Algemeen nieuws

Nieuwe huisstijl briefpapier bisdom Rotterdam

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 20 januari 2023

Foto: Bisdom Rotterdam

Nieuw briefpapier dat ook rekening houdt met digitale verzending

Per 1 januari is het bisdom Rotterdam nieuw briefpapier gaan gebruiken. Het wapen van het bisdom is hierop bovenaan in het midden geplaatst. Het bisdomwapen wordt in kleur afgedrukt met de naam Bisdom Rotterdam ernaast. Hiermee sluit het briefpapier aan op het gebruik van het bisdomwapen op de website bisdomrotterdam.nl. Ook worden nieuwe enveloppen in gebruik genomen, de oude worden eerst opgemaakt, en daarvoor wordt geen kleur gebruikt.

De kosten voor de vernieuwing zijn beperkt, omdat veel brieven vanuit het bisdom per e-mail worden verstuurd. “Tegenwoordig wordt post vooral veel digitaal verstuurd. Daar is rekening mee gehouden”, aldus Daphne van Roosendaal, hoofd communicatie van het bisdom.

Vele jaren heeft het bisdom Rotterdam als lettertype in brieven Times New Roman gebruikt. Daphne van Roosendaal: “Veel mensen kennen Times New Roman, omdat het lang het standaard lettertype van Microsoft was. Dat was zo tot 2007. Daarna werd dat Calibri. Ook dat wordt nu veel gebruikt en heel vaak onbewust. Het is mij niet bekend wanneer het bisdom Times New Roman ging gebruiken, maar dat zal ruim voor 2007 zijn geweest.”

Tegenwoordig zijn veel lettertypes om uit te kiezen vooraf geïnstalleerd in Word en andere tekstverwerkingsprogramma’s. Op internet zijn er nog veel meer beschikbaar. Het bisdom koos, op voorstel van de ontwerper die bij het proces betrokken was, voor Work Sans. Deze letter is beschikbaar als gratis Google font. Work Sans is net als Calibri een zogeheten ‘schreefloze’ letter. De letters hebben geen kleine haakjes aan de uiteindes, zoals Times New Roman. Schreefloze letters zijn prettiger leesbaar, omdat ze beter te onderscheiden zijn en minder in elkaar overvloeien.

Ook is een nieuwe huisstijl voor Power Point presentaties van het bisdom ontwikkeld. Voor de e-mails van het bisdom heeft de nieuwe huisstijl voor het briefpapier geen gevolgen, omdat het lettertype Work Sans weliswaar gratis beschikbaar is, maar niet automatisch aanwezig is op het apparaat (computer of smartphone) van de ontvanger.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven