Bisschop

Bisschop Van den Hende

"Als gelovigen van het bisdom Rotterdam worden wij in onze tijd geroepen om mensen van de Weg te zijn."

De Kerk is een gemeenschap van geroepenen

De term ‘synodaliteit’ komt van het Griekse woord ‘sunodos’, dat bestaat uit twee delen: ‘sun’ (samen) en ‘hodos’ (weg). Gevraagd wordt om als leden van de Kerk samen met de Heer en met elkaar op weg te gaan in geloof, als leerlingen van de Weg die Jezus is.

In Handelingen van de Apostelen wordt van de eerste christenen gezegd dat zij mensen van de Weg worden genoemd. Op de eerste plaats doet deze aanduiding denken aan de persoon van Jezus zelf die in het Evangelie zegt: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven” (Johannes 14, 6). Op de tweede plaats wordt duidelijk dat de christenen als mensen van de Weg samen op tocht zijn. Hun gezamenlijke weg in geloof wordt gekenmerkt door geloofstrouw en gemeenschapszin.

De apostelen en andere leerlingen kregen van Jezus te horen dat zij op hun weg niet te veel moesten meenemen (cf. Matteüs 10, 7-15, Lucas 10, 1-12). Hun belangrijkste bagage is hun geloof, hoop en liefde. Om het Evangelie te verkondigen in woord en daad, is het belangrijk allereerst zelf het met heel je hart aan te nemen en in eigen persoon het geloof in de weg van Jezus vóór te leven.

We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad.

Als gelovigen van het bisdom Rotterdam, in verbondenheid met de wereldwijde Kerk, worden wij in onze tijd geroepen om mensen van de Weg te zijn. Dat betekent dat wij ons als Kerk moeten blijven verzamelen rond de verrezen Heer (de weg, de waarheid en het leven) en dat wij daadwerkelijk leven van zijn woord en sacrament, om samen de Blijde Boodschap te kunnen verspreiden.

Het betekent ook dat wij ons als gemeenschap en persoonlijk goed moeten blijven toerusten en verdiepen waar het gaat om de inhoud en rijkdom van ons geloof in de Heer en zijn Evangelie, met het oog op de verkondiging ervan in de wereld van nu. Daarom hebben in ons bisdom de afgelopen jaren steeds de inhoud en de diepgang van ons geloof centraal gestaan in de themajaren die we mochten houden.

+ Johannes van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Uit de agenda van Mgr. Van den Hende juli 2022

  Door: Bisdom Rotterdam maandag 01 augustus 2022

  Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd met activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten. Reguliere vergaderingen in en van het bisdom, en individuele afspraken zijn niet opgenomen.

 • Bisschop Van den Hende roept parochianen en parochies op om de komende tijd in gezamenlijkheid te bidden voor specifieke noden en dat te doen “juist in deze zomermaanden”. “Zomermaanden betekenen niet dat we de realiteit waarin wij leven onderbreken. Bovendien hebben christenen de uitdaging ontvangen om iedere dag ruimte te maken voor gebed”, aldus de bisschop.

 • Bezoek van de bisschop aan de zomerkampen

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 14 juli 2022

  Dit jaar beleven de zomerkampen van het bisdom Rotterdam hun veertigjarig jubileum. De kampen werden voor het eerst georganiseerd in 1982 door priesterstudenten van het bisdom Rotterdam als misdienaarskampen. Nu worden de kampen georganiseerd door een groep betrokken jonge vrijwilligers in samenwerking met het jongerenpastoraat van het bisdom en diakens van het bisdom.

 • Bisdomreeks van geloofsboekjes over de sacramenten compleet

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 13 juli 2022

  In de reeks geloofsboekjes die het bisdom heeft gemaakt wordt de betekenis van de zeven sacramenten uitgelegd. Bij het zomernummer van Tussenbeide verscheen het derde en laatste boekje in de reeks. Dit gaat over het sacrament van het huwelijk en het sacrament van de wijding. Dit zijn de zogeheten ‘sacramenten ten dienste van de gemeenschap’.

 • De bedevaartkerk in Brielle beleefde op zaterdag 9 juli een historische dag. Het was precies 450 jaar geleden dat op 9 juli 1572 op deze plek de Martelaren van Gorcum om het leven werden gebracht. En voor het eerst sinds 2019 kon de Nationale Bedevaart weer met veel mensen worden gevierd. Zouden veel pelgrims de tocht naar Brielle gaan maken?

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven