Algemeen nieuws

VIDEO De nalatenschap van kardinaal Simonis

Door: Katholiekleven.nl donderdag 17 juni 2021

Pia Verhoeven van Museum Catharijneconvent. (Beeld uit de video van katholiekleven.nl)

Video van katholiekleven.nl over bijzondere voorwerpen uit de nalatenschap van kardinaal Simonis

In september 2020 overleed kardinaal Simonis. Bijzondere voorwerpen uit zijn nalatenschap zijn nu ondergebracht in Museum Catharijneconvent. Pia Verhoeven is erfgoedspecialist van dat museum. Zij vertelt over de staf die hij op 39-jarige leeftijd ontving bij zijn bisschopswijding in Rotterdam, over een mijter van kardinaal Simonis en over de ring die hij ontving in Rome toen hij als aartsbisschop van Utrecht kardinaal werd in 1985.

Bekijk de video van katholiekleven.nl:

“De voorwerpen, of eretekenen, verwijzen naar een formeel ambt van bisschop en kardinaal”, vertelt Pia Verhoeven. Ze laat zien hoe de staf en ring verbonden zijn met de geschiedenis van de Kerk in Nederland, na het Tweede Vaticaans Concilie. Het zijn ook heel persoonlijke voorwerpen: “Ze komen ook heel dicht bij de mens achter het ambt. Immers de ring en de mijter worden toch op en aan het lichaam gedragen.”

Persoonlijk is ook de kelk van kardinaal Simonis. Daarop zijn de symbolen van de vier evangelisten aangebracht. Kardinaal Simonis ontving de kelk van zijn ouders toen hij priester werd gewijd. Een sierlijke inscriptie in de voet getuigt daarvan.

De miskelk die kardinaal Simonis bij zijn priesterwijding kreeg van zijn ouders. (Beeld uit de video van katholiekleven.nl)

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven