Nieuwsoverzicht
  • In hun vergadering van 10 maart hebben de Nederlandse bisschoppen besloten om Caritas Athene financieel te ondersteunen met een gift via de afzonderlijke bisdommen. Caritas Athene verzorgt onder meer huisvesting voor migranten en dagelijkse maaltijden voor volwassenen en kinderen.

• Als parochie in vier stappen naar een livestream via internet

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 31 maart 2020

Nu er vanwege het coronavirus voorlopig geen publieke liturgische vieringen zijn, komen veel parochies met alternatieven. Met inzet van een camera kunnen parochianen via internet toch de mis volgen die in beslotenheid wordt gevierd. Voor parochies die nog op zoek zijn naar manieren om dat goed te doen is er nu een handig stappenplan.

• Parochies in coronatijd: bidden en bellen

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 27 maart 2020

Nu de kerkbanken tot en met Pinksteren leeg blijven vanwege het coronavirus, ontdekken parochies steeds meer nieuwe wegen om het evangelie te verkondigen en verbonden te blijven met elkaar en met God. Gebed is daarin een belangrijke schakel. Ook paus Franciscus roept op om te bidden. Hij spreekt vrijdag 27 maart om 18:00 uur een buitengewoon Urbi et Orbi uit, de zegen aan stad en wereld.

• Op zondag 29 maart is bisschop Van den Hende te gast bij Leo Fijen in het Geloofsgesprek op NPO2

• Naar aanleiding van de maatregelen die de Rooms-Katholieke Kerk op 23 maart heeft aangekondigd, stonden er nog enkele vragen open. Daar hebben de Nederlandse bisschoppen op 26 maart een besluit over genomen, na een gesprek van de kerken met de burgerlijke overheid en in lijn met het aangescherpte Vaticaanse decreet ‘Ten tijde van Covid-19 (II)’. ‘We nemen onze verantwoordelijkheid in het voorkomen van het verspreiden van corona zeer serieus’, zeggen de bisschoppen.

• Nu het openbare leven tot stilstand is gekomen als gevolg van maatregelen tegen het coronavirus, vindt ook de jaarlijkse collecte voor de Vastenactie geen doorgang. Collecteren hiervoor gebeurt normaal gesproken juist in Veertigdagentijd. Mgr. Van den Hout bisschopreferent voor Missie en Ontwikkelingssamenwerking, vraagt om de Vastenactie niet te vergeten.

• In reactie op de aangescherpte maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus op 23 maart, hebben de Nederlandse bisschoppen aanvullende maatregelen getroffen. Alle publieke liturgievieringen, ook die in kleine kring door de week, worden voor de gehele Paastijd, tot en met Pinksteren (op 31 mei) afgelast.

• Aan het einde van zijn toespraak bij het Angelus-gebed, riep paus Franciscus zondag 22 maart alle christenen op om zich dagelijks te verenigen in gebed, in antwoord op de wereldwijde dreiging van het coronavirus.

• Videoboodschap bisschop tijdens ‘Biddend verbonden’

Door: Bisdom Rotterdam zondag 22 maart 2020

Tijdens de gebedsestafette ‘Biddend Verbonden’ die KRO-NCRV op zondag 22 maart uitzond via tv en internet, sprak bisschop Van den Hende over de coronacrisis, het licht van Christus en kijken met de ogen van het geloof.

• Parochies in coronatijd: we hebben de werken van barmhartigheid nodig

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 21 maart 2020

Parochies zoeken en vinden steeds meer initiatieven om mensen pastoraal nabij te zijn in deze Coronadagen. Dat is nodig, want voorlopig zijn publieke vieringen nog niet toegestaan en moet iedereen zeker anderhalve meter afstand houden tot elkaar. Hoe doen parochies dat? Pastoor Jack Glas en diaken Ronald van Berkel vertellen hoe het gaat in de kerken van het Groene Hart en Zoetermeer.