Over Vronesteyn

Vronesteyn is het centrum voor de priesteropleiding en diakenopleiding in het bisdom Rotterdam

Vronesteyn leidt mannen op die als priester of diaken hun leven willen geven voor de opbouw van de parochies in het bisdom Rotterdam. God roept mensen heel persoonlijk, ook anno nu, om het evangelie te verkondigen in woord en daad.

De opleiding tot priester en diaken omvat leerstof en meer dan dat. De hele mens wordt gevormd in een klimaat dat hem dichter brengt bij God en mensen. Vronesteyn is een thuisplaats voor geestelijke groei om de essentiële elementen van de ontwikkeling naar het gewijde ambt te ontvangen. Voor alle toekomstige priesters en diakens van het bisdom wil Vronesteyn een vormingshuis zijn, waar zij hun relatie met God en de medemensen intens en oprecht verder inhoud kunnen geven. Vele vormingsmomenten vinden er plaats.

De kapel van De Goede Herder is een plaats van rust en bezinning, van gerichtheid op onze God en vindplaats van genade. Het leven vanuit het dubbelgebod van de liefde, God en de naaste beminnen, wordt hier uitgesproken en gevierd in een persoonlijk en gezamenlijk gebed en in de eucharistie. Het raam van de kapel toont de leerlingen van Jezus, die op het woord van de Heer hun visnet uitgooien voor de vangst: "Wees niet bang, ik zal je vissers van mensen maken" (Lucas 5, 10). Heel persoonlijk roept Jezus op: “Kom, volg Mij” (Marcus 1, 16-20).

Vronesteyn levert een bijdrage aan een goede spiritualiteit in het bisdom. De onderlinge band en gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen het pastoraat van de priesters, diakens en pastoraal werkers (m/v) krijgt op een kerkelijk verantwoorde wijze inhoud. Na de wijding blijft Vronesteyn een plaats van ontmoeting voor verdere pastorale vorming en andere bezinnings- en studiemomenten.

 • Pastoor Bosma over zijn priesterroeping en de missionaire parochie

  Door: Bisdom Rotterdam woensdag 29 maart 2023

  De parochie H. Willibrordus verzorgt dit jaar voor het eerst mediavieringen. Op 26 maart stelde pastoor Bouke Bosma zich voor in het Geloofsgesprek op NPO2. Hij vertelde wanneer hij zijn roeping tot het priesterschap ontdekte. En over hoe hij nu op zijn beurt andere mensen wil verwelkomen in een missionaire, gastvrije parochie.

 • Tweede stap naar Roepingenzondag: Oriëntatiedag Vronesteyn

  Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 25 maart 2023

  Op zondag 19 maart verwelkomde Vronesteyn vijf mannen en een echtgenote op de Oriëntatiedag. De dag was de tweede stap op weg naar Roepingenzondag 30 april. De Oriëntatiedag wordt elk jaar gehouden voorafgaand aan Roepingenzondag. “Er waren vier mannen die zich oriënteren op de priesteropleiding en één die kwam voor de diakenopleiding”, vertelt rector Broeders na afloop.

 • Eerste stap op weg naar Roepingenzondag 2023

  Door: Bisdom Rotterdam maandag 20 maart 2023

  Op donderdag 16 maart kwamen ambassadeurs van Vronesteyn samen in Voorburg voor ontmoeting en gesprek. De bijeenkomst was de eerste stap op weg naar Roepingenzondag 30 april. Rector Broeders van Vronesteyn heette hen van harte welkom deze avond. “Uw werk is heel belangrijk voor de roepingenpastoraal”, benadrukte hij.

 • Lees de digitale nieuwsbrief van Vronesteyn

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 07 maart 2023

  In de digitale nieuwsbrief van Vronesteyn schrijft pastor Sander Verschuur, parochievicaris in de parochie H. Theresia van Ávila, over zijn eerste ervaringen als priester in de parochie. De tip van de spirituaal gaat deze keer over de viering van het paastriduüm.

 • Vier stappen op weg naar Roepingenzondag

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 02 maart 2023

  Roepingenzondag wordt dit jaar gehouden op 30 april. Rector Broeders van Vronesteyn schrijft in een brief die aan pastorale beroepskrachten is verstuurd: “Onze gezamenlijke inzet voor de roepingenpastoraal in het bisdom is belangrijk.”

Lees meer
Deel dit item

Volg Vronesteyn!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg Vronesteyn!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven