Algemeen nieuws

AVG-nieuws: persoonsgegevens en parochiewerkgroepen

Door: Rkkerk.nl donderdag 23 februari 2023

Foto: Ramon Mangold

Twee grondbeginselen van de AVG zijn doelbinding en dataminimalisatie

In een parochie vinden activiteiten plaats die geco├Ârdineerd worden door werkgroepen, die werken onder de verantwoordelijkheid van het parochiebestuur. Voor het organiseren van de activiteiten zijn vaak persoonsgegevens nodig. Bijvoorbeeld om bepaalde mensen uit te nodigen, te bezoeken of een attentie te sturen. Waar moeten een werkgroep en parochiebestuur op letten om hier AVG-proof mee om te kunnen gaan?

Persoonsgegevens uit de R.-K. Ledenadministratie worden dan gebruikt voor het initiatief van de parochie waar de werkgroep zorg voor draagt. De AVG stelt eisen aan het gebruik van persoonsgegevens voor de parochieactiviteiten. Het is daarom belangrijk om de bestaande werkwijzen bij tijd en wijle te toetsen en zo nodig aan te passen.

De parochie is in het bezit van persoonsgegevens onder andere om de R.-K. Ledenadministratie bij te houden en voor het organiseren van parochieactiviteiten. In het geval van een parochiewerkgroep wordt de activiteit georganiseerd door de parochie zelf en is gebruik van de persoonsgegevens uit de ledenadministratie dus toegestaan. Het is niet toegestaan om persoonsgegevens te verstrekken aan organisaties/instanties die geen onderdeel zijn van de parochie.

Als er persoonsgegevens worden gebruikt voor het organiseren van een parochieactiviteit dan mag dat binnen de zes basisregels (grondbeginselen) die de AVG voorschrijft in artikel 5. Twee van de grondbeginselen worden hieronder uitgewerkt: doelbinding en dataminimalisatie

Doelbinding betekent dat er een duidelijk verband moet zijn tussen het doel van de activiteit en de persoonsgegevens die daarvoor nodig zijn. Stel dat een lokale werkgroep elk jaar in de Goede Week aan honderd parochianen een presentje uitdeelt. In dat geval heeft de werkgroep persoonsgegevens nodig. Voor het bereiken van dit doel is een overzicht nodig met alleen de naam en het adres van degenen die de attentie zullen ontvangen. Zorg dus dat de persoonsgegevens die gebruikt worden in overeenstemming zijn met het doel van de actie.

Voor het bezorgen van de attentie is de naam en het adres nodig van de personen die de attentie zullen ontvangen. Dat betekent dat het verstrekken van meer persoonsgegevens, zoals de geboortedatum of een rekeningnummer overbodig is. Denk bij dataminimalisatie ook aan de aantallen. Als er bijvoorbeeld honderd attenties kunnen worden uitgedeeld, zijn er - los van enkele reserves - ook niet veel meer dan honderd personen op de lijst nodig. Laat dus alle persoonsgegevens die niet nodig zijn voor het organiseren van de actie buiten beschouwing.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven