Algemeen nieuws

Kardinaal Simonis overleden

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 02 september 2020

Kardinaal Simonis in 2015 bij de Nationale Bedevaart Brielle. (Foto: Ramon Mangold)

Kardinaal Simonis was oud-bisschop van het bisdom Rotterdam en emeritus-aartsbisschop van Utrecht

Op 2 september is overleden Adrianus Johannes kardinaal Simonis, emeritus-aartsbisschop van Utrecht en oud-bisschop van het bisdom Rotterdam. Kardinaal Simonis is 88 jaar geworden. De laatste jaren van zijn leven woonde hij opnieuw in het bisdom Rotterdam in de buurt van zijn geboorteplaats Lisse, op het terrein van de Broeders van Zeven Smarten bij Voorhout.

Adrianus Johannes Simonis werd geboren op 26 november 1931 te Lisse. Hij was de oudste zoon in een tandartsgezin van elf kinderen. In 1945 ging hij naar het kleinseminarie Hageveld van het bisdom Haarlem in Heemstede. Zes jaar later begon hij de priesteropleiding op het grootseminarie Warmond. In de kapel van Grootseminarie Warmond werd hij op 22 september 1956 door bisschop Huibers van Haarlem diaken gewijd.

Zijn priesterwijding ontving hij op 15 juni 1957 uit handen van Mgr. Jansen, de eerste bisschop van Rotterdam (het bisdom Rotterdam werd opgericht op 2 februari 1956). De priesterwijding vond plaats in de kathedrale kerk van de HH. Laurentius en Ignatius aan de Westzeedijk te Rotterdam. Op jonge leeftijd werd hij zelf bisschop van Rotterdam. Op 20 maart 1971 werd hij bisschop gewijd door kardinaal Alfrink en de overige residerende bisschoppen van Nederland in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal aan de Mathenesserlaan te Rotterdam. In 1983 volgde Mgr. Simonis in Utrecht kardinaal Willebrands op als aartsbisschop.

Kardinaal Simonis in 2016 in de kathedraal bij het 60-jarig jubileum van het bisdom Rotterdam. (Foto: Ramon Mangold)

De band met het bisdom Rotterdam is altijd gebleven. Kardinaal Simonis was een trouwe deelnemer aan de Nationale Bedevaart Brielle en onder meer concelebrant bij de viering van 60-jarig jubileum van het bisdom Rotterdam op 6 februari 2016. Op zondag 27 december 2017 werd op uitnodiging van plebaan Chris Bergs tijdens een plechtige eucharistieviering in de kathedraal in Rotterdam stilgestaan bij de bisschopsbenoeming, 45 jaar geleden, van kardinaal Simonis. Kardinaal Simonis dankte voor de hulp, het gebed en de steun die hij in de loop der jaren mocht ervaren. Hij duidde de kathedraal in Rotterdam aan als een thuis en ‘geestgrond’.

Mgr. Van den Hende: “Door de jaren heen heb ik het bisschopsmotto van kardinaal Simonis altijd zeer aansprekend gevonden. Het is ontleend aan het evangelie van Johannes: Ut cognoscant te, opdat zij u kennen (Johannes 17, 3). De afbeeldingen bij het motto tonen de heilige Schrift en ook brood en vis, als verwijzing naar de broodvermenigvuldiging en het sacrament van de eucharistie. Immers, door het woord van God en de viering van de eucharistie kunnen wij Christus steeds beter leren kennen. Voor kardinaal Simonis was deze aansporing steeds opnieuw zijn opdracht bij uitstek: als bisschop mensen bij Christus brengen. In zekere zin ging Simonis gebukt onder het feit dat ondanks zijn inzet en aanhoudend gebed als bisschop veel mensen in de huidige tijd niet meer in aanraking kwamen met het geloof en met de persoon van Jezus Christus.”

Komende zondag zal in de Rotterdamse kathedraal tijdens de eucharistie tot zijn intentie worden gebeden, op de plek waar hij in 1971 de bisschopswijding ontving.

Kardinaal Simonis (rechts van Mgr. Van den Hende) was concelebrant bij de de viering van het 60-jarig jubileum van het bisdom Rotterdam in 2016. (Foto: Ramon Mangold)

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven