Algemeen nieuws

Hoe wordt het Jubeljaar geopend?

Door: Katholiekleven.nl woensdag 12 juni 2024

Foto: Ramon Mangold

Het Jubeljaar begint met het openen van de Heilige Deur in de Sint-Pietersbasiliek in Rome

Op 9 mei (Hemelvaart) verscheen de bul van paus Franciscus voor het Jubeljaar 2025. In de tekst geeft paus Franciscus onder meer aan hoe het Jubeljaar geopend zal worden in kerken in Rome en wereldwijd. Katholiekleven.nl publiceert een korte reeks artikelen over de bul van paus. Parochiebladen kunnen de artikelen desgewenst overnemen.

De serie geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe wordt het Jubeljaar geopend?
  • Het begin van Jubeljaren in de Kerk
  • Wat zegt de paus over hoop in het Jubeljaar?
  • Wat zegt de paus over de aflaat in het Jubeljaar?
  • Hoe vieren we het Jubeljaar?

Een Jubeljaar begint met het openen van de Heilige Deur in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan wordt op dinsdag 24 december 2024 geopend. Dat is de officiƫle opening van het Jubeljaar. De zondag daarna, 29 december 2024, zal de paus de Heilige Deur openen van de basiliek Sint-Jan van Lateranen. Dit is de kathedraal van Rome, waar de zetel van de paus als bisschop van Rome staat. Daarna zal de paus op woensdag 1 januari 2025 de Heilige Deur van de basiliek van Santa Maria Maggiore openen. En tot slot op zondag 5 januari 2025 de Heilige Deur van de basiliek Sint-Paulus buiten de Muren.

De paus vraagt dat in bisdommen wereldwijd het Jubeljaar wordt geopend op zondag 29 december 2024. De diocesane bisschoppen worden gevraagd de eucharistie te vieren in hun kathedraal als plechtige opening van het Jubeljaar.

Het Jubeljaar zal in de bisdommen worden afgesloten op zondag 28 december 2025. Op die dag sluiten ook de Heilige Deuren in de Sint-Jan van Lateranen, Santa Maria Maggiore en Sint-Paulus buiten de Muren. Daarna volgt op 6 januari 2026 (Driekoningen) de Heilige Deur in de Sint-Pieter als officieel einde van het Jubeljaar.

  • Voor wie meer wil lezen over de bul van de paus publiceerde katholiekleven.nl een samenvatting: Jubeljaar - Wat staat er in de bul van de paus?
  • Lees de hele tekst op vatican.va en binnenkort de Nederlandse vertaling op rkkerk.nl.
  • De vorige keer dat de paus de Heilige Deur van de Sint-Pieter opende was op 8 december 2015. De Kerk vierde toen het Heilig Jaar van Barmhartigheid. Bekijk de video:
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven