Algemeen nieuws

Contactpunt voor aanvragen gratis VOG’s door parochies

Door: Rkkerk.nl vrijdag 24 maart 2023

Foto: Ramon Mangold

De Regeling Gratis VOG is voor vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen

Voor sommige groepen vrijwilligers in de parochies en de bisdommen is een Verklaring Omtrent het Verdrag (VOG) een verplichte voorwaarde om aan de slag te kunnen. Deze VOG’s kunnen door de parochies veelal gratis worden aangevraagd. Dat kan eenvoudig via een speciale website. Mochten er vragen zijn over het aanvragen van de gratis VOG dan is er een contactadres van het interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) waar deze vragen gesteld kunnen worden.

Op de website rkkerk.nl is een bericht geplaatst met een toelichting, links en de gegevens van het contactpunt bij het CIO. Ook wordt antwoord gegeven op twee meest gestelde vragen: Waarom toch een VOG als mensen elkaar al kennen? Hoeveel tijd kost het om een gratis VOG aan te vragen?

De Regeling Gratis VOG is bestemd voor vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen. Voorbeelden van kwetsbare mensen volgens de Regeling Gratis VOG zijn:

  • Minderjarigen
  • Ouderen
  • Mensen met een verstandelijke beperking
  • Mensen die zorg vragen of krijgen
  • Mensen die gebruik maken van het aanbod van een welzijnsinstelling
  • Mensen die een persoonsgebonden budget hebben
  • Mensen die gebruik maken van de Wet maatschappelijk ondersteuning
  • Andere mensen in kwetsbare positie zoals ex-gedetineerden, mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, mensen met schulden, vluchtelingen, mensen met een visuele en/of lichamelijke beperking.

Concreet betekent dit dat een gratis VOG aangevraagd kan worden voor bijvoorbeeld: vrijwilligers van de kinderwoorddienst en/of crèche, kosters en acolieten die werken met minderjarige misdienaars, vrijwilligers die bezoekwerk doen bij ouderen, zieken. Binnen een parochie is er relatief vaak contact met kwetsbare mensen en is het dus belangrijk dat de betrokken vrijwilligers een VOG kunnen overleggen.

Bij het aanvragen van gratis VOG’s wordt gevraagd naar het preventiebeleid op het gebied van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Er is een pagina op rkkerk.nl waarnaar kan worden verwezen met het preventiebeleid dat geldt voor gehele Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Parochies kunnen deze link doorgeven en die ook op hun eigen website plaatsen.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven