Algemeen nieuws

• In zijn boodschap voor de eerste Werelddag van de Grootouders en de Ouderen (25 juli 2021) schrijft paus Franciscus over de roeping van ouderen. De boodschap heeft als titel ‘Ik ben met u alle dagen tot aan de voleinding der wereld’ (Matteüs 28, 20).

• Op zondag 18 juli was bisschop Van den Hende celebrant in de mediaviering. Deze werd uitgezonden vanuit de H. Bonifatiuskerk in Rijswijk. In de homilie en tijdens de voorbede was er speciaal aandacht voor de slachtoffers van de watersnood, die mensen in het zuiden van het land in het bisdom Roermond treft en ook velen in Duitsland en België.

• Kerkelijke Documentatie (2021-2) bevat de geautoriseerde vertaling van twee teksten: ‘Querida Amazonia’ en ‘De pastorale bekering van de parochiegemeenschap ten dienste van de evangeliserende zending van de Kerk’.

• Vronesteyn bij de afsluiting van het studiejaar

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 30 juni 2021

Met gebed (vespers) in de huiskapel en een gezamenlijk maaltijd sloten de staf en studenten van Vronesteyn op maandag 28 juni het studiejaar af. Daarbij werd afscheid genomen van plebaan Michel Hagen, die dertien jaar als spirituaal verbonden was aan Vronesteyn.

• De Nederlandse bisschoppen komen voor de Rooms-Katholieke Kerk met een update van het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ die ingaat op zaterdag 26 juni. In de update wordt een aantal versoepelingen aangekondigd.

• Digitale nieuwsbrief Vronesteyn: Zomertijd

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 23 juni 2021

“Je beslist niet zomaar even of je wilt trouwen of niet, of je priester wilt worden of niet. Net zo min is het goed deze keuzen maar voor je uit te schuiven.” In het juninummer van de nieuwsbrief van Vronesteyn schrijft de spirituaal over de zomertijd: “Het kan helpen een periode vast te stellen om met deze wezenlijke vragen bezig te zijn. Bijvoorbeeld de zomermaanden.”

• VIDEO De nalatenschap van kardinaal Simonis

Door: Katholiekleven.nl donderdag 17 juni 2021

In september 2020 overleed kardinaal Simonis. Bijzondere voorwerpen uit zijn nalatenschap zijn nu ondergebracht in Museum Catharijneconvent. Daaronder ook de staf die hij op 39-jarige leeftijd ontving bij zijn bisschopswijding in Rotterdam.

• Encycliek ‘Fratelli tutti’ nu in vertaling beschikbaar

Door: Bisdom Rotterdam maandag 07 juni 2021

Op zaterdag 3 oktober 2020 ondertekende paus Franciscus in Assisi zijn sociale encycliek ‘Fratelli tutti’. In de reeks Kerkelijke Documentatie is nu de geautoriseerde Nederlandse vertaling verschenen.

• Actie Kerkbalans: Houd elkaar vast

Door: Bisdom Rotterdam zondag 06 juni 2021

Met steeds meer versoepelingen van de coronamaatregelen in zicht, start Actie Kerkbalans een actie om gemeenten en parochies te helpen weer op te bouwen onder het motto ‘Houd elkaar vast’. De actie Kerkbalans wordt elk jaar in januari gehouden, maar krijgt het hele jaar door aandacht.

• Nieuwe datum Ad Limina bezoek Nederlandse bisschoppen

Door: Rkkerk.nl vrijdag 04 juni 2021

Donderdag 3 juni hebben de Nederlandse bisschoppen van de nuntiatuur een nieuwe datum ontvangen voor hun Ad Limina bezoek, dat in eerste instantie in maart 2021 zou plaatsvinden. Het bezoek aan Rome is in verband met de coronapandemie uitgesteld naar 31 januari tot en met 5 februari 2022.