Algemeen nieuws

• Als parochie in vier stappen naar een livestream via internet

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 31 maart 2020

Nu er vanwege het coronavirus voorlopig geen publieke liturgische vieringen zijn, komen veel parochies met alternatieven. Met inzet van een camera kunnen parochianen via internet toch de mis volgen die in beslotenheid wordt gevierd. Voor parochies die nog op zoek zijn naar manieren om dat goed te doen is er nu een handig stappenplan.

• Naar aanleiding van de maatregelen die de Rooms-Katholieke Kerk op 23 maart heeft aangekondigd, stonden er nog enkele vragen open. Daar hebben de Nederlandse bisschoppen op 26 maart een besluit over genomen, na een gesprek van de kerken met de burgerlijke overheid en in lijn met het aangescherpte Vaticaanse decreet ‘Ten tijde van Covid-19 (II)’. ‘We nemen onze verantwoordelijkheid in het voorkomen van het verspreiden van corona zeer serieus’, zeggen de bisschoppen.

• Nu het openbare leven tot stilstand is gekomen als gevolg van maatregelen tegen het coronavirus, vindt ook de jaarlijkse collecte voor de Vastenactie geen doorgang. Collecteren hiervoor gebeurt normaal gesproken juist in Veertigdagentijd. Mgr. Van den Hout bisschopreferent voor Missie en Ontwikkelingssamenwerking, vraagt om de Vastenactie niet te vergeten.

• In reactie op de aangescherpte maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus op 23 maart, hebben de Nederlandse bisschoppen aanvullende maatregelen getroffen. Alle publieke liturgievieringen, ook die in kleine kring door de week, worden voor de gehele Paastijd, tot en met Pinksteren (op 31 mei) afgelast.

• Aan het einde van zijn toespraak bij het Angelus-gebed, riep paus Franciscus zondag 22 maart alle christenen op om zich dagelijks te verenigen in gebed, in antwoord op de wereldwijde dreiging van het coronavirus.

• Maria Anna Elisabeth Hoogervorst - van der Leeuw overleden

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 20 maart 2020

Op woensdag 18 maart 2020 is, voorzien van het H. Sacrament der Zieken, op 74-jarige leeftijd overleden, mevrouw Maria Anna Elisabeth Hoogervorst - van der Leeuw (Marianne), gepensioneerd pastoraal werker van het bisdom Rotterdam, geboren op 8 februari 1946 te Rotterdam.

• Bisschop Van den Hende heeft een brief geschreven aan alle priesters, diakens en pastoraal werk(st)ers die werkzaam zijn in de parochies en instellingen in het bisdom Rotterdam, nu duidelijk is geworden dat op Palmzondag, tijdens het Paastriduum en op de zondag van Pasen geen publieke liturgische vieringen kunnen plaatsvinden.

• De Nederlandse bisschoppen kondigen aan dat de publieke liturgische vieringen met Palmzondag, de andere dagen in de Goede Week (het Paastriduüm) en met Pasen dit jaar worden afgelast.

• Coronavirus: Brief van bisschop Van den Hende aan de gelovigen

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 13 maart 2020

In een brief aan alle gelovigen dankt bisschop Van den Hende op voorhand voor de betrachte zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid in parochies en instellingen. De bisschop vraagt om gebed en om aandacht te houden voor kwetsbare mensen: “Al kan er in deze tijd van het coronavirus sprake zijn van quarantaine en isolement, we worden geroepen om niet ons hart te sluiten, noch voor Heer en noch voor onze medemens.”

• In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het Coronavirus (COVID-19), scherpen de bisschoppen in Nederland de al eerder getroffen maatregelen aan. Alle publieke liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen worden tot 31 maart afgelast. Hiermee sluiten de bisschoppen aan bij het recente advies van de overheid en het RIVM.