Jaar van de Roepingen

Foto: Ramon Mangold

Diocesaan themajaar 2019

In het kerstnummer van Tussenbeide 2018 kondigde Mgr. Van den Hende een nieuw themajaar aan voor het bisdom Rotterdam. In 2019 wil de bisschop extra aandacht vragen voor de Kerk als gemeenschap van geroepenen.

Het Jaar van de Roepingen begon op het Feest van de Doop van de Heer: zondag 13 januari 2019. Het wordt afgesloten op het Hoogfeest van Christus Koning: zondag 24 november 2019.

Het Jaar van de Roepingen volgt op het Jaar van Gebed (Advent 2017 - Advent 2018).

• Hoe kun je de stem van God verstaan en je roeping volgen? Dat is een vraag die bij veel jonge katholieken leeft. Rector Walter Broeders van Vronesteyn vertelt tijdens het jongerenprogramma van de Nationale Bedevaart in Brielle hoe God mensen in de Bijbel roept en hij geeft aan dat God ons ook nu roept.

• Geloofsgesprekken over roepingen in parochies op NPO2

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 09 juli 2019

In juli vonden de opnames plaats voor twee Geloofsgesprekken met Mgr. Van den Hende en rector Broeders van Vronesteyn. Zij spreken daarin met Leo Fijen over roepingen en roepingenklimaat in parochies.

• “Als er krimp is, mag het ons uiteraard tot bescheidenheid brengen, maar niet tot somberheid of misplaatste angst, want het geloof van de Heer is ons gegeven als een rijkdom en blijft van grote betekenis in het leven van ieder van ons.” Dat preekte Mgr. Van den Hende tijdens de eucharistieviering, waarmee de Nationale Bedevaart Brielle opende op 6 juli.

• Bij gelegenheid van het Hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus (28 juni 2019) in het Jaar van de Roepingen heeft Mgr. Van den Hende een brief geschreven aan de priesters van en in het bisdom. Het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus wordt internationaal gevierd als ‘dag van de priesterlijke heiliging’ (Giornata di Santificazione Sacerdotale).

• Tour of Faith met presentatie boek Mgr. Van den Hende

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 02 juli 2019

De laatste Tour of Faith van het seizoen was een bijzondere. Het boek van Mgr. Van den Hende vanwege zijn 12,5-jarig bisschopsjubileum werd gepresenteerd en de data van het komende seizoen werden aangekondigd, waaronder een jongerenbedevaart naar Banneux, zomerkampen en een nieuw initiatief. Naast de maandelijkse Tour of Faith is er in september ook twee keer een School of Faith.