Algemeen nieuws

• Na Kerstmis en Pasen nu ook: “Vier Pinksteren!”

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 06 mei 2021

Na “Vier Kerstmis!” en “Vier Pasen!” roepen de Nederlandse bisschoppen nu ook op: “Vier Pinksteren!” Pinksteren valt dit jaar op 23 mei. De website vierpinksteren.nl nodigt uit om de eigen parochie op internet op te zoeken om te zien welke vieringen er zijn om te bezoeken, of online te volgen.

• De Nederlandse bisschoppen hebben besloten een beperkte verruiming toe te staan voor wat betreft het aantal aanwezigen bij vieringen. De verruiming geldt alleen voor grote kerkgebouwen die meer dan 300 reguliere zitplaatsen hebben.

• Het kabinet heeft versoepelingen aangekondigd op het gebied van de coronamaatregelen per woensdag 28 april. Vanaf die dag mogen er bij een uitvaart honderd mensen aanwezig zijn, dat zijn er nu vijftig. Ook voor de Rooms-Katholieke Kerk geldt dit vanaf 28 april, mits de ruimtecapaciteit van de kerk of de kapel dit aantal toelaat.

• Kort na Roepingenzondag diakenwijding Sander Verschuur op zondag 9 mei

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 20 april 2021

Op de vierde Zondag van Pasen 25 april viert de Kerk wereldwijd Roepingenzondag met bijzondere aandacht en gebed om roepingen. Kort na Roepingenzondag, op zondag 9 mei, zal de bisschop in de kapel van Bovendonk Sander Verschuur door handoplegging en gebed wijden tot diaken voor het bisdom Rotterdam.

• Het Bisschoppelijk Adviesbureau Bouwzaken (BAB) heeft gesprekken gevoerd met Monumentenwacht Zuid-Holland en nieuwe afspraken gemaakt omtrent inspecties en het klein onderhoud dat Monumentenwacht kan verrichten. Sinds 2009 werden al veel van de kerkelijke gebouwen in het bisdom Rotterdam om het jaar bezocht door Monumentenwacht Zuid-Holland.

• De heilige Jozef is “een buitengewone figuur”, schrijft paus Franciscus in zijn boodschap voor Roepingenzondag 25 april. De Kerk viert dit jaar een Jozefjaar. Daarom houdt de paus op Roepingenzondag de heilige Jozef ten voorbeeld.

• Pater Beekman o.f.m. en pater Kortstee o.f.m. overleden

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 31 maart 2021

Pater Beekman en pater Kortstee waren verbonden met de pastoraal van het bisdom Rotterdam.

• Lees de nieuwsbrief van Vronesteyn

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 26 maart 2021

“Ik voelde mij misschien wel geroepen om priester te worden, maar tegelijkertijd dacht ik: ‘Dat ziet God toch wel verkeerd’.” In de nieuwsbrief van Vronesteyn schrijft priesterstudent Sander Verschuur over een vraag waar hij mee rondliep voordat hij aan de priesteropleiding begon en hoe hij daarop antwoord kreeg.

• Over de chrismamis en de viering van de Goede Week

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 24 maart 2021

Het bisdom zal de chrismamis vieren in de Goede Week, op woensdagavond 31 maart. De chrismamis wordt uitgezonden als livestream via het YouTube-kanaal van het bisdom Rotterdam, zodat pastorale teams, parochiebestuurders, religieuzen en alle anderen in het bisdom in gebed verbonden kunnen zijn.

• ‘Wees niet bang, kom dichterbij’: Roepingenzondag 25 april

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 24 maart 2021

Op de vierde zondag van Pasen 25 april viert de Kerk Roepingenzondag met gebed om roepingen. De poster en het gebedsprentje zijn verzonden aan parochiesecretariaten met het verzoek om de poster en de gebedsprentjes verder te verspreiden naar de verschillende kerken van de parochie.