Algemeen nieuws

Mgr. Van den Hende: 'Deze conferentie is de eerste stap'

Door: Katholiekleven.nl donderdag 21 februari 2019

Mgr. Van den Hende. (Foto: katholiekleven.nl)

Deze conferentie is de eerste stap

“De paus wil dat we misbruik van minderjarigen in de Kerk in gezamenlijkheid bespreken. Hij kan niet alleen in de hele wereld een keer brengen. Maar hij kan wel met alle bisschoppenconferenties en met religieuze ordes en congregaties samen spreken over het grote probleem van seksueel misbruik.”

Vanuit Nederland neemt Mgr. Van den Hende als voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie deel aan de ontmoeting die van 21 tot en met 24 februari plaatsvindt in Rome. Tijdens de bijeenkomst zal worden gesproken over seksueel misbruik van minderjarigen.

In deze video vertelt de bisschop wat hij verwacht van de bijeenkomst en over de ontmoetingen die hij met slachtoffers van seksueel misbruik had. “Deze mensen zal ik ook zeker in mijn hart meedragen nu we hier zijn. We spreken concreet over mensen en niet over anonieme problemen of abstracte dingen.”

Bekijk de video.
Bekijk ook de video over de opening van de bijeenkomst van bisschoppen en religieuzen op donderdag 21 februari, waarbij ook paus Franciscus aanwezig was.

De derde dag van de bijeenkomst van bisschoppen en religieuzen in Rome (zaterdag 23 februari) stond in het teken van transparantie. Op deze dag baden de bisschoppen, religieuzen en de paus ook samen een boeteliturgie. Mgr. Van den Hende: “Als je een ruit ingooit met een steen en je zegt ‘sorry’, is er niet meteen een nieuwe ruit geplaatst. Dus het vraagt ook in de relatie met de Heer dat we zeggen: dit hebben we niet goed gedaan.”

“We vragen om vergeving. Maar daarin zit het commitment: als je om vergeving vraagt, moet je het voortaan ook anders gaan doen.” Bekijk de video ‘Gebed en verandering’.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven