Algemeen nieuws

Landelijke Functionaris Gegevensbescherming: Alex Commandeur

Door: Rkkerk.nl zaterdag 11 januari 2020

Per 1 januari is Alex Commandeur is Functionaris Gegevensbescherming R.-K. Ledenadministratie

Alex Commandeur is per 1 januari 2020 aangesteld als Functionaris Gegevensbescherming voor de rooms-katholieke ledenadministratie. Dat betekent dat hij toezicht houdt op de ledenadministratie van de R.-K. Kerk in Nederland die via systemen van IPAL loopt (Interdiocesaan Platform Automatisering en Ledenadministratie).

Elke organisatie in Nederland die het beheer heeft over een grootschalige bestand met persoonsgegevens, is sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018 verplicht om een Functionaris Gegevensbescherming in dienst te nemen. Alex Commandeur werkt al jaren als adviseur op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens en adviseert ook al sinds enige tijd de R.-K. Kerk op dit terrein.

Als het om het gegevensbeheer gaat, hebben de parochies van de R.-K. Kerk misschien wel de belangrijkste rol, legt hij op de website rkkerk.nl uit. De parochies moeten er voor zorgen dat het beheer van hun lokale ledenbestand op orde is en eventuele vragen van hun leden hierover afhandelen. “Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn”, aldus Commandeur. “Het is zaak om met de gegevens van kerkleden zo om te gaan, dat ze er op kunnen vertrouwen dat dit correct gebeurt. Dit vraagt om bewustwording in de parochie. Het moet als het ware een tweede natuur worden om als het gaat over persoonsgegevens rekening te houden met het recht op de bescherming daarvan. Ook voor de AVG van kracht werd, was er overigens al een wet voor de bescherming van persoonsgegevens. Met de nieuwe wet is er nu ook weer niet zo veel veranderd. Zorgvuldigheid was altijd al geboden, dat wordt met de AVG nog eens extra onderstreept en met een landelijke Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wordt er op toegezien dat deze zorgvuldigheid ook daadwerkelijk wordt nagestreefd.”

Het landelijke Secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (SRKK) ondersteunt parochies met informatie en praktische hulpmiddelen via rkkerk.nl/avg. Hieraan is ook een gratis digitale nieuwsbrief gekoppeld.

  • Informatie en tips in verband met de privacywetgeving zijn te vinden op rkkerk.nl/avg
  • Contact met de landelijke Functionaris Gegevensbescherming kan worden opgenomen via het contactformulier op rkkerk.nl
  • In elk bisdom is een contactpersoon voor privacy. In het bisdom Rotterdam is deze te bereiken via avg@bisdomrotterdam.nl
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven