Bisschop

Bisschop Van den Hende

"Als gelovigen van het bisdom Rotterdam worden wij in onze tijd geroepen om mensen van de Weg te zijn."

De Kerk is een gemeenschap van geroepenen

De term ‘synodaliteit’ komt van het Griekse woord ‘sunodos’, dat bestaat uit twee delen: ‘sun’ (samen) en ‘hodos’ (weg). Gevraagd wordt om als leden van de Kerk samen met de Heer en met elkaar op weg te gaan in geloof, als leerlingen van de Weg die Jezus is.

In Handelingen van de Apostelen wordt van de eerste christenen gezegd dat zij mensen van de Weg worden genoemd. Op de eerste plaats doet deze aanduiding denken aan de persoon van Jezus zelf die in het Evangelie zegt: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven” (Johannes 14, 6). Op de tweede plaats wordt duidelijk dat de christenen als mensen van de Weg samen op tocht zijn. Hun gezamenlijke weg in geloof wordt gekenmerkt door geloofstrouw en gemeenschapszin.

De apostelen en andere leerlingen kregen van Jezus te horen dat zij op hun weg niet te veel moesten meenemen (cf. Matteüs 10, 7-15, Lucas 10, 1-12). Hun belangrijkste bagage is hun geloof, hoop en liefde. Om het Evangelie te verkondigen in woord en daad, is het belangrijk allereerst zelf het met heel je hart aan te nemen en in eigen persoon het geloof in de weg van Jezus vóór te leven.

We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad.

Als gelovigen van het bisdom Rotterdam, in verbondenheid met de wereldwijde Kerk, worden wij in onze tijd geroepen om mensen van de Weg te zijn. Dat betekent dat wij ons als Kerk moeten blijven verzamelen rond de verrezen Heer (de weg, de waarheid en het leven) en dat wij daadwerkelijk leven van zijn woord en sacrament, om samen de Blijde Boodschap te kunnen verspreiden.

Het betekent ook dat wij ons als gemeenschap en persoonlijk goed moeten blijven toerusten en verdiepen waar het gaat om de inhoud en rijkdom van ons geloof in de Heer en zijn Evangelie, met het oog op de verkondiging ervan in de wereld van nu. Daarom hebben in ons bisdom de afgelopen jaren steeds de inhoud en de diepgang van ons geloof centraal gestaan in de themajaren die we mochten houden.

+ Johannes van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Bisschop Van den Hende over Pasen en Pinksteren

  Door: Bisdom Rotterdam maandag 20 mei 2024

  Op Tweede Pinksterdag, maandag 20 mei, was bisschop Van den Hende in Rotterdam hoofdcelebrant op de landelijke ontmoetingsdag van CHARIS, het netwerk van katholieke charismatische initiatieven. In zijn homilie preekte de bisschop over Pasen en Pinksteren en de kracht van de Heilige Geest.

 • FOTOVERSLAG De Vuurdoop! voor vormelingen

  Door: Bisdom Rotterdam zondag 19 mei 2024

  Tweehonderd vormelingen en ongeveer zestig ouders en begeleiders kwamen op zaterdag 18 mei samen voor de Vuurdoop. De dag vond plaats in en rond de H. Bartholomeus kerk in Nootdorp (parochie Christus Koning).

 • Ontmoeting bisschop Van den Hende en deelnemers ‘Kom en zie’

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 16 mei 2024

  Op maandag 13 mei sloten vier deelnemers hun ‘Kom en zie-jaar’ af. Bisschop Van den Hende was hierbij te gast. Met de deelnemers, rector Walter Broeders en spirituaal Jeroen Smith bad de bisschop de vespers. Daarna was er een gezamenlijke maaltijd en een gesprek.

 • Ontmoeting van de jubilarissen van 2024

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 15 mei 2024

  Dit jaar vieren negen priesters en een pastoraal werker een jubileum. Op woensdag 15 mei was er voor hen in Rotterdam een ontmoeting in het bisdomhuis.

 • Op weg met het kerkelijk jaar | HEMELVAART

  Door: Katholiekleven.nl dinsdag 07 mei 2024

  In een videoreeks op katholiekleven.nl gaan de bisschoppen en hulpbisschoppen in gesprek over het thema hoop. Zij doen dat aan de hand van het kerkelijk jaar. In aflevering 3 vertelt bisschop Van den Hende over Hemelvaart.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven