Nieuwsoverzicht
  • Het bisdom Rotterdam heeft voor de feestdagen een tweede oplage van ‘het grote Bijbel kwartet’ laten maken. ‘Het grote Bijbel kwartet’ is voor Sinterklaas een leuk schoencadeau en juist ook een mooi geschenk met Kerstmis.

• Met Kerstmis in het vooruitzicht zijn veel parochies volop bezig met de voorbereidingen om tijdens de feestdagen zo veilig en tegelijk zo waardig mogelijk te kunnen vieren. Dit levert een aantal vragen op in relatie tot het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’. De antwoorden worden hier gegeven.

• Van 14 tot en met 18 december organiseert de NKSR de Week van het Katholiek Onderwijs 2020. De NKSR zorgde voor les- en inspiratiemateriaal voor de periode van Advent en Kerstmis. Bij de ontwikkeling daarvan is rekening gehouden met de digitale aard van het onderwijs dit jaar, dus ook online is het materiaal goed te gebruiken.

• Bernardus Lambertus Gerhardus Antonius Kroese o.c.d. overleden

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 25 november 2020

Op zondag 15 november 2020 is overleden, de zeereerwaarde pater Bernardus Lambertus Gerhardus Antonius (Alfons) Kroese, priester van de Ongeschoeide Karmelieten.

• Brief van de bisschop aan wie zich inzet voor de kerkmuziek

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 24 november 2020

Bij gelegenheid van de gedachtenis van St. Caecilia (22 november) heeft bisschop Van den Hende een brief geschreven aan allen die zich als vrijwilliger en als professional inzetten voor de kerkmuziek ten dienste van de liturgie in de parochies in het bisdom. “Ik ben mij ervan bewust dat de coronapandemie ook heel specifiek de activiteiten van koren en kerkmusici heeft geraakt en beperkt”, schrijft de bisschop.

• Bisschop roept op tot steun aan de Adventsactie

Door: Bisdom Rotterdam maandag 23 november 2020

Op zondag 29 november start de adventsperiode. Elk jaar voert de Stichting Bisschoppelijke Vastenactie de Adventscampagne uit, samen met honderden vrijwilligers uit de parochies. Door corona is dat dit jaar minder goed mogelijk. De bisschop vraagt daarom aandacht voor de Adventsactie op zijn kerstkaart en verstuurt deze dagen een brief aan pastorale beroepskrachten en vrijwilligers van MOV-groepen.

• Tussenbeide: 100.000 kerstspecials in eenmalige oplage

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 21 november 2020

Dit jaar viert Nederland Kerst in de anderhalvemetersamenleving. Parochies organiseren Kerstmis noodgedwongen met kleinere aantallen. Als warm gebaar voor Kerstmis in coronatijd bezorgen parochies die daartoe in de gelegenheid zijn het bisdommagazine Tussenbeide samen met het parochieblad. Zo doen ze wat extra’s voor hun parochianen.

• Johannes Gerardus Maria Zuidgeest overleden

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 20 november 2020

Op donderdagmorgen 19 november 2020 is onverwachts overleden, de hoogeerwaarde heer Johannes (Jan) Gerardus Maria Zuidgeest, priester van het bisdom Rotterdam, Erekapelaan van Zijne Heiligheid de Paus, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, geboren op 27 mei 1933 te Naaldwijk en priester gewijd op 23 mei 1959.

• Mediavieringen: van Roelofarendsveen naar Rijswijk

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 20 november 2020

Het komende jaar worden de mediavieringen vanuit het bisdom Rotterdam verzorgd door pastoor Wim Bakker vanuit de H. Bonifatiuskerk te Rijswijk in de R.-K. parochiefederatie Vlietstreek. De afgelopen vier jaren werden de mediavieringen verzorgd vanuit de Petruskerk in Roelofarendsveen met pastoor Jack Glas als celebrant.

• De Katholieke Kerk in de Europese Unie, vertegenwoordigd door de voorzitters van de bisschoppenconferenties van alle lidstaten, stuurde op 18 november 2020 een boodschap van hoop en een oproep tot solidariteit aan de Europese instellingen en de lidstaten. Dit in relatie tot de huidige crisis veroorzaakt door de Covid-19 pandemie.