Algemeen nieuws

Nieuwe kerkelijke wetgeving voor de aanpak van seksueel misbruik

Door: Rkkerk.nl vrijdag 10 mei 2019

Foto: Ramon Mangold

Grensoverschrijdend gedrag binnen de R.-K. Kerk kan worden gemeld bij het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Paus Franciscus heeft nieuwe kerkelijke wetgeving voor de Rooms-Katholieke Kerk doorgevoerd voor de behandeling van klachten van seksueel misbruik en kinderpornografie. Het Motu Proprio ‘Vos estis lux mundi’ werd donderdag 9 mei gepubliceerd.

De Nederlandse bisschoppenconferentie zal in samenwerking met de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) de nieuwe richtlijnen bestuderen en bekijken wat eventueel in de huidige regelingen dient te worden aangepast.

De bisschoppen veroordelen seksueel misbruik, waar dit ook gepleegd wordt. Echter vooral in de Kerk, die de opdracht heeft het Evangelie van Christus uit te dragen, mag seksueel misbruik nooit ofte nimmer voorkomen. De Kerk moet er alles aan doen om een veilige plek te zijn voor minderjarigen die – op welke manier dan ook – aan haar zorgen worden toevertrouwd.

Bij klachten van seksueel misbruik van minderjarigen tegen nog levende personen die vallen onder de verantwoordelijkheid van een bisschop of hogere overste wordt door deze onverwijld aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie en worden tegen de betrokken aangeklaagde adequate maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Sinds 2015 kan grensoverschrijdend gedrag binnen de R.-K. Kerk worden gemeld bij het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven