Bisschop

Bisschop Van den Hende

" Onze Kerk kan alleen een netwerk van liefde zijn door Hem en met Hem en in Hem."

De Kerk is een gemeenschap van geroepenen

Vaak klinkt de vraag: zijn we als Kerk voldoende zichtbaar in de huidige samenleving? Enerzijds komt de vraag door herinneringen aan het verleden, waarin onze Kerk als maatschappelijke factor een prominente plaats had. Anderzijds getuigt de vraag van missionair verlangen om ook nu als Kerk present te zijn in de huidige samenleving die gekenmerkt wordt door secularisatie.

De vraag om zichtbaarheid heeft te maken met de zending van de Kerk in de wereld. Dat is iets anders dan maatschappelijk de aandacht vestigen op onszelf. Het Tweede Vaticaans Concilie zegt dat de Kerk als doel heeft om onder leiding van de heilige Geest het werk van Christus voort te zetten, die in de wereld kwam om getuige te zijn voor de waarheid, om te redden en niet om te oordelen, om te dienen en niet om zich te laten dienen (Gaudium et Spes 3).

We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad.

In het licht van de woorden van Paus Paulus VI (over de opdracht van de Kerk om te bouwen aan een beschaving van liefde) presenteerde paus Franciscus in 2016 aan jongeren een catechismus over de katholieke sociale leer: de Docat. Hierin staat dat de beschaving van liefde begint bij de bekering van ons eigen hart en onze verzoening met God (51). Dan pas kun je structuren van zonde en onrecht te boven komen, en in solidariteit bouwen aan een beschaving van liefde (102).

Daarom hielden we in ons bisdom een Jaar van Gebed. En het is daarom dat ik in 2019 extra aandacht wil vragen voor onze Kerk als gemeenschap van geroepenen. We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad. Maar dan moeten we eerst zelf voldoende doordrongen zijn van het evangelie. Pas dan kunnen we ons als gelovigen door de Heer laten zenden in de wereld, als Kerk in woord en daad Christus’ liefde meer hoorbaar en zichtbaar maken, voor alle mensen van goede wil in de wereld van nu.

+ Johannes van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Bisschoppen roepen met speciale website op: Vier Pasen!

  Door: Rkkerk.nl woensdag 17 februari 2021

  “Jezus leeft, Hij is waarlijk opgestaan, dat is de boodschap van Pasen. Dit willen we vieren en daar leven we veertig dagen lang naar toe,” zo opent de website vierpasen.nl. De website ging op Aswoensdag 17 februari online.

 • Gebedskaarten voor Aswoensdag

  Door: Bisdom Rotterdam maandag 15 februari 2021

  Het bisdom Rotterdam stelt voor de vieringen van Aswoensdag gebedskaarten beschikbaar. Parochies ontvangen een aantal kaarten. Bisschop Van den Hende stuurde de kaarten met een persoonlijk begeleidend schrijven ook aan de religieuzen in het bisdom.

 • Tour of Faith gaat online door via Teams

  Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 13 februari 2021

  Afgelopen jaar kreeg de Tour of Faith een vast moment in de maand: op de laatste zondag. In 2021 gaat de ToF online verder als online Teams bijeenkomst. Dat vermeldt de digitale nieuwsbrief Jeugd en Jongeren.

 • Laatste eucharistieviering in de OLV Hemelvaartkerk te Gouda

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 04 februari 2021

  Op 31 januari werd voor de laatste keer de eucharistie gevierd in de OLV Hemelvaartkerk te Gouda. De kerk wordt aan de eredienst onttrokken. Bisschop Van den Hende was hoofdcelebrant in de viering.

 • Vronesteyn start nieuwe campagne “Kom, volg Mij”

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 04 februari 2021

  “Kom, volg Mij”. Met die oproep van Jezus start Vronesteyn een campagne voorafgaand aan de online Oriëntatiedag op zondag 14 maart. De campagne bestaat uit beeldmateriaal voor social media en een digitale nieuwsbrief die voortaan vijf keer per jaar zal verschijnen.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven