Bisschop

Bisschop Van den Hende

" Onze Kerk kan alleen een netwerk van liefde zijn door Hem en met Hem en in Hem."

De Kerk is een gemeenschap van geroepenen

Vaak klinkt de vraag: zijn we als Kerk voldoende zichtbaar in de huidige samenleving? Enerzijds komt de vraag door herinneringen aan het verleden, waarin onze Kerk als maatschappelijke factor een prominente plaats had. Anderzijds getuigt de vraag van missionair verlangen om ook nu als Kerk present te zijn in de huidige samenleving die gekenmerkt wordt door secularisatie.

De vraag om zichtbaarheid heeft te maken met de zending van de Kerk in de wereld. Dat is iets anders dan maatschappelijk de aandacht vestigen op onszelf. Het Tweede Vaticaans Concilie zegt dat de Kerk als doel heeft om onder leiding van de heilige Geest het werk van Christus voort te zetten, die in de wereld kwam om getuige te zijn voor de waarheid, om te redden en niet om te oordelen, om te dienen en niet om zich te laten dienen (Gaudium et Spes 3).

We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad.

In het licht van de woorden van Paus Paulus VI (over de opdracht van de Kerk om te bouwen aan een beschaving van liefde) presenteerde paus Franciscus in 2016 aan jongeren een catechismus over de katholieke sociale leer: de Docat. Hierin staat dat de beschaving van liefde begint bij de bekering van ons eigen hart en onze verzoening met God (51). Dan pas kun je structuren van zonde en onrecht te boven komen, en in solidariteit bouwen aan een beschaving van liefde (102).

Daarom hielden we in ons bisdom een Jaar van Gebed. En het is daarom dat ik in 2019 extra aandacht wil vragen voor onze Kerk als gemeenschap van geroepenen. We zijn geroepen om de blijde boodschap te verspreiden: de liefde van Christus uitdragen in woord en daad. Maar dan moeten we eerst zelf voldoende doordrongen zijn van het evangelie. Pas dan kunnen we ons als gelovigen door de Heer laten zenden in de wereld, als Kerk in woord en daad Christus’ liefde meer hoorbaar en zichtbaar maken, voor alle mensen van goede wil in de wereld van nu.

+ Johannes van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • LIVESTREAM Pinksteren

  Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 29 mei 2020

  Op zondag 31 mei wordt om 11.00 uur via een livestream de eucharistieviering uitgezonden op het hoogfeest van Pinksteren. Bisschop Van den Hende is celebrant in deze eucharistieviering.

 • Videoboodschap van de bisschop aan geloofsleerlingen

  Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 22 mei 2020

  Bisschop Van den Hende heeft een videoboodschap opgenomen voor de geloofsleerlingen die in de Paastijd opgenomen zouden worden in de Kerk. Door het coronavirus konden er geen publieke liturgievieringen zijn met Pasen en werd de opname in de Kerk uitgesteld.

 • Met Maria en de Kerk bidden om de Heilige Geest

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 21 mei 2020

  Negen dagen lang, van Hemelvaart tot aan de vooravond van Pinksteren, nodigt bisschop Van den Hende u uit om te met Maria en de gehele Kerk samen bidden om de komst van de Heilige Geest.

 • In de parochies en andere instellingen van de Rooms-Katholieke Kerk worden met ingang van 1 juni 2020 de publieke liturgievieringen hervat. In gezamenlijkheid hebben de Nederlandse bisschoppen op 20 mei 2020 het protocol ‘Kerkelijk Leven op anderhalve meter’ vastgesteld.

 • LIVESTREAM Hemelvaart

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 19 mei 2020

  Op donderdag 21 mei wordt om 11.00 uur via een livestream de viering uitgezonden van Hemelvaart, waarin bisschop Van den Hende celebrant is. De viering kan worden gevolgd op de bisdomwebsite en het YouTube-kanaal van het bisdom.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven