Over Vronesteyn

Vronesteyn is het centrum voor de priesteropleiding en diakenopleiding

De opleiding tot priester en diaken omvat meer dan alleen leerstof. De hele mens wordt gevormd in een klimaat dat hem dichter brengt bij God en mensen. Daarom is Vronesteyn er. Het is een thuisplaats voor geestelijke groei om de essentiële elementen van de ontwikkeling naar het gewijde ambt te ontvangen. Voor alle toekomstige priesters en diakens van het bisdom wil Vronesteyn een vormingshuis zijn, waar zij hun relatie met God en de medemensen intens en oprecht verder inhoud kunnen geven. Vele vormingsmomenten vinden er plaats.

De kapel van De Goede Herder is een plaats van rust en bezinning, van gerichtheid op onze God en vindplaats van genade. Het leven vanuit het dubbelgebod van de liefde, God en de naaste beminnen, wordt hier uitgesproken en gevierd in een persoonlijk en gezamenlijk gebed en in de eucharistie. Het raam van de kapel toont de leerlingen van Jezus, die op het woord van de Heer hun visnet uitgooien voor de vangst: "Wees niet bang, ik zal je vissers van mensen maken" (Lucas 5, 10).

Het Centrum Vronesteyn levert een bijdrage aan een goede spiritualiteit in het bisdom. De onderlinge band en gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen het pastoraat van de priesters, diakens en pastoraal werkers (m/v) krijgt in dit centrum op een kerkelijk verantwoorde wijze inhoud. Na de wijding blijft Vronesteyn een plaats van ontmoeting voor verdere pastorale vorming en andere bezinnings- en studiemomenten.

• Vronesteyn start studiejaar 2019-2020

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 11 september 2019

Op donderdag 5 september startte Centrum Vronesteyn voor de Priesteropleiding en Diakenopleiding het nieuwe studiejaar met een eucharistieviering in de Eendrachtskapel in Rotterdam. In deze eucharistieviering werd Melchior Kerklaan opgenomen onder de wijdingskandidaten.

• Hoe kun je de stem van God verstaan en je roeping volgen? Dat is een vraag die bij veel jonge katholieken leeft. Rector Walter Broeders van Vronesteyn vertelt tijdens het jongerenprogramma van de Nationale Bedevaart in Brielle hoe God mensen in de Bijbel roept en hij geeft aan dat God ons ook nu roept.

• Geloofsgesprekken over roepingen in parochies op NPO2

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 09 juli 2019

In juli vonden de opnames plaats voor twee Geloofsgesprekken met Mgr. Van den Hende en rector Broeders van Vronesteyn. Zij spreken daarin met Leo Fijen over roepingen en roepingenklimaat in parochies.

• Bij gelegenheid van het Hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus (28 juni 2019) in het Jaar van de Roepingen heeft Mgr. Van den Hende een brief geschreven aan de priesters van en in het bisdom. Het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus wordt internationaal gevierd als ‘dag van de priesterlijke heiliging’ (Giornata di Santificazione Sacerdotale).

• De rector van Vronesteyn en de priester- en diakenstudenten kwamen op woensdagavond 22 mei naar Boskoop om parochianen van de Sint Jan de Doperparochie te vertellen over hun roeping en hoe zij getuigen van hun geloof. Het was de eerste avond in een reeks van drie rond de bekende Bijbelzin: ‘Hier ben ik’ (1 Samuel 3,4) vanwege het Jaar van de Roepingen.