Algemeen nieuws

Fotoverslag: Bisschop zegent de bloemen voor de paus

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 16 april 2019

Foto: Bisdom Rotterdam

Voor de derde keer vertrekt het bloementransport vanaf de Keukenhof

Mgr. Van den Hende zegende op dinsdag 16 april de bloemen die op transpart gingen naar Rome. Pastoor Rochus Franken en diaken Iwan Osseweijer van de Willibrordusparochie vergezelden hem. Namens de Keukenhof heette Bart Siemerink welkom. Het was voor de derde keer dat de Keukenhof trotse gastheer is van het gebeuren.

Paul Deckers is floraal vormgever en hoofdarrangeur van dit bijzondere project. Hij vertelt het gezelschap over de ‘paradijsvogelbloem’ die dit jaar een bijzondere plek heeft in de versieringen. “De bloem is net een vogel. In het christelijke geloof staat de bloem voor de vlammen die het neerdalen van de Heilige Geest op de apostelen symboliseren. Bovendien staat de bloem voor vrijheid en onsterfelijkheid.” Tegen de telers, de bisschop en alle aanwezigen zegt hij: “We mogen het weer gaan maken in Rome voor de paus, vanwege Pasen. En als de paus dan in het Italiaans zegt ‘bedankt voor de bloemen’, kunnen we alleen maar zeggen: wat mooi dat we dit mogen doen.”

De Keukenhof verwelkomt op deze dag tussen de 25.000 en 30.000 gasten uit binnen- en buitenland. Vanwege de zegening van het bloementransport zijn er ook veel journalisten om verslag te doen. “Vandaag zijn er in de Keukenhof mensen uit vele landen om de bloemen te bewonderen”, vertelt Mgr. Van den Hende voordat hij de bloemen zegent. “Over enkele dagen wordt op het wereldberoemde Sint Pietersplein in Rome het paasfeest gevierd, ook voor mensen uit alle landen aanwezig op het plein en via de sociale media. Het feest van de verrijzenis van Christus zal worden onderstreept door de pracht van de bloemen.”

“We hebben een opdracht om zuinig te zijn op wat God ons geeft.”

De bloemen en planten, die vakkundig zijn opgekweekt, zijn een geschenk van de Schepper. Mgr. Van den Hende: “Ik hoop dat de bloemen op het Sint Pietersplein mensen zullen doen beseffen hoe belangrijk de Schepping is en hoe wij daarmee omgaan. We hebben een opdracht om zuinig te zijn op wat God ons geeft: deze bloemen en ook het vakmanschap waarmee ze zijn gekweekt.”

Na de zegening beantwoordt de bisschop vragen van de journalisten. Wat is eigenlijk de zegening van de bloemen? De zegening van de bloemen is dank zeggen voor de pracht van de bloemen en het vakmanschap waarmee ze zijn gekweekt, en God vragen om een behouden reis. Gevraagd naar de christelijke betekenis van de ‘paradijsvogelbloem’ verwijst de bisschop naar oude muurschilderingen uit het vroege christendom, verwijzend naar het eeuwig leven. Hierop komen inderdaad paradijsvogels voor zoals op een bekende afbeelding van de Goede Herder in de catacombe van Priscilla. En gaat de bisschop zelf ook naar Rome voor Pasen? Nee, de bisschop viert Pasen in het bisdom.

Bekijk meer foto’s. Klik op de foto hieronder om door de fotoslider te bladeren.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven