Algemeen nieuws

• Caspar Wilhelmus Maria Schmidt overleden

Door: Bisdom Rotterdam maandag 24 september 2018

Op zaterdag 22 september 2018 is, voorzien van het H. Sacrament der zieken overleden, de eerwaarde heer Caspar Wilhelmus Maria Schmidt, diaken van het bisdom Rotterdam, geboren op 1 september 1928 te Leiden en diaken gewijd op 18 november 1984.

• Nieuws over MOV in de digitale Nieuwsbrief Dienen

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 19 september 2018

De Nieuwsbrief Dienen 2018 nummer 6 is verschenen. In deze digitale nieuwsbrief wordt onder meer gewezen op de mogelijkheid om nog activiteiten aan te melden voor de Werelddag van de Armen.

• Vronesteyn start studiejaar 2018-2019

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 19 september 2018

Op dinsdag 4 september startte Centrum Vronesteyn voor de Priesteropleiding en Diakenopleiding het nieuwe studiejaar met een eucharistieviering in de Eendrachtskapel in Rotterdam. Steef Lokken en Henk van Zoelen werden deze avond opgenomen onder de wijdingskandidaten.

• Vernieuwde website Dagvanhetjodendom.nl

Door: Rkkerk.nl woensdag 19 september 2018

De website voor de Dag van het Jodendom is vernieuwd. Met de vernieuwde website beogen de Nederlandse bisschoppenconferentie en de Katholieke Raad voor het Jodendom nieuws en achtergrondinformatie over de dialoog tussen joden en christenen beter zichtbaar te maken.

• In NRC van 14 september wordt bericht over de betrokkenheid van Nederlandse (hulp)bisschoppen bij seksueel misbruik van minderjarigen. De informatie is ontleend aan bestaande bronnen, onder meer het onafhankelijke onderzoek, dat de heer Deetman op verzoek van de R.-K. Kerk verrichtte en waarover hij in 2011 publiceerde. Ook is informatie ontleend aan het onafhankelijke Meldpunt Seksueel Misbruik R.-K. Kerk.

• Op dit moment ervaren velen in de Kerk opnieuw diepe pijn en schaamte als gevolg van berichten over seksueel misbruik van minderjarigen. Velen zijn begaan met het lijden van de slachtoffers als gevolg van het misbruik. Bisschoppen en priesters ervaren met allen die meewerken in het pastoraat pijn en schaamte en ook individuele gelovigen lijden onherroepelijk mee als lidmaat van de Kerk.

• Uit de agenda van Mgr. Van den Hende augustus 2018

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 14 september 2018

Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd. Hierin zijn opgenomen activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten.

• “Naar aanleiding van recente nieuwe publicaties over seksueel misbruik door priesters en religieuzen in Pennsylvania en eerder al in Australië ervaren veel gelovigen opnieuw pijn en schaamte als gevolg van berichten over misbruik waarin de ellende van slachtoffers scherp naar voren komt. De Nederlandse bisschoppen delen in die pijn en schaamte,” zo staat in een verklaring die op 10 september is uitgebracht door de Nederlandse bisschoppenconferentie.

• Nieuwe materialen voor de actie Kerkbalans 2019

Door: Bisdom Rotterdam maandag 03 september 2018

Na de zomervakantie gaan in veel parochies de voorbereidingen voor de landelijke actie Kerkbalans van start. In augustus ontvingen parochies in het bisdom Rotterdam het verzoek om het materiaal voor Kerkbalans 2019 te bestellen. Dat kan tot 15 september.

• Parochies vinden op rkkerk.nl twee nieuwe praktische handleidingen: één over bewaartermijnen van persoonsgegevens en één over privacy en werkgeverschap. De handleidingen zijn gemaakt vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).