Bisschop

Bisschop Van den Hende

"Als gelovigen van het bisdom Rotterdam worden wij in onze tijd geroepen om mensen van de Weg te zijn."

De Kerk is een gemeenschap van geroepenen

De term ‘synodaliteit’ komt van het Griekse woord ‘sunodos’, dat bestaat uit twee delen: ‘sun’ (samen) en ‘hodos’ (weg). Gevraagd wordt om als leden van de Kerk samen met de Heer en met elkaar op weg te gaan in geloof, als leerlingen van de Weg die Jezus is.

In Handelingen van de Apostelen wordt van de eerste christenen gezegd dat zij mensen van de Weg worden genoemd. Op de eerste plaats doet deze aanduiding denken aan de persoon van Jezus zelf die in het Evangelie zegt: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven” (Johannes 14, 6). Op de tweede plaats wordt duidelijk dat de christenen als mensen van de Weg samen op tocht zijn. Hun gezamenlijke weg in geloof wordt gekenmerkt door geloofstrouw en gemeenschapszin.

De apostelen en andere leerlingen kregen van Jezus te horen dat zij op hun weg niet te veel moesten meenemen (cf. Matteüs 10, 7-15, Lucas 10, 1-12). Hun belangrijkste bagage is hun geloof, hoop en liefde. Om het Evangelie te verkondigen in woord en daad, is het belangrijk allereerst zelf het met heel je hart aan te nemen en in eigen persoon het geloof in de weg van Jezus vóór te leven.

We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad.

Als gelovigen van het bisdom Rotterdam, in verbondenheid met de wereldwijde Kerk, worden wij in onze tijd geroepen om mensen van de Weg te zijn. Dat betekent dat wij ons als Kerk moeten blijven verzamelen rond de verrezen Heer (de weg, de waarheid en het leven) en dat wij daadwerkelijk leven van zijn woord en sacrament, om samen de Blijde Boodschap te kunnen verspreiden.

Het betekent ook dat wij ons als gemeenschap en persoonlijk goed moeten blijven toerusten en verdiepen waar het gaat om de inhoud en rijkdom van ons geloof in de Heer en zijn Evangelie, met het oog op de verkondiging ervan in de wereld van nu. Daarom hebben in ons bisdom de afgelopen jaren steeds de inhoud en de diepgang van ons geloof centraal gestaan in de themajaren die we mochten houden.

+ Johannes van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • De Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO, 67 basisscholen) bestaat 150 jaar. Op donderdag 28 september kwamen de ongeveer 2.400 medewerkers bij elkaar om dit te vieren. Bij het openingsprogramma in de Laurenskerk was bisschop Van den Hende uitgenodigd.

 • Misdienaars en acolieten op bezoek in Brielle

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 03 oktober 2023

  Ruim veertig misdienaars en acolieten waren zaterdag 30 september op bezoek in het bedevaartsoord van de HH. Martelaren van Gorcum voor de diocesane misdienaarsdag.

 • Brief van bisschop aan Erasmus MC

  Door: Bisdom Rotterdam maandag 02 oktober 2023

  In Rotterdam zijn op 28 september drie mensen omgekomen. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak van een “afschuwelijk incident” dat zich heeft afgespeeld. Bisschop Van den Hende heeft op 29 september in een brief de directie van het ziekenhuis en medewerkers veel sterkte toegewenst.

 • Uit de agenda van Mgr. Van den Hende september 2023

  Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 29 september 2023

  Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd met activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten. Reguliere vergaderingen in en van het bisdom, en individuele afspraken zijn niet opgenomen.

 • Nieuw seizoen voor Tour of Faith

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 27 september 2023

  Ruim veertig jongeren kwamen op zondag 24 september samen voor de Tour of Faith in de H. Mariakerk in Hoogvliet (parochie H. Nicolaas Pieck en Gezellen). Het was de eerste Tour of Faith na de zomer en de start van het nieuwe seizoen.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven