Over Vronesteyn

Vronesteyn is het centrum voor de priesteropleiding en diakenopleiding in het bisdom Rotterdam

Vronesteyn leidt mannen op die als priester of diaken hun leven willen geven voor de opbouw van de parochies in het bisdom Rotterdam. God roept mensen heel persoonlijk, ook anno nu, om het evangelie te verkondigen in woord en daad.

De opleiding tot priester en diaken omvat leerstof en meer dan dat. De hele mens wordt gevormd in een klimaat dat hem dichter brengt bij God en mensen. Vronesteyn is een thuisplaats voor geestelijke groei om de essentiële elementen van de ontwikkeling naar het gewijde ambt te ontvangen. Voor alle toekomstige priesters en diakens van het bisdom wil Vronesteyn een vormingshuis zijn, waar zij hun relatie met God en de medemensen intens en oprecht verder inhoud kunnen geven. Vele vormingsmomenten vinden er plaats.

De kapel van De Goede Herder is een plaats van rust en bezinning, van gerichtheid op onze God en vindplaats van genade. Het leven vanuit het dubbelgebod van de liefde, God en de naaste beminnen, wordt hier uitgesproken en gevierd in een persoonlijk en gezamenlijk gebed en in de eucharistie. Het raam van de kapel toont de leerlingen van Jezus, die op het woord van de Heer hun visnet uitgooien voor de vangst: "Wees niet bang, ik zal je vissers van mensen maken" (Lucas 5, 10). Heel persoonlijk roept Jezus op: “Kom, volg Mij” (Marcus 1, 16-20).

Vronesteyn levert een bijdrage aan een goede spiritualiteit in het bisdom. De onderlinge band en gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen het pastoraat van de priesters, diakens en pastoraal werkers (m/v) krijgt op een kerkelijk verantwoorde wijze inhoud. Na de wijding blijft Vronesteyn een plaats van ontmoeting voor verdere pastorale vorming en andere bezinnings- en studiemomenten.

• Diocesane presentatie van de DOCAT

Door: Bisdom Rotterdam zondag 27 november 2022

Op donderdag 24 november vond de diocesane presentatie van de DOCAT plaats. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van de diakenkring van het bisdom door bisschop Van den Hende en waarbij ook de vertaler van het boek aanwezig was.

• Tochtgenoten: Van ‘nietsnut’ tot heilige

Door: Bisdom Rotterdam maandag 21 november 2022

Tijdens de Nationale Roepingenweek (7 t/m 12 november) vond in de reeks ‘Tochtgenoten’ een online bijeenkomst plaats die werd verzorgd door pastoor Jeroen Smith, spirituaal van Vronesteyn.

• Geloofsgesprek op NPO2 over roeping en onderscheiding

Door: Bisdom Rotterdam zondag 06 november 2022

Op zondag 6 november was pastoor en spirituaal van Vronesteyn Jeroen Smith te gast in het Geloofsgesprek op NPO2. Vanwege de start op 6 november van de Nationale Roepingenweek rond het hoogfeest van de heilige Willibrord ging het gesprek over roeping en onderscheiding van je roeping.

• Digitale nieuwsbrief Vronesteyn: Nationale Roepingenweek

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 03 november 2022

Voor het vierde jaar op rij wordt een Nationale Roepingenweek gehouden. Deze vindt plaats van zondag 6 tot en met zaterdag 12 november. In de digitale nieuwsbrief van Vronesteyn is aandacht voor een online bijeenkomst over roeping op 8 november. Ook wordt vanuit de studenten van Vronesteyn een gebed aangereikt voor de Nationale Roepingenweek.

• FOTOVERSLAG Bisschop wijdt Ad van Luijn tot priester voor het bisdom

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 05 oktober 2022

Op zaterdag 1 oktober wijdde bisschop Van den Hende door handoplegging en gebed Ad van Luijn tot priester voor het bisdom Rotterdam. Dat gebeurde tijdens een eucharistieviering in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam die door vele mensen werd bijgewoond.