verzorging.

 • Bisschoppen in Europa bidden opnieuw om een einde aan de oorlog

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 28 februari 2023

  Op vrijdag 17 maart wordt in alle Nederlandse bisdommen de mis opgedragen en gebeden voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en voor vrede. Dit is onderdeel van een gebedsestafette van de CCEE, de Europese bisschoppenconferenties. De estafette ging op 22 februari van start in Albanië

 • Uit de agenda van Mgr. Van den Hende februari 2023

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 28 februari 2023

  Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd met activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten. Reguliere vergaderingen in en van het bisdom, en individuele afspraken zijn niet opgenomen.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven