Zorg voor de schepping
Zorg voor ‘ons gemeenschappelijk huis’ staat in het hart van de diaconie
Paus Franciscus verklaarde in 2016 de ‘zorg voor ons gemeenschappelijk huis’ tot het achtste werk van barmhartigheid. Daarmee kwam de zorg voor de schepping in het hart van de diaconie te staan. ‘Ons gemeenschappelijk huis’ is een beeld voor de aarde en al haar bewoners, Gods schepping dus. De zorg voor ons gemeenschappelijk huis is ook de ondertitel van de encycliek Laudato Si’, die een jaar eerder was verschenen.
Laudato Si’ is de eerste encycliek die in zijn geheel gewijd is aan de milieuproblematiek. Het document beperkt zich echter niet tot actuele problemen als de opwarming van de aarde, de plasticsoep en de afnemende biodiversiteit. Die milieuproblemen zijn nauw verbonden met sociale problemen: de armen lijden het eerst en het meest hieronder. Uiteindelijk wortelen deze ecologische en sociale problemen in een denkwijze, die de mens tot middelpunt maakt en alles verwacht van een technologische benadering.
Om hiermee te breken pleit de paus voor een ‘ecologische bekering’. Die vraagt om grote veranderingen in de mondiale politiek (bijvoorbeeld via klimaatverdragen) én in de persoonlijke leefstijl. Ook kleine dagelijkse handelingen zijn belangrijk, “zoals het vermijden van het gebruik van plastic of papieren materiaal, het terugbrengen van het waterverbruik, het scheiden van afval, het alleen koken van wat men redelijkerwijs ook zal eten, het zorgvuldig omgaan met andere levende wezens, het gebruik van openbaar vervoer of carpooling, het planten van bomen en zinloze verlichting uitdoen” (LS 211). Dat houdt je alleen maar vol, als die leefstijl geworteld is in een spiritualiteit, waarin de zorg voor de schepping centraal staat.
Parochies kunnen op verschillende manieren invulling geven aan de zorg voor ons gemeenschappelijk huis door
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.