Netwerk van liefde

Netwerk van liefde

De Kerk van Rotterdam is een netwerk van liefde tot opbouw van een beschaving van liefde.

Je bent lid van het lichaam van Christus               

De apostel Paulus schrijft: “Het menselijk lichaam vormt met zijn vele ledematen één geheel [..] Welnu, gij zijt het lichaam van Christus, en ieder van u is een lid van dit lichaam” (1 Korintiërs 12, 12-27).

In de Kerk als Lichaam van Christus worden wij gevoed met Christus’ lichaam en bloed in de eucharistie (1 Korintiërs 11, 23-26). En vanuit de eucharistie worden wij gezonden om onze naaste lief te hebben en onze medemens van dienst te zijn.

Mensen met verschillende gaven en talenten die elkaar aanvullen, om te bouwen aan een beschaving van liefde in onze wereld.              

Vanaf Paulus VI spraken meerdere pausen over de Kerk als een netwerk van liefde om in Christus’ naam te bouwen aan een beschaving van liefde. Paus Franciscus benadrukt: “Het beeld van het lichaam van Christus wil de gelovige niet reduceren tot een eenvoudig deel van een anoniem geheel, louter tot een element van een groot raderwerk, maar onderstreept veeleer de vitale eenheid van Christus met de gelovigen en van alle gelovigen onder elkaar” (Lumen Fidei 22).

De apostel Paulus schrijft: “Wanneer één lid lijdt, delen alle ledematen in het lijden; wordt één lid geëerd, alle delen in de vreugde.” In kracht van de Heilige Geest zijn we als Kerk in staat om samen één lichaam te vormen: mensen met verschillende gaven en talenten die elkaar aanvullen (1 Korintiërs 12, 12-30) om te bouwen aan een beschaving van liefde in onze wereld, met het oog op het rijk van God.

+ J.H.J. van den Hende
Bisschop van Rotterdam

Lees meer

 • Ontmoeting met Kerk in Nood in aanloop naar RedWednesday

  Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 22 september 2023

  Vorig jaar deden in het bisdom Rotterdam zeven kerken mee met RedWednesday. Het aantal kerken dat meedoet groeit. In aanloop naar de komende RedWednesday, die plaatsvindt op 22 november, nodigde bisschop Van den Hende pastorale beroepskrachten uit voor een bijeenkomst op Vronesteyn.

 • “In gesprek” kleinschalige bijeenkomsten caritasinstellingen

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 18 juli 2023

  Bestuurders van caritasinstellingen die met elkaar in gesprek wilden om van elkaars ervaringen te leren waren uitgenodigd voor een kleinschalige bijeenkomst. Deze werd twee keer gehouden: op 13 juni in Woerden (H. Bonaventurakerk) en op 26 juli in Roelofarendsveen (kerk H. Petrus' Banden). De bijeenkomsten kregen de naam mee “In gesprek”.

 • FOTOVERSLAG Zomerkampen 2023

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 13 juli 2023

  Van 9 tot en met 15 juli nemen in totaal 54 kinderen, tieners en jongeren deel aan de zomerkampen. Bisschop Van den Hende bezocht op dinsdag 11 juli het kinderkamp (Amerongen) en het jongerenkamp (Doesburg) en op woensdag 12 juli het tienerkamp (Nootdorp).

 • DCI steunt Vakantiebank Delft

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 04 juli 2023

  Op 20 juni bood bisschop Van den Hende de leden van de DCI (Diocesane Caritas Instelling) een exemplaar aan van het DOCAT Werkboek over de sociale leer van de Kerk. De DCI ondersteunt diaconale projecten en initiatieven in het bisdom Rotterdam. Een van die projecten is Vakantiebank Delft, een actueel project gezien de zomerperiode.

 • “Als we vandaag stilstaan bij de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden in ons land, dan betekent dat niet alleen maar dankbaarheid, niet alleen maar vreugde. Het betekent ook schaamte en verlegenheid.” Dat zei bisschop Van den Hende op zaterdag 1 juli in Den Haag.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven