Bisschop

Bisschop Van den Hende

" Onze Kerk kan alleen een netwerk van liefde zijn door Hem en met Hem en in Hem."

De Kerk is een gemeenschap van geroepenen

Vaak klinkt de vraag: zijn we als Kerk voldoende zichtbaar in de huidige samenleving? Enerzijds komt de vraag door herinneringen aan het verleden, waarin onze Kerk als maatschappelijke factor een prominente plaats had. Anderzijds getuigt de vraag van missionair verlangen om ook nu als Kerk present te zijn in de huidige samenleving die gekenmerkt wordt door secularisatie.

De vraag om zichtbaarheid heeft te maken met de zending van de Kerk in de wereld. Dat is iets anders dan maatschappelijk de aandacht vestigen op onszelf. Het Tweede Vaticaans Concilie zegt dat de Kerk als doel heeft om onder leiding van de heilige Geest het werk van Christus voort te zetten, die in de wereld kwam om getuige te zijn voor de waarheid, om te redden en niet om te oordelen, om te dienen en niet om zich te laten dienen (Gaudium et Spes 3).

We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad.

In het licht van de woorden van Paus Paulus VI (over de opdracht van de Kerk om te bouwen aan een beschaving van liefde) presenteerde paus Franciscus in 2016 aan jongeren een catechismus over de katholieke sociale leer: de Docat. Hierin staat dat de beschaving van liefde begint bij de bekering van ons eigen hart en onze verzoening met God (51). Dan pas kun je structuren van zonde en onrecht te boven komen, en in solidariteit bouwen aan een beschaving van liefde (102).

Daarom hielden we in ons bisdom een Jaar van Gebed. En het is daarom dat ik in 2019 extra aandacht wil vragen voor onze Kerk als gemeenschap van geroepenen. We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad. Maar dan moeten we eerst zelf voldoende doordrongen zijn van het evangelie. Pas dan kunnen we ons als gelovigen door de Heer laten zenden in de wereld, als Kerk in woord en daad Christus’ liefde meer hoorbaar en zichtbaar maken, voor alle mensen van goede wil in de wereld van nu.

+ Johannes van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Kerstnummer van Tussenbeide met kerstactie Vronesteyn

  Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 13 december 2019

  Het kerstnummer van Tussenbeide is verschenen en wordt verspreid naar de parochies in het bisdom. In het nummer staan veel artikelen over Laudato si’, duurzaamheid en diaconie, parochienieuws en nieuws van onder meer Centrum Vronesteyn.

 • Fotoverslag: Een nieuwe kerstgroep voor de school

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 12 december 2019

  Op maandag 9 december bezocht Mgr. Van den Hende RK Basisschool De Schakel in Leiderdorp. De bisschop doet de school de beelden voor een kerststal cadeau en vertelt erover aan de kinderen. Elk jaar biedt de bisschop aan één of twee scholen een kerstgroep aan als cadeau.

 • Bisschop benoemt nieuwe plebaan voor de kathedraal

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 12 december 2019

  Door het plotselinge overlijden van plebaan Chris Bergs (17 mei) zag de bisschop zich gesteld voor de invulling van een belangrijke vacature in de stad Rotterdam en de kathedraal. Per 1 juni 2020 benoemt Mgr. Van den Hende hiervoor pastoor Michel Hagen.

 • Mgr. Van den Hende geeft checklist voor de Advent

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 11 december 2019

  Tijdens de Tour of Faith op 8 december ontvingen de blauwe zusters in Den Haag de jongeren en de bisschop met een bijzondere maaltijd. De maaltijd vormde de afsluiting van een programma dat in het teken stond van Advent en de voorbereiding Kerstmis.

 • Uit de agenda van Mgr. Van den Hende november 2019

  Door: Bisdom Rotterdam maandag 09 december 2019

  Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd. Hierin zijn opgenomen activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten. Ook activiteiten van de bisschop buiten het bisdom worden opgenomen.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven