Algemeen nieuws

Adventsboodschap bisschop Van den Hende

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 02 december 2023

Foto: Bisdom Rotterdam

Advent: tijd van voorbereiding en bezinning

“Zonder dat we onze moeilijkheden en die van de wereld kunnen vergeten, wil de Advent -op weg naar Kerstmis- een ander licht laten schijnen op de realiteit van ons leven en onze wereld. Niet feestverlichting en ook geen schijnwerpers, maar een licht in ons hart dat nooit meer dooft, ook niet als ons leven donker is of zonder perspectief lijkt.” Dit schrijft bisschop Van den Hende in zijn adventsboodschap.

De Advent begint op zondag 3 december. In acht trefwoorden schrijft de bisschop over de Advent als tijd van voorbereiding en bezinning. De adventsboodschap is een uitnodiging van de bisschop om als leerlingen van de Heer de periode van de Advent bewust en met vrucht te beleven.

  • Lees de adventsboodschap van de bisschop hieronder

Advent: tijd van voorbereiding en bezinning

In de maand december gaan we op weg naar Kerstmis, het feest van de geboorte van Christus. Deze tijd wordt Advent genoemd. Het woord Advent komt van het Latijnse woord: Adventus. Dat betekent: komst.

Drievoudige komst

De Advent gaat niet alleen over de komst van Gods Zoon, de geboorte van Jezus. Het gaat ook over de beloofde wederkomst van de Heer aan het einde van de tijd. En er is de vraag: zijn wij als christenen echt ontvankelijk voor de komst van de Heer in ons hart, staan wij open voor zijn komst?

Paars

De periode van de Advent is dus een tijd van voorbereiding én een tijd van bezinning. In de liturgie gebruiken we de kleur paars. Niet de kleur wit van Kerstmis, maar paars dat eerder uitnodigt tot bezinning. In plaats van de stralende kleur wit die als het ware het licht weerkaatst, wijst de liturgische kleur paars eerder naar onze binnenkant.

Donker

Veel mensen -dichtbij en verder weg- hebben te maken met geweld en oorlog, met armoede en onzekerheid, met angst en depressie. December is dan geen vrolijke tijd en de donkere dagen lijken dat extra te onderstrepen. De Advent roept ons op om met de ogen van het geloof toch ook verder te kijken.

Tekens van hoop

Een teken van hoop in de liturgie is: de dennentakken van de adventskrans die groen blijven terwijl de bladeren van de bomen vallen. Een ander teken van hoop: de vier kaarsen die op de adventskrans in de loop van de vier zondagen één voor één worden aangestoken, waardoor het licht toeneemt terwijl de dagen korter worden. Dankzij de Heer blijft er leven en heeft de dood niet het laatste woord en is er licht in de duisternis.

Licht

Met de menswording van God is dit licht in onze wereld gekomen. Hebben we oog voor de persoon van Jezus die het licht van de wereld is, en durven we in ons leven op Hem te vertrouwen? Zijn we in staat om eerlijk naar onszelf te kijken wanneer wij het licht van de Heer bij tijd en wijle niet hebben verspreid of doorgegeven? Grijpen we echt de kans om dat licht opnieuw in ons leven toe te laten, juist wanneer we het waren vergeten of voor onmogelijk hielden?

Perspectief

Zonder dat we onze moeilijkheden en die van de wereld kunnen vergeten, wil de Advent -op weg naar Kerstmis- een ander licht laten schijnen op de realiteit van ons leven en onze wereld. Niet feestverlichting en ook geen schijnwerpers, maar een licht in ons hart dat nooit meer dooft, ook niet als ons leven donker is of zonder perspectief lijkt.

Bekering

De voorbereidingstijd van de Advent biedt naast bezinning ook de mogelijkheid tot omkeer. Om het licht van God opnieuw ruimte te geven in ons leven, roept de Advent op om niet alleen gericht te blijven op moeilijkheden en teleurstellingen. Maar dat we oog mogen hebben voor de nabijheid van de Heer in ons leven. Hij is immers voor ons mensgeworden en heeft ons leven willen delen. Ook roept de Advent op om onze zonden te belijden waardoor we vaak eerder duisternis dan licht verspreiden. Vergeving van zonden. Daarom is de Advent ook een tijd van bekering.

Nieuw leven

Dit jaar is de periode van Advent kort. Op de vierde adventszondag is ’s avonds al de nachtmis van Kerst. Ook dit jaar mogen we vieren dat God is mens geworden. Zijn licht dooft nooit. Maar voordat we als Kerk de menswording van God met heel ons hart kunnen vieren, is het nodig dat ieder van ons zich voorbereidt door bezinning en bekering. Dan pas kan Christus heel ons hart bereiken. Dan pas betekent zijn komst in ons leven een nieuw begin.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven