Bisschop

Bisschop Van den Hende

"Als gelovigen van het bisdom Rotterdam worden wij in onze tijd geroepen om mensen van de Weg te zijn."

De Kerk is een gemeenschap van geroepenen

De term ‘synodaliteit’ komt van het Griekse woord ‘sunodos’, dat bestaat uit twee delen: ‘sun’ (samen) en ‘hodos’ (weg). Gevraagd wordt om als leden van de Kerk samen met de Heer en met elkaar op weg te gaan in geloof, als leerlingen van de Weg die Jezus is.

In Handelingen van de Apostelen wordt van de eerste christenen gezegd dat zij mensen van de Weg worden genoemd. Op de eerste plaats doet deze aanduiding denken aan de persoon van Jezus zelf die in het Evangelie zegt: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven” (Johannes 14, 6). Op de tweede plaats wordt duidelijk dat de christenen als mensen van de Weg samen op tocht zijn. Hun gezamenlijke weg in geloof wordt gekenmerkt door geloofstrouw en gemeenschapszin.

De apostelen en andere leerlingen kregen van Jezus te horen dat zij op hun weg niet te veel moesten meenemen (cf. Matteüs 10, 7-15, Lucas 10, 1-12). Hun belangrijkste bagage is hun geloof, hoop en liefde. Om het Evangelie te verkondigen in woord en daad, is het belangrijk allereerst zelf het met heel je hart aan te nemen en in eigen persoon het geloof in de weg van Jezus vóór te leven.

We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad.

Als gelovigen van het bisdom Rotterdam, in verbondenheid met de wereldwijde Kerk, worden wij in onze tijd geroepen om mensen van de Weg te zijn. Dat betekent dat wij ons als Kerk moeten blijven verzamelen rond de verrezen Heer (de weg, de waarheid en het leven) en dat wij daadwerkelijk leven van zijn woord en sacrament, om samen de Blijde Boodschap te kunnen verspreiden.

Het betekent ook dat wij ons als gemeenschap en persoonlijk goed moeten blijven toerusten en verdiepen waar het gaat om de inhoud en rijkdom van ons geloof in de Heer en zijn Evangelie, met het oog op de verkondiging ervan in de wereld van nu. Daarom hebben in ons bisdom de afgelopen jaren steeds de inhoud en de diepgang van ons geloof centraal gestaan in de themajaren die we mochten houden.

+ Johannes van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Afronding diocesane fase bisschoppensynode 2021-2023

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 24 mei 2022

  “Het hoort vanaf het begin bij de Kerk dat we samen op weg zijn, dat we synodaal zijn. De eerste christenen werden mensen van de weg genoemd (Handelingen 9,2).” Dat zei bisschop Van den Hende bij de opening van de diocesane fase van de bisschoppensynode op zondag 17 oktober. Nu, zeven maanden later, wordt deze diocesane fase afgerond.

 • Bisschop Van den Hende wijdt Ad van Luijn voor het bisdom Rotterdam

  Door: Bisdom Rotterdam maandag 23 mei 2022

  “Schenk uw dienaar hier […] vaardigheid in zijn werk, zachtmoedigheid bij het vervullen van zijn dienstwerk en volharding in het gebed.” Met dit en andere gebeden werd op zondag 22 mei Ad van Luijn tot diaken gewijd.

 • Bisschop en burgemeester openen Geuzen en Martelaren wandelroute

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 18 mei 2022

  In Brielle openden de burgemeester en de bisschop op 14 mei officieel de Geuzen- en Martelarenroute. Dit is een wandelroute die de plek in Brielle waar de Watergeuzen op 1 april 1572 de stad binnenvielen verbindt met de bedevaartkerk van de HH. Martelaren van Gorcum.

 • “Wij zijn en gaan op bede-vaart, om met elkaar vaart te houden in ons bidden.” Bij de opening van het jubileumjaar 450 jaar HH. Martelaren van Gorcum was Mgr. Woorts, hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht en bisschop-referent voor de bedevaarten, op 14 mei hoofdcelebrant in de bedevaartskerk in Brielle.

 • VIDEO Heiligverklaring Titus Brandsma

  Door: Bisdom Rotterdam zondag 15 mei 2022

  Op 15 mei werd pater Titus Brandsma heilig verklaard door de paus in Rome. Katholiekleven.nl maakte tijdens de WJD@Home op Ameland een video met rector Henk Nota. Hij weet veel over pater Titus. Hij las honderden brieven van pater Titus, bekeek foto’s en las knipsels, boekjes en artikelen die hij schreef.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven