Algemeen nieuws

• Mgr. Henricus Josephus Maria Hofstede overleden

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 18 mei 2022

Op zondag 15 mei is voorzien van het H. Sacrament der Zieken, overleden de hoogeerwaarde heer Henricus Josephus Maria Hofstede, priester van het bisdom Rotterdam, erekapelaan van de Paus, geboren op 18 december 1930 te ‘s-Gravenhage en priester gewijd op 15 juni 1957.

• Nieuw: Stripverhaal over de Martelaren van Gorcum

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 12 mei 2022

“De Tijdelijke Dood” is het stripverhaal over de gebeurtenissen in 1572 die leidden tot de dood van de Martelaren van Gorcum. Het stripverhaal is getekend door Geert de Sutter en verscheen voor het eerst in 2007. Vanwege het 450 jaar herdenking van de Martelaren van Gorcum is het stripverhaal nu gedigitaliseerd en voor het eerst online voor een breed publiek beschikbaar.

• Bezoek van de bisschop van Paramaribo

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 11 mei 2022

Bisschop Karel Choennie van Paramaribo is in Nederland. Op maandag 9 mei was hij op bezoek in Rotterdam bij bisschop Van den Hende.

• Deze zondag 8 mei viert de Kerk Roepingenzondag. In zijn boodschap voor deze dag die kort voor Roepingenzondag verscheen (“Geroepen om de mensenfamilie op te bouwen”), staat paus Franciscus stil bij de roeping van de Kerk en hoe alle geledingen daaraan meewerken.

• Uit de agenda van Mgr. Van den Hende april 2022

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 29 april 2022

Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd met activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten. Ook activiteiten van de bisschop buiten het bisdom worden opgenomen, waaronder activiteiten die gerelateerd zijn aan landelijke referentschappen van de bisschop. Reguliere vergaderingen in en van het bisdom, en individuele afspraken zijn niet opgenomen.

• Bijzondere herdruk: Teksten van pater Titus Brandsma na zijn arrestatie

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 28 april 2022

Vanwege de heiligverklaring op 15 mei van pater Titus Brandsma verschijnen bij het bisdom Rotterdam twee bijzondere boekjes. Het betreft de herdruk (facsimilé) van twee uitgaven waarin pater Titus zelf aan het woord komt.

• De heilige Titus Brandsma - Waar begon zijn roeping?

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 28 april 2022

De digitale nieuwsbrief van Vronesteyn staat deze keer uitgebreid stil bij Titus Brandsma. Rond zijn heiligverklaring op 15 mei 2022 is er veel belangstelling voor deze Friese pater Karmeliet. De nieuwsbrief van Vronesteyn vraagt: Hoe wist hij dat hij geroepen was tot het priesterschap, het religieuze leven en specifiek tot de Karmel?

• Aloysius Martinus Poot o.f.m. overleden

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 26 april 2022

Op woensdag 20 april is op 89-jarige leeftijd overleden, de zeereerwaarde pater Aloysius Martinus Poot, Minderbroeder Franciscaan. Louis Poot o.f.m. werd geboren op 27 augustus 1932 te Utrecht en priester gewijd op 8 maart 1959. Pater Poot o.f.m. was verbonden met de pastoraal van het bisdom Rotterdam.

• Priesterstudent Ad van Luijn opgenomen als kandidaat voor de wijding

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 22 april 2022

In de kapel van Vronesteyn werd op dinsdag 19 april Ad van Luijn opgenomen als kandidaat voor de wijding (‘admissio’). Bij de admissio sprak hij de Geloofsbelijdenis en de Eed van Trouw uit.

• In een reeks geloofsboekjes die verschijnt bij het bisdom wordt de betekenis van de zeven sacramenten uitgelegd. Binnenkort wordt het geloofsboekje over de ziekenzalving en het sacrament van boete en verzoening verspreid naar parochies. Dat gebeurt met het paasnummer van Tussenbeide. De ziekenzalving en het sacrament van boete en verzoening zijn de zogeheten ‘sacramenten van genezing’.