• Gebedsgroep Martelaren bidt (online) noveen

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 30 juni 2020

Van dinsdag 30 juni tot 8 juli wordt door leden van de Gebedsgroep Martelaren een noveen gebeden. U kunt de noveen downloaden en ook online meebidden elke dag om 14.00 uur.

• Op zondag 28 juni vond de laatste Tour of Faith van het seizoen plaats. Vanwege het coronavirus werd deze nogmaals gehouden als livestream. Bisschop Van den Hende hield een catechese over Laudato si’, de encycliek van paus Franciscus (2015) over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis.

• Tussenbeide Laudato si’ enquête: Dit waren uw antwoorden

Door: Bisdom Rotterdam maandag 29 juni 2020

In een korte enquête vroeg het vorige nummer van Tussenbeide lezers naar hun gelovige inspiratie en hun zorg voor het milieu en de medemens. Tussenbeide doet nu verslag van de uitkomsten.

• Rector Broeders van Vronesteyn blikt terug en kijkt vooruit

Door: Bisdom Rotterdam maandag 29 juni 2020

Op 29 juni sluit Centrum Vronesteyn met een klein gezelschap het studiejaar af. Rector Broeders van de priesteropleiding en diakenopleiding in het bisdom Rotterdam blikt terug en kijkt vooruit: “De toekomst ligt in Gods hand.”

• “Een term waar ik aan moest denken in de coronatijd is ‘verlangen’. Verlangen is een soort bedevaartstocht.” Pastoor Jack Glas is custos van het bedevaartsoord van de heilige Martelaren van Gorcum in Brielle. In het Geloofsgesprek op tv vertelde hij op zondag 28 juni over Nationale Bedevaart en hoe die dit jaar in aangepaste vorm online doorgaat.

• Aanvankelijk zou de veiligheidsgrens bij religieuze bijeenkomsten per 1 juli maximaal 100 personen zijn, maar nu wordt deze grens onder voorwaarden losgelaten.

• Heropening van inloophuis: diaconie op anderhalve meter

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 25 juni 2020

‘Een gesloten inloophuis, een grotere tegenstelling bestaat niet.’ Deze uitroep was te lezen op de website van de Jessehof toen de coronacrisis uitbrak. Diakenstudent Ed Doe ondersteunt dit interkerkelijk diaconaal centrum in Delft vanuit zijn stage. Hij is opgelucht dat de Jessehof, al is het beperkt, vanaf begin juni weer open is.

• Diaconieprijs krijgt geheel andere opzet dan vooraf gedacht

Door: Bisdom Rotterdam zondag 21 juni 2020

De diaconieprijs die dit najaar uitgereikt zou worden, krijgt een geheel andere opzet dan vooraf gedacht, meldt de digitale nieuwsbrief Dienen. De prijs wordt in november uitgereikt aan alle diaconale initiatieven van parochies en caritas instellingen in coronatijd.

• In september viert de R.-K. Kerk de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling. De boodschap van paus Franciscus voor deze dag is nu beschikbaar in de Nederlandse vertaling. Ook voorde Wereldvluchtelingendag van de VN op 20 juni is de boodschap van de paus relevant.

• Nationale Bedevaart: Vier mee via de livestream

Door: Bisdom Rotterdam maandag 15 juni 2020

Normaliter komen er bij de Nationale Bedevaart meer dan duizend pelgrims naar Brielle om te bidden bij de relieken van de heilige Martelaren van Gorcum. Door het coronavirus is dat dit jaar niet mogelijk. Maar de organisatie zorgt ervoor dat iedereen deze bijzondere dag mee kan maken. De eucharistieviering van de Nationale Bedevaart wordt live gestreamd.