Netwerk van liefde

Netwerk van liefde

De Kerk van Rotterdam is een netwerk van liefde tot opbouw van een beschaving van liefde.

Je bent lid van het lichaam van Christus               

De apostel Paulus schrijft: “Het menselijk lichaam vormt met zijn vele ledematen één geheel [..] Welnu, gij zijt het lichaam van Christus, en ieder van u is een lid van dit lichaam” (1 Korintiërs 12, 12-27).

In de Kerk als Lichaam van Christus worden wij gevoed met Christus’ lichaam en bloed in de eucharistie (1 Korintiërs 11, 23-26). En vanuit de eucharistie worden wij gezonden om onze naaste lief te hebben en onze medemens van dienst te zijn.

Mensen met verschillende gaven en talenten die elkaar aanvullen, om te bouwen aan een beschaving van liefde in onze wereld.              

Vanaf Paulus VI spraken meerdere pausen over de Kerk als een netwerk van liefde om in Christus’ naam te bouwen aan een beschaving van liefde. Paus Franciscus benadrukt: “Het beeld van het lichaam van Christus wil de gelovige niet reduceren tot een eenvoudig deel van een anoniem geheel, louter tot een element van een groot raderwerk, maar onderstreept veeleer de vitale eenheid van Christus met de gelovigen en van alle gelovigen onder elkaar” (Lumen Fidei 22).

De apostel Paulus schrijft: “Wanneer één lid lijdt, delen alle ledematen in het lijden; wordt één lid geëerd, alle delen in de vreugde.” In kracht van de Heilige Geest zijn we als Kerk in staat om samen één lichaam te vormen: mensen met verschillende gaven en talenten die elkaar aanvullen (1 Korintiërs 12, 12-30) om te bouwen aan een beschaving van liefde in onze wereld, met het oog op het rijk van God.

+ J.H.J. van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Start nieuwe cursus: ‘Bouwen aan een beschaving van liefde’

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 13 januari 2022

  In maart start een nieuwe cursus van het bisdom: ‘Bouwen aan een beschaving van liefde’. De cursus is een inleiding op de sociale leer van de Kerk en een eerste kennismaking. Hein Steneker is diocesaan medewerker kerkopbouw en medewerker pastoraat oude wijken in Spangen. Hij ontwikkelde de cursus van vier bijeenkomsten.

 • Honderden tieners en jongeren actief voor DiaconAction

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 15 december 2021

  In de maand november en begin december zijn honderden tieners en jongeren bezig geweest met de diaconale actie DiaconAction. Bij deze jaarlijks terugkerende actie zetten ze zich in om iets te betekenen voor een naaste in hun omgeving.

 • Kerstactie bisdom Rotterdam voor scholen in Libanon

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 14 december 2021

  Bij de kerstkaart die bisschop Van den Hende dit jaar verstuurt, vraagt de bisschop aandacht voor hulp aan de christenen in Libanon. “De patriarch van de Syrisch-katholieke Kerk vraagt onze steun voor twee scholen", schrijft de bisschop.

 • De Kerk als netwerk van liefde, wat betekent dat concreet?

  Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 10 december 2021

  Het bisdom Rotterdam is onderverdeeld in twee vicariaten met parochies en caritasinstellingen. In Tussenbeide is nu een plattegrond van het bisdom opgenomen ‘Bisdom Rotterdam op de kaart’. “Als bisdom Rotterdam worden we geroepen om netwerk van liefde te zijn, tot opbouw van een beschaving van liefde”, vermeldt de tekst bij de kaart.

 • Pausbezoek aan vluchtelingen op Lesbos

  Door: Katholiekleven.nl woensdag 08 december 2021

  Tijdens zijn bezoek op 5 december aan het vluchtelingenkamp Mytilene op het Griekse eiland Lesbos heeft paus Franciscus opnieuw harde woorden gesproken. Het is slechts een van de vele opvanglocaties voor mensen die proberen te ontkomen aan oorlog, vervolging, honger of uitzichtloze economische malaise. Niet alleen vluchtelingen, maar onze hele beschaving lijdt hier schipbreuk, aldus de paus.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven