Netwerk van liefde

Netwerk van liefde

De Kerk van Rotterdam is een netwerk van liefde tot opbouw van een beschaving van liefde.

Je bent lid van het lichaam van Christus               

De apostel Paulus schrijft: “Het menselijk lichaam vormt met zijn vele ledematen één geheel [..] Welnu, gij zijt het lichaam van Christus, en ieder van u is een lid van dit lichaam” (1 Korintiërs 12, 12-27).

In de Kerk als Lichaam van Christus worden wij gevoed met Christus’ lichaam en bloed in de eucharistie (1 Korintiërs 11, 23-26). En vanuit de eucharistie worden wij gezonden om onze naaste lief te hebben en onze medemens van dienst te zijn.

Mensen met verschillende gaven en talenten die elkaar aanvullen, om te bouwen aan een beschaving van liefde in onze wereld.              

Vanaf Paulus VI spraken meerdere pausen over de Kerk als een netwerk van liefde om in Christus’ naam te bouwen aan een beschaving van liefde. Paus Franciscus benadrukt: “Het beeld van het lichaam van Christus wil de gelovige niet reduceren tot een eenvoudig deel van een anoniem geheel, louter tot een element van een groot raderwerk, maar onderstreept veeleer de vitale eenheid van Christus met de gelovigen en van alle gelovigen onder elkaar” (Lumen Fidei 22).

De apostel Paulus schrijft: “Wanneer één lid lijdt, delen alle ledematen in het lijden; wordt één lid geëerd, alle delen in de vreugde.” In kracht van de Heilige Geest zijn we als Kerk in staat om samen één lichaam te vormen: mensen met verschillende gaven en talenten die elkaar aanvullen (1 Korintiërs 12, 12-30) om te bouwen aan een beschaving van liefde in onze wereld, met het oog op het rijk van God.

+ J.H.J. van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Diaconale inzameling Chrismamis 2023

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 08 maart 2023

  Op woensdag 5 april wordt vanaf 19.30 uur de Chrismamis gevierd in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal. In de Veertigdagentijd worden parochies in het bisdom uitgenodigd om bij hun kerkgebouwen een ‘voedsel en meer-kastje’ te plaatsen. In het verlengde daarvan is het diaconale initiatief tijdens Chrismamis de inzameling van houdbare voedingswaren en producten voor persoonlijke verzorging.

 • Bisschoppen in Europa bidden opnieuw om een einde aan de oorlog

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 28 februari 2023

  Op vrijdag 17 maart wordt in alle Nederlandse bisdommen de mis opgedragen en gebeden voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en voor vrede. Dit is onderdeel van een gebedsestafette van de CCEE, de Europese bisschoppenconferenties. De estafette ging op 22 februari van start in Albanië

 • VIDEO Het voedseldeelkastje van de H. Joannes de Dooper kerk in Pijnacker

  Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 25 februari 2023

  “De bedoeling is echt dat de ene mens denkt aan de andere en spullen ter beschikking stelt. Of spullen neemt die hij of zij nodig heeft.” In Pijnacker hangt bij de H. Joannes de Dooper kerk een voedselkastje. Twee mensen van de parochie Christus Koning vertellen erover: Jos Arends en diaken Dick Vrijburg.

 • VIDEO Rotterdamse diaconie op landelijke inspiratiedag

  Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 17 februari 2023

  Op zaterdag 11 februari vond in Hilversum een inspiratiedag plaats voor mensen die diaconaal actief zijn en zich zo vanuit de Kerk inzetten voor een ander. Ruim honderd deelnemers ontmoetten elkaar en werden geïnspireerd door bijzondere en mooie voorbeelden van diaconaal werk in Nederland.

 • Aardbeving Syrië en Turkije: bisschoppen vragen om gebed en collecte

  Door: Bisdom Rotterdam & Rkkerk.nl vrijdag 10 februari 2023

  De Nederlandse bisschoppen vragen de parochies om te bidden en te collecteren voor de vele slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven