Over Vronesteyn

Vronesteyn is het centrum voor de priesteropleiding en diakenopleiding

De opleiding tot priester en diaken omvat meer dan alleen leerstof. De hele mens wordt gevormd in een klimaat dat hem dichter brengt bij God en mensen. Daarom is Vronesteyn er. Het is een thuisplaats voor geestelijke groei om de essentiële elementen van de ontwikkeling naar het gewijde ambt te ontvangen. Voor alle toekomstige priesters en diakens van het bisdom wil Vronesteyn een vormingshuis zijn, waar zij hun relatie met God en de medemensen intens en oprecht verder inhoud kunnen geven. Vele vormingsmomenten vinden er plaats.

De kapel van De Goede Herder is een plaats van rust en bezinning, van gerichtheid op onze God en vindplaats van genade. Het leven vanuit het dubbelgebod van de liefde, God en de naaste beminnen, wordt hier uitgesproken en gevierd in een persoonlijk en gezamenlijk gebed en in de eucharistie. Het raam van de kapel toont de leerlingen van Jezus, die op het woord van de Heer hun visnet uitgooien voor de vangst: "Wees niet bang, ik zal je vissers van mensen maken" (Lucas 5, 10).

Het Centrum Vronesteyn levert een bijdrage aan een goede spiritualiteit in het bisdom. De onderlinge band en gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen het pastoraat van de priesters, diakens en pastoraal werkers (m/v) krijgt in dit centrum op een kerkelijk verantwoorde wijze inhoud. Na de wijding blijft Vronesteyn een plaats van ontmoeting voor verdere pastorale vorming en andere bezinnings- en studiemomenten.

• Op 8 juni vierde de Kerk het Hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus en de Werelddag voor de heiliging van de priesters. De Congregatie voor de Clerus verspreidde voor deze dag een boodschap aan alle priesters. In zijn recente exhortatie ‘Gaudete et exsultate’ (Verheugt u en juicht, 19 maart 2018) schrijft paus Franciscus over de roeping tot heiligheid in de wereld van vandaag.

• Mgr. Van den Hende wijdt Daan Huntjens tot priester

Door: Bisdom dinsdag 05 juni 2018

“Op grond van de ondervraging van het christenvolk en het oordeel van de verantwoordelijken verklaar ik dat Daan Huntjens waardig bevonden is.” Met deze woorden beveelt rector Broeders van Vronesteyn op zaterdag 2 juni Daan Huntjens aan bij Mgr. Van den Hende voor de priesterwijding.

• Priesterwijding: Interview met Daan Huntjens

Door: Bisdom maandag 28 mei 2018

De laatste voorbereiding op de priesterwijding is de retraite. Mgr. Van den Hende zal op zaterdag 2 juni Daan Huntjens tot priester wijden door handoplegging en gebed.

• Nieuwe video: Bidden om roepingen in de parochie

Door: Bisdom zondag 22 april 2018

Op Roepingenzondag (22 april 2018) brengt bisdom Rotterdam een nieuwe video uit over gebed om roepingen in de parochie. Mgr. Van den Hende en pastoor Michel Hagen vertellen hoe Jezus zelf aan ons vraagt om te bidden om roepingen, en waarom het belangrijk is om voor roepingen te bidden in de parochie.

• ‘Gaudete et exsultate (Verheugt u en juicht)’. Dit zijn de eerste woorden, en het is daarmee de titel, van de apostolische exhortatie van paus Franciscus over de roeping tot heiligheid in de wereld van vandaag. Het document verscheen op 9 april.