Algemeen nieuws

• Bisschop benoemt een tweede vicaris-generaal voor het bisdom Rotterdam

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 19 februari 2020

Met ingang van 9 januari 2020 heeft bisschop Van den Hende de bisschoppelijk vicaris van het vicariaat Den Haag, A.J. van Deelen, benoemd tot vicaris-generaal, gebruik makend van de mogelijkheid in het kerkelijk recht.

• Vraag-en-antwoord over de AVG en Kerkbalans

Door: Rkkerk.nl maandag 17 februari 2020

De campagnetijd voor de actie Kerkbalans is voorbij. Sommige parochies hebben naar aanleiding van deze actie vragen gekregen van kerkleden, gerelateerd aan de AVG. Dit zijn de belangrijkste vragen en antwoorden.

• Op woensdag 12 februari is de postsynodale exhortatie van paus Franciscus naar aanleiding van de bijzondere bisschoppensynode over de Amazoneregio gepubliceerd. De exhortatie heet: Querida Amazonia (Geliefde Amazone). De thema’s van deze particuliere synode waren afgestemd op het Amazonegebied.

• Cornelis Maria Lemmers overleden

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 12 februari 2020

Op zondag 9 februari 2020 is op 86-jarige leeftijd in Chili overleden de zeereerwaarde heer Cornelis Maria Lemmers, priester van het bisdom Rotterdam, geboren op 18 december 1936 te Lisse en priester gewijd op 8 juni 1963.

• Jubilea in het bisdom Rotterdam in 2020

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 11 februari 2020

In 2020 vieren in totaal elf priesters, diakens en pastoraal werk(st)ers in het bisdom Rotterdam een jubileum. Twee bisdompriesters vieren hun 65-jarig priesterjubileum.

• Wereldziekendag: Het leven is heilig

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 05 februari 2020

Dit jaar komen de relieken van de heilige Bernadette naar Nederland. Maria verscheen aan de 14-jarige Bernadette in Lourdes, op 11 februari 1858. Na de verschijningen van Maria groeide Lourdes uit tot bedevaartsoord dat bekend is vanwege genezingen en de vele zieken die er bij Maria troost en bemoediging ontvangen. Daarom viert de Katholieke Kerk elk jaar op 11 februari Wereldziekendag.

• Paus Franciscus start reeks catecheses over de zaligsprekingen

Door: Katholiekleven.nl woensdag 05 februari 2020

Tijdens zijn algemene audiëntie begon paus Franciscus op 29 januari in Rome met een reeks catecheses over de zaligsprekingen (Matteüs 5, 1-11). Katholiekleven.nl maakte bij elk van de zaligsprekingen een ansichtkaart. De afbeeldingen van de kaarten komen vanwege de catechesereeks van paus Franciscus online beschikbaar. Bij elke catechese van de paus wordt een nieuwe kaart gepubliceerd.

• Jacobus Simon Maria Sier overleden

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 05 februari 2020

Op zaterdag 1 februari 2020 is na een ziekbed overleden de heer Jacobus Simon Maria Sier (Jack), gepensioneerd pastoraal werker van het bisdom Rotterdam, geboren op 11 juli 1944 te Goirle.

• Uit de agenda van Mgr. Van den Hende januari 2020

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 01 februari 2020

Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd. Hierin zijn opgenomen activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten. Ook activiteiten van de bisschop buiten het bisdom worden opgenomen.

• Bisschoppenconferentie dankt Leo Fijen bij zijn afscheid

Door: Rkkerk.nl zaterdag 01 februari 2020

Op 21 januari nam Leo Fijen afscheid als hoofd van de afdeling Levensbeschouwing bij de KRO-NCRV. Namens de Nederlandse bisschoppenconferentie sprak Mgr. Van den Hende hem toe na afloop van het mini-symposium dat KRO-NCRV organiseerde om het afscheid te markeren.