Nieuwsoverzicht
  • Op zondag 17 oktober begint de ‘diocesane fase’ van de bisschoppensynode 2023. Op deze dag begint ook het diocesane Jaar van de Sacramenten. Vier mee in de kathedraal in Rotterdam of via de livestream.

• Ontmoeting van bisschop en geestelijk verzorgers: Samen op weg zijn

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 14 oktober 2021

Op 7 oktober sprak bisschop Van den Hende met geestelijk verzorgers over samen op weg zijn. In zijn openingswoord geeft de bisschop een aanzet volgens drie thema’s: (1) het samen op weg zijn van geestelijk verzorgers met cliënten of patiënten, (2) met andere zorgprofessionals, medewerkers en vrijwilligers, en (3) in verbondenheid met de Kerk.

• Tussenbeide: “Een gezamenlijke weg in geloof”

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 12 oktober 2021

Op zondag 17 oktober begint met het Jaar van de Sacramenten een nieuw themajaar in het bisdom. “Een themajaar is niet op de eerste plaats een intellectuele oefening”, schrijft bisschop Van den Hende in het voorwoord van de Tussenbeide die deze week in parochies wordt verspreid. Themajaren staan in het teken van een gezamenlijke weg in geloof.

• Nederlandse versie logo bisschoppensynode 2023 beschikbaar

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 12 oktober 2021

Het Secretariaat van de Bisschoppensynode, dat verantwoordelijk is voor de voorbereiding van de bisschoppensynode in 2023, publiceerde ook een logo. Op rkkerk.nl is daarvan nu een Nederlandse versie beschikbaar.

• De Bisschoppenconferentie heeft een handreiking voor de besprekingen in het kader van de synode 2023 naar de bisdommen gestuurd. Deze handreiking is bedoeld als uitgangspunt voor de besprekingen die elk bisdom organiseert over het thema van de synode: ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’.

• Op 17 oktober begint de ‘diocesane fase’ van de bisschoppensynode. Op verzoek van paus Franciscus gaat het bisdom Rotterdam van start met een bisdombrede eucharistieviering in de kathedraal in Rotterdam. “U bent hiervoor allen van harte uitgenodigd”, schrijft bisschop Van den Hende. “En het verzoek is: kom niet alleen, maar vraag mensen mee, zodat we deze diocesane fase ook daadwerkelijk samen kunnen starten vanuit ons geloof in Christus.”

• Uit de agenda van Mgr. Van den Hende september 2021

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 07 oktober 2021

Op deze website werd voor de coronatijd maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd met activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten. Met ingang van september wordt dit hervat.

• Bisschoppensynode: Gebed ‘Wij staan voor U, Heilige Geest’

Door: Rkkerk.nl donderdag 07 oktober 2021

Begin september ontvingen bisdommen wereldwijd de documenten ter voorbereiding op de bisschoppensynode 2023. Het Secretariaat van de Bisschoppensynode reikte daarbij ook een gebed aan. Dit gebed wordt nu via de Nederlandse bisdommen als gebedskaart verspreid.

• Data WJD 2023 bekend: 1 tot en met 6 augustus 2023

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 06 oktober 2021

Jongeren die in 2023 mee willen naar de Wereldjongerendagen (WJD) in Lissabon kunnen nu de eerste week van augustus reserveren én de laatste week van juli.

• Het model-privacyverklaring voor parochies is herzien en te downloaden via rkkerk.nl. In deze nieuwe versie is nog duidelijker beschreven van wie een parochie persoonsgegevens ontvangt en voor welk doel deze worden verwerkt.