Over Vronesteyn

Vronesteyn is het centrum voor de priesteropleiding en diakenopleiding in het bisdom Rotterdam

Meld je aan voor de Oriëntatiedag

In 2021 vindt de Oriëntatiedag online plaats op zondag 14 maart. Het is niet altijd gemakkelijk je roeping te onderscheiden. Vronesteyn wil mannen (18-45 jaar) helpen die nadenken over de vraag of God hen roept tot het ambt van priester of diaken ten dienste van de parochies in het bisdom. Onderzoek je roeping. Doe dat samen met Vronesteyn. Meld je aan via rector Broeders (aanmelding is verplicht).

Priesters en diakens voor de opbouw van de parochies in het bisdom

Centrum Vronesteyn leidt mannen op die als priester of diaken hun leven willen geven voor de opbouw van de parochies in het bisdom Rotterdam. God roept mensen heel persoonlijk, ook anno nu, om het evangelie te verkondigen in woord en daad.

De opleiding tot priester en diaken omvat meer dan alleen leerstof. De hele mens wordt gevormd in een klimaat dat hem dichter brengt bij God en mensen. Daarom is Vronesteyn er. Het is een thuisplaats voor geestelijke groei om de essentiële elementen van de ontwikkeling naar het gewijde ambt te ontvangen. Voor alle toekomstige priesters en diakens van het bisdom wil Vronesteyn een vormingshuis zijn, waar zij hun relatie met God en de medemensen intens en oprecht verder inhoud kunnen geven. Vele vormingsmomenten vinden er plaats.

De kapel van De Goede Herder is een plaats van rust en bezinning, van gerichtheid op onze God en vindplaats van genade. Het leven vanuit het dubbelgebod van de liefde, God en de naaste beminnen, wordt hier uitgesproken en gevierd in een persoonlijk en gezamenlijk gebed en in de eucharistie. Het raam van de kapel toont de leerlingen van Jezus, die op het woord van de Heer hun visnet uitgooien voor de vangst: "Wees niet bang, ik zal je vissers van mensen maken" (Lucas 5, 10). Heel persoonlijk roept Jezus op: “Kom, volg Mij” (Marcus 1, 16-20).

Het Centrum Vronesteyn levert een bijdrage aan een goede spiritualiteit in het bisdom. De onderlinge band en gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen het pastoraat van de priesters, diakens en pastoraal werkers (m/v) krijgt in dit centrum op een kerkelijk verantwoorde wijze inhoud. Na de wijding blijft Vronesteyn een plaats van ontmoeting voor verdere pastorale vorming en andere bezinnings- en studiemomenten.

• Nieuwe uitnodiging Oriëntatiedag Vronesteyn: “Kom, volg Mij”

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 24 februari 2021

“Wat heeft God met mij voor? Daar gaat het om op deze Oriëntatiedag. Blijf niet rondlopen met je vraag of je priester of diaken kunt worden. Meld je aan. Kom, en onderzoek je roeping.” Dat zegt rector Broeders in de eerste digitale nieuwsbrief van Vronesteyn. De nieuwsbrief is onderdeel van een nieuwe campagne van Vronesteyn, voorafgaand aan de online Oriëntatiedag op zondag 14 maart.

• Vronesteyn start nieuwe campagne “Kom, volg Mij”

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 04 februari 2021

“Kom, volg Mij”. Met die oproep van Jezus start Vronesteyn een campagne voorafgaand aan de online Oriëntatiedag op zondag 14 maart. De campagne bestaat uit beeldmateriaal voor social media en een digitale nieuwsbrief die voortaan vijf keer per jaar zal verschijnen.

• Kerstactie Vronesteyn: Help de blijde boodschap verspreiden

Door: Bisdom Rotterdam maandag 21 december 2020

“Help de blijde boodschap verspreiden.” Die oproep doet bisschop Van den Hende vanwege de kerstactie van Vronesteyn, het centrum voor de priesteropleiding en diakenopleiding in het bisdom Rotterdam.

• Het is Nationale Roepingenweek van 1 tot en met 7 november

Door: Bisdom Rotterdam zondag 01 november 2020

Voor het tweede jaar op rij wordt de Nationale Roepingenweek gehouden. Van zondag 1 tot en met zaterdag 7 november is er in elk bisdom en bij verschillende religieuze gemeenschappen een activiteit of speciale viering, waarin de roeping tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven centraal staat. In het bisdom Rotterdam gingen studenten van Vronesteyn in gesprek over roeping en maakten een videoverslag dat hier te bekijken is.

• Op zaterdag 19 september wijdde Mgr. Van den Hende door handoplegging en gebed Melchior Kerklaan en Ed Doe tot diaken voor het bisdom Rotterdam. Het Woord van God kan zich ook in onze dagen uitbreiden als we heel ons hart geven, preekte de bisschop.