Jaar van de Roepingen

Foto: Ramon Mangold

Diocesaan themajaar 2019

In het kerstnummer van Tussenbeide 2018 kondigde Mgr. Van den Hende een nieuw themajaar aan voor het bisdom Rotterdam. In 2019 wil de bisschop extra aandacht vragen voor de Kerk als gemeenschap van geroepenen.

Het Jaar van de Roepingen begon op het Feest van de Doop van de Heer: zondag 13 januari 2019. Het wordt afgesloten op het Hoogfeest van Christus Koning: zondag 24 november 2019.

Het Jaar van de Roepingen volgt op het Jaar van Gebed (Advent 2017 - Advent 2018).

• De dag waarop Roepingenzondag en Moederdag samenviel, kwamen jongeren van het bisdom Rotterdam en de bisschop samen tijdens de Tour of Faith in de Josephkerk in Wateringen. Mgr. Van den Hende gaf catechese over Maria, moeder van Jezus en moeder van de Kerk. Hij legde aan de jongeren uit hoe Maria een voorbeeld is voor onze eigen roeping.

• Acht stellen volgden in het voorjaar van 2019 de Marriage Course in het bisdom Rotterdam om in een ontspannen en gezellige sfeer over huwelijksthema's in gesprek te gaan en zo hun relatie te versterken. Deelnemers reageren enthousiast: “Het leuke van de cursus is dat je direct effect hebt, je merkt meteen verschil.”

• Bisdom maakt ID-kaart 'hier ben ik'

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 18 april 2019

Parochies ontvingen op 17 april bij de chrismamis een ID-kaart om te verspreiden in de paaswake of de viering van paaszondag. In de aanbiedingsbrief schrijft Mgr. Van den Hende: “De Kerk heeft als levend lichaam het gelovig engagement van de verschillende ledematen nodig.”

• Mgr. Van den Hende: “God zelf spreekt je aan en geeft je een taak”

Door: Bisdom Rotterdam maandag 15 april 2019

Op zondag 14 april, Palmzondag, is Mgr. Van den Hende te gast bij Leo Fijen in het Geloofsgesprek. De bisschop vertelt over de Goede Week, het vieren van de sacramenten én over het Jaar van de Roepingen dat het bisdom Rotterdam viert.

• Bisschop: 'In de Paaswake hernieuwen we het geloof van ons doopsel'

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 10 april 2019

“In het themajaar van de roepingen staan we stil bij onze Kerk als gemeenschap van geroepenen. Het woord ‘roeping’ staat in het meervoud.” In zijn openingsbijdrage in Tussenbeide legt Mgr. Van den Hende uit: “Dat is niet zonder reden.”