Algemeen nieuws

• Zomernummer Tussenbeide is uit

Door: Bisdom woensdag 11 juli 2018

“Bidden versterkt en verdiept onze band met de Heer. Gebed maakt ons ook méér gevoelig voor wat God voor ogen staat: waar het gaat om zijn Rijk van liefde. Op deze manier is bidden tevens de aanzet tot naastenliefde en diaconie.” Dit schrijft Mgr. Van den Hende in het openingsartikel van de nieuwe Tussenbeide.

• PCI’en krijgen vanwege de AVG een model-privacyreglement aangereikt. Dit reglement schept het kader van een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens door de PCI. Via het bisdom ontvangen de PCI’en ook een model-privacyverklaring, waarmee zij betrokkenen kunnen informeren hoe wordt omgegaan met hun persoonsgegevens.

• Op 19 juni verscheen het ‘Instrumentum laboris’ (Werkdocument) voor de Bisschoppensynode over jongeren, geloof en de onderscheiding van de roeping, die van 3 tot 28 oktober 2018 in Rome wordt gehouden. Het document telt 66 pagina’s die gaan over de wereld waarin jonge mensen opgroeien en belangrijke onderwerpen voor de synodevaders om over te spreken.

• Uit de agenda van Mgr. Van den Hende juni 2018

Door: Bisdom zondag 01 juli 2018

Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd. Hierin zijn opgenomen activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten.

• Meer dan 300 jongeren uit de hele wereld waren van 19 tot 24 maart 2018 op uitnodiging van het Vaticaan in Rome om mee te denken in voorbereiding op de Gewone Algemene Bisschoppensynode (oktober 2018). Het Eindverslag van deze ‘pre-synode’ is nu beschikbaar in het Nederlands.

• Op 8 juni vierde de Kerk het Hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus en de Werelddag voor de heiliging van de priesters. De Congregatie voor de Clerus verspreidde voor deze dag een boodschap aan alle priesters. In zijn recente exhortatie ‘Gaudete et exsultate’ (Verheugt u en juicht, 19 maart 2018) schrijft paus Franciscus over de roeping tot heiligheid in de wereld van vandaag.

• Uit de agenda van Mgr. Van den Hende mei 2018

Door: Bisdom maandag 04 juni 2018

• Bisdom publiceert Draaiboek Kerkbalans 2019

Door: Bisdom maandag 04 juni 2018

Het bisdom Rotterdam publiceert een draaiboek om de leden van kerkbalanswerkgroepen in de parochies aan te moedigen tijdig stappen te zetten voor een succesvolle actie Kerkbalans 2019. Ook verschijnt er een reeks websiteberichten.

• AVG-nieuws: benoeming Functionaris Gegevensbescherming

Door: Rkkerk.nl vrijdag 01 juni 2018

Met het oog op de zorgvuldige gegevensverwerking van kerkleden is voor de R.-K. Kerk in Nederland een Functionaris Gegevensbescherming (FG) benoemd. De gegevens van kerkleden zijn opgenomen in de landelijke ledenadministratie. De benoeming van deze FG vloeit voort uit de AVG en is een landelijke benoeming voor het Nederlandse R.-K. Kerkgenootschap.

• “We zijn een internationale Kerk. Migrantenparochies en gemeenschappen vormen een integraal onderdeel van het bisdom.” Met deze woorden heette vicaris Dick Verbakel de vertegenwoordigers van migranten parochies en gemeenschappen welkom op maandagavond 28 mei.