• Bisschop schrijft in Tussenbeide over vitaliteit van parochies

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 01 december 2021

“Opnieuw wordt het Kerstmis en nog steeds zijn we niet los van het coronavirus. In ons dagelijks leven -of je wilt of niet- hebben we ermee te maken.” Bisschop Van den Hende schrijft in het kerstnummer van Tussenbeide over de impact van corona op het samenleven en het kerkelijk leven. Het artikel ‘Geloven in vitaliteit’ is als voorpublicatie te lezen via deze bisdomwebsite.

• De Nederlandse bisschoppen hebben besloten de coronamaatregelen voor de Rooms-Katholieke Kerk uit te breiden. Dit in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie. In de R.-K. Kerk worden voorlopig na 17.00 uur geen vieringen gehouden en dit geldt ook voor Kerstmis.

• Uit de agenda van Mgr. Van den Hende november 2021

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 01 december 2021

Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd met activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten. Ook activiteiten van de bisschop buiten het bisdom worden opgenomen. Reguliere vergaderingen in en van het bisdom, en individuele afspraken zijn niet opgenomen.

• Voorbeeldartikel actie Kerkbalans december

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 01 december 2021

Om de actie Kerkbalans onder de aandacht te brengen bij parochianen, stelt het bisdom drie voorbeeldartikelen beschikbaar voor parochies.

• Bij het bisdom verscheen een brochure als terugblik op de Laurentiusconferenties die gehouden zijn op initiatief van het bisdom Rotterdam. Verspreid over een aantal jaren kwamen in zes conferenties onderwerpen ter sprake die verband houden met de actualiteit van de opbouw en de inrichting van onze samenleving.

• Cursus voor parochiebestuurders: kerkgebouwen

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 26 november 2021

Via een online Teams-bijeenkomst namen parochiebestuurders op 23 november deel aan de diocesane cursus voor parochiebestuurders. Deze avond stonden de kerkgebouwen op de agenda. Karien van Velsen is architect en hoofd van het Bisschoppelijk Adviesbureau Bouwzaken (BAB).

• VierKerstmis.nl nu online

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 26 november 2021

Op vrijdag 26 november is net voor het begin van de Advent de website VierKerstmis.nl online gegaan. Deze website is een initiatief van de Nederlandse bisschoppen om iedereen op te roepen Kerstmis te vieren, als het kan bij (een van) de vieringen in de eigen kerk, maar als daar geen plek is in verband met coronamaatregelen, ook thuis.

• Paus Franciscus erkent wonder op voorspraak van Titus Brandsma

Door: Rkkerk.nl donderdag 25 november 2021

Paus Franciscus heeft op 25 november een wonder erkend op voorspraak van de zalige karmeliet Titus Brandsma (1881 Bolsward) die in 1942 overleden is in het concentratiekamp van Dachau (Duitsland). Met de erkenning van dit wonder is de weg naar heiligverklaring vrij.

• Een Tour of Faith over de Heilige Geest

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 24 november 2021

Dit jaar vond de diocesane Wereldjongerendag voor de eerste keer niet plaats op Palmzondag, maar op het hoogfeest van Christus Koning. Op verzoek van paus Franciscus werd de datum verplaatst. In bisdommen wereldwijd kwamen jongeren bijeen. In het bisdom Rotterdam sloten jongeren aan met een ontmoeting van Tour of Faith.

• “De Week van het Katholiek Onderwijs vindt plaats van 13 tot 17 december, maar het materiaal is geschikt voor de hele Advent.” Liesbeth Stalmeier is bisschoppelijk gedelegeerde voor het katholieke onderwijs en werkte mee aan het materiaal dat naar katholieke scholen wordt verstuurd en dat bovendien gebruikt kan worden door parochies en ook thuis.