Netwerk van liefde

Netwerk van liefde

De Kerk van Rotterdam is een netwerk van liefde tot opbouw van een beschaving van liefde.

Je bent lid van het lichaam van Christus               

De apostel Paulus schrijft: “Het menselijk lichaam vormt met zijn vele ledematen één geheel [..] Welnu, gij zijt het lichaam van Christus, en ieder van u is een lid van dit lichaam” (1 Korintiërs 12, 12-27).

In de Kerk als Lichaam van Christus worden wij gevoed met Christus’ lichaam en bloed in de eucharistie (1 Korintiërs 11, 23-26). En vanuit de eucharistie worden wij gezonden om onze naaste lief te hebben en onze medemens van dienst te zijn.

Mensen met verschillende gaven en talenten die elkaar aanvullen, om te bouwen aan een beschaving van liefde in onze wereld.              

Vanaf Paulus VI spraken meerdere pausen over de Kerk als een netwerk van liefde om in Christus’ naam te bouwen aan een beschaving van liefde. Paus Franciscus benadrukt: “Het beeld van het lichaam van Christus wil de gelovige niet reduceren tot een eenvoudig deel van een anoniem geheel, louter tot een element van een groot raderwerk, maar onderstreept veeleer de vitale eenheid van Christus met de gelovigen en van alle gelovigen onder elkaar” (Lumen Fidei 22).

De apostel Paulus schrijft: “Wanneer één lid lijdt, delen alle ledematen in het lijden; wordt één lid geëerd, alle delen in de vreugde.” In kracht van de Heilige Geest zijn we als Kerk in staat om samen één lichaam te vormen: mensen met verschillende gaven en talenten die elkaar aanvullen (1 Korintiërs 12, 12-30) om te bouwen aan een beschaving van liefde in onze wereld, met het oog op het rijk van God.

+ J.H.J. van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Laatste nieuwsbrief “dienen” verstuurd

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 15 mei 2024

  Het thema van de uitreiking van de Elisabethcertificaten is: Pelgrims van hoop, ontmoeten, leren kennen en samen optrekken en delen. Dit en meer is te lezen in de laatste nieuwsbrief “dienen” die deze week is verstuurd.

 • Verdriet en schulden: oefen om het bespreekbaar te maken

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 02 mei 2024

  Ingrijpende gebeurtenissen in het leven kunnen financiële gevolgen hebben en tot problemen leiden. Bijvoorbeeld wanneer je ziek wordt. Dan is het nodig dat iemand de vraag durft te stellen: “Red je het wel?” In het bisdom Rotterdam wordt daarvoor nu parochies en caritasinstellingen een “Startpakket” aangeboden in samenwerking met SchuldHulpMaatje.

 • Aanmelding voor de Elisabethcertificaten 2024 is geopend

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 04 april 2024

  Caritasinstellingen en parochies zijn uitgenodigd voor de uitreiking van de Elisabethcertificaten op zaterdag 16 november. De aanmelding van diaconale initiatieven hiervoor is nu geopend. Initiatieven kunnen tot 4 juli worden aangemeld via het formulier.

 • Verdiepingsbijeenkomsten Veertigdagentijd over de sociale leer

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 27 maart 2024

  In de Veertigdagentijd werd vanuit het bisdom een serie verdiepingsbijeenkomsten aangeboden over de sociale leer van de Kerk. Op zaterdag 17 februari kwam een groep van dertien personen voor het eerst bijeen om zich in de Vastentijd te verdiepen in de sociale leer van de Kerk.

 • Bisschop: “Wat heeft de Kerk van ons nodig?”

  Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 16 maart 2024

  “De bijdragen van alle mensen zijn nodig voor de zending van de Kerk.” Dat zei bisschop Van den Hende tijdens een inleiding in de parochie Pax Christi op 13 maart. Op uitnodiging van het pastoraal team vertelde de bisschop in Woerden over “dienen”. Maar niet alleen dat. De bisschop was gevraagd om daarbij in te gaan op en het te verbinden met collectes.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven