Algemeen nieuws

• Uit de agenda van Mgr. Van den Hende januari 2023

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 03 februari 2023

Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd met activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten. Reguliere vergaderingen in en van het bisdom, en individuele afspraken zijn niet opgenomen.

• 200 deelnemers bij Europese vergadering voor de bisschoppensynode

Door: Rkkerk.nl donderdag 02 februari 2023

Vanaf 5 tot en met 11 februari vindt in Praag de vergadering van Europese bisschoppenconferenties plaats (CCEE). Vanwege de bisschoppensynode over synodaliteit (“Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio”) is deze vergadering van de CCEE bedoeld als continentale fase voor de bisschoppensynode.

• Cornelis Antonius van Vliet o.f.m. overleden

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 25 januari 2023

Op maandag 16 januari is na een kort ziekbed op 90-jarige leeftijd overleden de zeereerwaarde pater Cornelis Antonius (Kees) van Vliet, minderbroeder franciscaan. Kees van Vliet o.f.m. werd geboren op 1 september 1932 te Oudewater en priester gewijd 8 maart 1959. Pater Kees van Vliet o.f.m. was verbonden met de pastoraal van het bisdom Rotterdam.

• Negentien ‘martelaarbomen’ voor Brielle

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 20 januari 2023

Op dinsdag 17 januari begonnen werkzaamheden op het bedevaartsoord Brielle. Deze zijn lang en zorgvuldig voorbereid. Het heiligdom telt maar liefst vijf rijksmonumenten (bedevaartkerk, toegangspoort, ommegang, ciborium, vijver). De gemeente en provincie keken mee vanwege de benodigde vergunningen voor natuurbeheer.

• Parochies verspreiden actie Kerkbalans folders ook digitaal

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 20 januari 2023

Er wordt veel gebruik gemaakt door parochies van de ondersteuning vanuit het Actie Kerkbalans Servicecentrum bij het maken van een folder. De folders die op deze manier worden gemaakt, zijn ook allemaal digitaal beschikbaar. Parochies kunnen parochianen daarop attenderen met een artikel op de website of in de (digitale) nieuwsbrief. Het bisdom reikt daarvoor een voorbeeldartikel aan.

• Nieuwe huisstijl briefpapier bisdom Rotterdam

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 20 januari 2023

Per 1 januari is het bisdom Rotterdam nieuw briefpapier gaan gebruiken. Het wapen van het bisdom is hierop bovenaan in het midden geplaatst. Het bisdomwapen wordt in kleur afgedrukt met de naam Bisdom Rotterdam ernaast. Hiermee sluit het briefpapier aan op het gebruik van het bisdomwapen op de website bisdomrotterdam.nl.

• Petrus Johannes Maria (Peter) van Schagen overleden

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 11 januari 2023

Op maandag 9 januari is, voorzien van het H. Sacrament der Zieken, overleden de heer Petrus Johannes Maria (Peter) van Schagen, gepensioneerde pastoraal werker, weduwnaar van Jacqueline Uchtman, geboren op 29 januari 1944 te Haarlemmermeer.

• Gebedsprentje paus Benedictus voor parochies

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 10 januari 2023

Op zaterdag 31 december overleed emeritus paus Benedictus XVI, paus van 2005 tot 2013. Vanwege zijn overlijden maakte het bisdom Roermond een gebedsprentje. Dit wordt ook in het bisdom Rotterdam verspreid.

• Gebedsweek voor de Eenheid en Zondag van het Woord van God

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 05 januari 2023

“Organiseer van 15 t/m 22 januari 2023 de Week van gebed voor eenheid.” Die oproep deed onder meer de Raad van kerken eind 2022. De Week van gebed voor de eenheid is een internationaal en oecumenisch initiatief. Elk jaar worden de teksten door een andere groep in een ander land voorbereid onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Wereldraad van Kerken en de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid.

• Uit de agenda van Mgr. Van den Hende december 2022

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 05 januari 2023