• Jaar van de Sacramenten en start ‘diocesane fase’ bisschoppensynode

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 23 september 2021

Op zondag 17 oktober begint een nieuw diocesaan themajaar in het bisdom Rotterdam: het Jaar van de Sacramenten. Dit zal duren tot 9 juli, het feest van de HH. Martelaren van Gorcum die met hun leven hebben getuigd van het geloof in de eucharistie. Bisschop Van den Hende kondigde het Jaar van de Sacramenten eerder dit jaar aan tijdens de Nationale Bedevaart Brielle (19 juli).

• Het nieuwe pastorale jaar is in september gestart met de installatie van twee pastoors in parochies in het bisdom en de presentatie van parochievicarissen en een diaken. Vicaris-generaal Van Deelen was hoofdcelebrant in deze installatievieringen en presentatievieringen.

• LIVESTREAM Sluiting bedevaartseizoen Brielle

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 23 september 2021

Op zaterdag 2 oktober sluit het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum in Brielle het bedevaartseizoen af. Dat gebeurt met een eucharistieviering die om 14.00 uur begint. Bisschop Van den Hende is hoofdcelebrant. Custos Glas concelebreert. De eucharistieviering wordt uitgezonden als livestream op YouTube.

• Pater Franciscus Gerardus Johannes Weersink overleden

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 23 september 2021

Op vrijdag 17 september is in Huize Aqua Viva op 89-jarige leeftijd overleden, de zeereerwaarde pater Franciscus Gerardus Johannes Weersink, pater van het Heilig Sacrament. Pater Frans Weersink s.s.s. werd geboren op 10 juli 1932 te Vasse en priester gewijd op 3 januari 1962. Hij was verbonden met de pastoraal van het bisdom Rotterdam.

• Collecteschema 2022 verzonden aan parochies

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 22 september 2021

Parochiebesturen in het bisdom Rotterdam hebben het collecteschema 2022 ontvangen, zoals dat op 15 juni is vastgesteld door de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Het collecteschema schrijft een aantal concrete doelen voor, waarvoor een bijdrage vanuit de Nederlandse kerkprovincie wordt gevraagd.

• De Nederlandse bisschoppen hebben besloten om de anderhalve meter afstandsregel bij kerkbezoek los te laten, mits er in het kerkgebouw ook tijdens de viering voldoende geventileerd kan worden. Vooraf opgeven en registeren zal niet meer nodig zijn. Deze versoepeling gaat in op zaterdag 25 september. Gelovigen wordt uitdrukkelijk gevraagd om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk.

• Reactie bisdom Rotterdam n.a.v. berichtgeving over Prinsjesdagviering

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 21 september 2021

Naar aanleiding van vragen op 20 september van het Nederlands Dagblad aan het bisdom Rotterdam inzake de Prinsjesdagviering 2021 heeft het bisdom een toelichting gegeven aan de krant inzake geluiden die de krant had vernomen dat het bisdom zou hebben geprobeerd de Prinsjesdagviering van 21 september te laten annuleren.

• Start diocesane cursus voor parochiebestuurders

Door: Bisdom Rotterdam maandag 20 september 2021

Dit najaar start een diocesane cursus voor parochiebestuurders. De cursus is bedoeld voor parochiebestuurders die in recente jaren zijn benoemd en voor degenen die al langer actief zijn en eraan deel willen nemen als opfriscursus. “Het bisdom wil u graag ondersteunen in uw werkzaamheden als parochiebestuurder”, schrijft vicaris-generaal Lex van Deelen in de uitnodiging aan parochiebestuurders.

• Geloofsgeprek over de doop

Door: Bisdom Rotterdam zondag 19 september 2021

Op zondag 19 september was plebaan Michel Hagen te gast in het Geloofsgesprek. Vanwege het diocesane Jaar van de Sacramenten dat bisschop aankondigde, vertelde de plebaan van de kathedraal in Rotterdam over de betekenis van het doopsel, over de sacramenten en onze band met God.

• Paus Franciscus: Naar een steeds groter “wij”

Door: Bisdom Rotterdam zondag 19 september 2021

“Wanneer de gezondheidscrisis voorbij is, zou de slechtste reactie zijn te vervallen in een nog koortsachtiger consumentisme en nieuwe vormen van egoïstische zelfbescherming. Het is Gods wil dat wij niet langer denken in termen van ‘wij’ en ‘zij’, maar alleen van ‘wij’.” Zo begint de boodschap van de paus voor de 107de Werelddag van de migrant en de vluchteling.