Algemeen nieuws

• Op maandag 21 mei vierde de Raad van Kerken in Nederland het 50-jarig jubileum (1968-2018) met een bijeenkomst in Amersfoort. Mgr. Woorts, hulpbisschop van Utrecht, was bij deze gelegenheid aanwezig. Hij verving Mgr. Van den Hende.

• Op vrijdag 18 mei verwelkomde Mgr. Van den Hende op het bisdombureau in Rotterdam Mgr. Ildo Augusto Dos Santos Lopes Fortes. Mgr. Fortes is bisschop van het bisdom Mindelo in Kaapverdië.

• De R.-K. Kerk moet net als andere organisaties, instellingen en bedrijven ‘AVG-proof’ worden gemaakt. Dat vraagt onder meer van de parochies een grote inspanning en aanpassing. Met een brief en via de website informeert het Bisdom Rotterdam parochies en PCI’en over de AVG.

• Nieuwe Automatisering: DocBase, Exact Online en de AVG

Door: Bisdom woensdag 09 mei 2018

Na de introductiedagen in de zeven Nederlandse bisdommen zijn een honderdtal parochies gestart met een financiële administratie in Exact Online. Ook zijn belangrijke stappen gezet in de eerste conversies vanuit Navision naar DocBase. De Projectgroep Nieuwe Automatisering praat parochies hierover bij in een nieuwsbrief.

• Zondag 13 mei viert de Rooms-Katholieke Kerk Wereldcommunicatiedag. Paus Franciscus schreef voor deze dag een boodschap die nu vertaald is in het Nederlands en is gepubliceerd op rkkerk.nl. De paus waarschuwt tegen nepnieuws en pleit voor een journalistiek die de vrede in de wereld door de waarheid bevordert.

• De Romeinse congregatie voor de eredienst heeft op 11 februari 2018 een verandering in de liturgische kalender bekend gemaakt, namelijk een verplichte gedachtenis van Maria, Moeder van de Kerk op tweede pinksterdag. De viering van tweede pinksterdag blijft mogelijk waar dit al is ingevoerd, zoals ook in Nederland, maar de viering van de verplichte gedachtenis verdient de voorkeur.

• Katholieke steun voor Nationaal Holocaust Museum

Door: Rkkerk.nl donderdag 03 mei 2018

“Het is gebeurd, dus het kan weer gebeuren.” Met deze woorden van de Joodse schrijver Primo Levi, overlevende van het concentratiekamp Auschwitz, begint een brochure van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting. De Nederlandse Bisschoppenconferentie steunt de realisatie van dit museum.

• Uit de agenda van Mgr. Van den Hende april 2018

Door: Bisdom dinsdag 01 mei 2018

Op deze website wordt maandelijks de activiteitenagenda van de bisschop gepubliceerd. Hierin zijn opgenomen activiteiten in parochies en vicariaten en diocesane activiteiten.

• Nieuwe website voor Jong Katholiek en WJD

Door: Rkkerk.nl donderdag 26 april 2018

De websites van Jong Katholiek en de Wereldjongerendagen zijn vernieuwd. Voor de nieuwe opzet is gebruik gemaakt van de laatste inzichten op het gebied van gebruikersvriendelijkheid. Ook is rekening gehouden met reacties van bezoekers van Jong Katholiek.

• Nieuwe video: Bidden om roepingen in de parochie

Door: Bisdom zondag 22 april 2018

Op Roepingenzondag (22 april 2018) brengt bisdom Rotterdam een nieuwe video uit over gebed om roepingen in de parochie. Mgr. Van den Hende en pastoor Michel Hagen vertellen hoe Jezus zelf aan ons vraagt om te bidden om roepingen, en waarom het belangrijk is om voor roepingen te bidden in de parochie.