Bisschop

Bisschop Van den Hende

" Onze Kerk kan alleen een netwerk van liefde zijn door Hem en met Hem en in Hem."

De Kerk is een gemeenschap van geroepenen

Vaak klinkt de vraag: zijn we als Kerk voldoende zichtbaar in de huidige samenleving? Enerzijds komt de vraag door herinneringen aan het verleden, waarin onze Kerk als maatschappelijke factor een prominente plaats had. Anderzijds getuigt de vraag van missionair verlangen om ook nu als Kerk present te zijn in de huidige samenleving die gekenmerkt wordt door secularisatie.

De vraag om zichtbaarheid heeft te maken met de zending van de Kerk in de wereld. Dat is iets anders dan maatschappelijk de aandacht vestigen op onszelf. Het Tweede Vaticaans Concilie zegt dat de Kerk als doel heeft om onder leiding van de heilige Geest het werk van Christus voort te zetten, die in de wereld kwam om getuige te zijn voor de waarheid, om te redden en niet om te oordelen, om te dienen en niet om zich te laten dienen (Gaudium et Spes 3).

We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad.

In het licht van de woorden van Paus Paulus VI (over de opdracht van de Kerk om te bouwen aan een beschaving van liefde) presenteerde paus Franciscus in 2016 aan jongeren een catechismus over de katholieke sociale leer: de Docat. Hierin staat dat de beschaving van liefde begint bij de bekering van ons eigen hart en onze verzoening met God (51). Dan pas kun je structuren van zonde en onrecht te boven komen, en in solidariteit bouwen aan een beschaving van liefde (102).

Daarom hielden we in ons bisdom een Jaar van Gebed. En het is daarom dat ik in 2019 extra aandacht wil vragen voor onze Kerk als gemeenschap van geroepenen. We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad. Maar dan moeten we eerst zelf voldoende doordrongen zijn van het evangelie. Pas dan kunnen we ons als gelovigen door de Heer laten zenden in de wereld, als Kerk in woord en daad Christus’ liefde meer hoorbaar en zichtbaar maken, voor alle mensen van goede wil in de wereld van nu.

+ Johannes van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Op zondag 28 juni vond de laatste Tour of Faith van het seizoen plaats. Vanwege het coronavirus werd deze nogmaals gehouden als livestream. Bisschop Van den Hende hield een catechese over Laudato si’, de encycliek van paus Franciscus (2015) over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis.

 • Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis kan op Sacramentsdag, zondag 14 juni, weer de eucharistie worden uitgereikt. Aan de vooravond van de viering van Sacramentsdag beantwoordt bisschop Van den Hende vijf vragen.

 • Inhoudelijk jaarverslag 2019

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 03 juni 2020

  In de eerste week van juni is het Jaarverslag 2019 van het bisdom Rotterdam verzonden. Het Jaarverslag wordt verstuurd aan onder meer pastorale beroepskrachten en parochiebesturen en besturen van PCI’en.

 • Bezoek van minister Grapperhaus aan kathedraal Rotterdam

  Door: Bisdom Rotterdam maandag 01 juni 2020

  Op maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, heeft minister Grapperhaus een bezoek gebracht aan de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam. Minister Grapperhaus is minister van eredienst. Hij onderhoudt vanuit het kabinet het contact met de kerken. Bisschop Van den Hende heette hem welkom in de kathedraal.

 • Mgr. Punt opgevolgd door Mgr. Hendriks en Mgr. De Jong

  Door: Rkkerk.nl maandag 01 juni 2020

  Maan­dag 1 juni 2020 om 12.00 is in Rome bekendgemaakt dat Paus Fran­cis­cus aan mgr. dr. J.M. (Jos) Punt (74) op diens verzoek, wegens ge­zond­heidsre­denen, ont­slag heeft verleend als bis­schop van Haar­lem-Am­ster­dam en als bis­schop van het militair ordinariaat in Neder­land.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven