Jaar van de Roepingen

Foto: Ramon Mangold

Diocesaan themajaar 2019

In het kerstnummer van Tussenbeide 2018 kondigde Mgr. Van den Hende een nieuw themajaar aan voor het bisdom Rotterdam. In 2019 wil de bisschop extra aandacht vragen voor de Kerk als gemeenschap van geroepenen.

Het Jaar van de Roepingen begon op het Feest van de Doop van de Heer: zondag 13 januari 2019. Het wordt afgesloten op het Hoogfeest van Christus Koning: zondag 24 november 2019.

Het Jaar van de Roepingen volgt op het Jaar van Gebed (Advent 2017 - Advent 2018).

• “Het is een mooi initiatief dat we deze week extra bidden om roepingen in de week van het hoogfeest van de heilige Willibrord.” Dit zei Mgr. Van den Hende in de ‘Nationale Roepingenweek’ op maandag 4 november op Vronesteyn.

• ‘Nationale Roepingenweek’ in Nederland

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 24 oktober 2019

Dit jaar organiseert de R.-K. Kerk in Nederland voor het eerst een ‘Nationale Roepingenweek’. Van 3 t/m 9 november zijn er in de bisdommen speciale vieringen waarin de roeping tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven centraal staat.

• Mariaconcert basiliek Schiedam: ‘Maria inspireert en troost’

Door: Bisdom Rotterdam maandag 21 oktober 2019

Twee koren, een ensemble, een cantorij en een sopraan verzorgden op zondag 20 oktober in de basiliek in Schiedam een concert met Marialiederen. Mgr. Van den Hende was onder de genodigden en hield een korte overweging.

• Bisschop: ‘Inzet voor preventie heeft een fundament in onze roeping’

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 15 oktober 2019

Door de meldingen in 2010 en daarna van seksueel misbruik, het onderzoek van de heer Deetman en de eindrapportage van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK, is het besef verder gegroeid dat aandacht voor preventie noodzakelijk is en blijft.

• Dieslezing Vronesteyn: Celibaat als roeping

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 10 oktober 2019

‘Celibaat als roeping.’ Dat was het onderwerp van de dieslezing die pastoor Michel Hagen op 1 oktober uitsprak op Centrum Vronesteyn. Michel Hagen is als spirituaal verbonden aan de priester- en diakenopleiding en koos het onderwerp vanwege het diocesane Jaar van de Roepingen.