Over Vronesteyn

Vronesteyn is het centrum voor de priesteropleiding en diakenopleiding

De opleiding tot priester en diaken omvat meer dan alleen leerstof. De hele mens wordt gevormd in een klimaat dat hem dichter brengt bij God en mensen. Daarom is Vronesteyn er. Het is een thuisplaats voor geestelijke groei om de essentiële elementen van de ontwikkeling naar het gewijde ambt te ontvangen. Voor alle toekomstige priesters en diakens van het bisdom wil Vronesteyn een vormingshuis zijn, waar zij hun relatie met God en de medemensen intens en oprecht verder inhoud kunnen geven. Vele vormingsmomenten vinden er plaats.

De kapel van De Goede Herder is een plaats van rust en bezinning, van gerichtheid op onze God en vindplaats van genade. Het leven vanuit het dubbelgebod van de liefde, God en de naaste beminnen, wordt hier uitgesproken en gevierd in een persoonlijk en gezamenlijk gebed en in de eucharistie. Het raam van de kapel toont de leerlingen van Jezus, die op het woord van de Heer hun visnet uitgooien voor de vangst: "Wees niet bang, ik zal je vissers van mensen maken" (Lucas 5, 10).

Het Centrum Vronesteyn levert een bijdrage aan een goede spiritualiteit in het bisdom. De onderlinge band en gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen het pastoraat van de priesters, diakens en pastoraal werkers (m/v) krijgt in dit centrum op een kerkelijk verantwoorde wijze inhoud. Na de wijding blijft Vronesteyn een plaats van ontmoeting voor verdere pastorale vorming en andere bezinnings- en studiemomenten.

• Op zaterdag 16 maart was Mgr. Van den Hende te gast op de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk. Hij sprak met de studenten over de kerktop over seksueel misbruik van minderjarigen (21-24 februari).

• Roepingenzondag: ‘Welke belofte draag jij met je mee in je hart?’

Door: Bisdom Rotterdam maandag 11 maart 2019

Op 9 maart verscheen de boodschap van paus Franciscus voor Roepingenzondag 12 mei 2019. In zijn boodschap vertrekt de paus vanuit de bisschoppensynode over jongeren (oktober 2018) en de Wereldjongerendagen in Panama (januari 2019).

• Ontmoeting Priesterstudenten Nederland in Schiedam

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 06 maart 2019

Alle priesterstudenten van Nederland kwamen samen in Schiedam tijdens de jaarlijkse Ontmoeting Priesterstudenten Nederland. Deze bijeenkomst rouleert tussen de bisdommen. Dit jaar was het bisdom Rotterdam aan de beurt.

• Staf en studenten Vronesteyn vieren voor Kerstmis

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 21 december 2018

Op maandag 17 december vierden de staf en studenten van Vronesteyn de eucharistie voor Kerstmis. Priesterstudent Stefan Luong ontving tijdens de mis de aanstelling tot lector. Mgr. Van den Hende nodigde hem naar voren, noemde hem bij zijn naam, waarop Stefan antwoordde: “Ja, hier ben ik.”

• Kerstactie Vronesteyn 2018

Door: Bisdom Rotterdam zondag 16 december 2018

“Wanneer wij bidden om nieuwe priesters en diakens, dan is dat een grote steun voor Vronesteyn”, schrijft Mgr. Van den Hende in zijn brief aan donateurs van de priester- en diakenopleiding van het bisdom. Rector Broeders: “Wij zijn dankbaar dat wij jonge mensen mogen begeleiden die grote keuzes maken op hun levensweg naar het diaconaat en priesterschap.”