Over Vronesteyn

Vronesteyn is het centrum voor de priesteropleiding en diakenopleiding in het bisdom Rotterdam

Vronesteyn leidt mannen op die als priester of diaken hun leven willen geven voor de opbouw van de parochies in het bisdom Rotterdam. God roept mensen heel persoonlijk, ook anno nu, om het evangelie te verkondigen in woord en daad.

De opleiding tot priester en diaken omvat leerstof en meer dan dat. De hele mens wordt gevormd in een klimaat dat hem dichter brengt bij God en mensen. Vronesteyn is een thuisplaats voor geestelijke groei om de essentiële elementen van de ontwikkeling naar het gewijde ambt te ontvangen. Voor alle toekomstige priesters en diakens van het bisdom wil Vronesteyn een vormingshuis zijn, waar zij hun relatie met God en de medemensen intens en oprecht verder inhoud kunnen geven. Vele vormingsmomenten vinden er plaats.

De kapel van De Goede Herder is een plaats van rust en bezinning, van gerichtheid op onze God en vindplaats van genade. Het leven vanuit het dubbelgebod van de liefde, God en de naaste beminnen, wordt hier uitgesproken en gevierd in een persoonlijk en gezamenlijk gebed en in de eucharistie. Het raam van de kapel toont de leerlingen van Jezus, die op het woord van de Heer hun visnet uitgooien voor de vangst: "Wees niet bang, ik zal je vissers van mensen maken" (Lucas 5, 10). Heel persoonlijk roept Jezus op: “Kom, volg Mij” (Marcus 1, 16-20).

Vronesteyn levert een bijdrage aan een goede spiritualiteit in het bisdom. De onderlinge band en gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen het pastoraat van de priesters, diakens en pastoraal werkers (m/v) krijgt op een kerkelijk verantwoorde wijze inhoud. Na de wijding blijft Vronesteyn een plaats van ontmoeting voor verdere pastorale vorming en andere bezinnings- en studiemomenten.

• Hoe kunnen we bouwen aan een roepingenklimaat? Dies Vronesteyn

Door: Bisdom Rotterdam maandag 04 oktober 2021

“Er klonken in die tijd zelden woorden van de Heer en er braken geen visioenen door.” Die woorden uit het bijbelboek Samuel (1 Samuel 3, 1) vormden het thema van de ‘dies natalis’ (verjaardag) die Vronesteyn vierde op 1 oktober.

• Digitale nieuwsbrief Vronesteyn: “Altijd aan het werk…”

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 17 september 2021

“Altijd aan het werk…” In de digitale nieuwsbrief van Vronesteyn gaat de ‘tip van de spirituaal’ deze keer over hard werken.

• Vronesteyn start studiejaar 2021-2022

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 01 september 2021

Vronesteyn opende op 31 augustus het nieuwe studiejaar met een eucharistieviering in de Eendrachtskapel in Rotterdam. Aan het begin van de viering heette rector Broeders alle aanwezigen welkom: studenten en stafleden van Vronesteyn, familie, donateurs en ambassadeurs van Vronesteyn.

• Vronesteyn: retraite priesterstudenten en rector Broeders

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 01 september 2021

Aan het begin van het nieuwe studiejaar zijn de rector en de priesterstudenten van opleidingscentrum Vronesteyn op retraite geweest in de Sint-Adelbertabdij (Egmond-Binnen). De Sint-Adelbertabdij is een van de oudste kloosters in Nederland. Al eeuwenlang wonen er Benedictijnen op deze plaats.

• LIVESTREAM Vronesteyn start studiejaar 2021-2022

Door: Bisdom Rotterdam maandag 30 augustus 2021

Op dinsdag 31 augustus opent Vronesteyn het nieuwe studiejaar met een eucharistieviering. Vier mee via de livestream vanuit de Eendrachtskapel vanaf 18.00 uur.