Algemeen nieuws

Oktober wordt een bijzondere missiemaand

Door: Katholiekleven.nl/Rkkerk.nl woensdag 11 september 2019

Foto: Ramon Mangold

Boodschap van paus Franciscus voor Wereldmissiedag 2019 in de ‘bijzondere missiemaand’

Oktober 2019 is door paus Franciscus uitgeroepen tot ‘buitengewone missiemaand’. Met deze bijzondere missiemaand hoopt de paus de missionaire inzet van de Kerk te vernieuwen: het in woord en daad overal ter wereld getuigen van de liefde van God. In zijn boodschap voor Wereldmissiedag, zondag 20 oktober, zegt de paus: “De Kerk heeft een zending in de wereld: het geloof in Jezus Christus schenkt ons de juiste dimensie van alle dingen, door ons de wereld te doen zien met de ogen en het hart van God.”

De boodschap van paus Franciscus voor Wereldmissiedag (zondag 20 oktober) heeft hetzelfde onderwerp als de bijzondere missiemaand: ‘Gedoopt en Gezonden: de Kerk van Christus op missie in de wereld.’

De aanleiding om dit jaar geen gewone, maar juist een bijzondere missiemaand te houden, is het eeuwfeest van de apostolische brief van paus Benedictus XV over missie: ‘Maximum Illud’ (1919). De brief is, zoals gebruikelijk in de Kerk, vernoemd naar de openingswoorden: “Groot en heilig was de taak die onze Heer Jezus Christus, op het punt om naar zijn Vader weder te keren, aan zijn leerlingen toevertrouwde met de woorden: ‘Gaat uit over de hele wereld en verkondigt het evangelie aan heel de schepping’ (Marcus 16, 15). Die taak bleef niet beperkt tot het leven der apostelen, maar moest door hun opvolgers worden voortgezet tot aan het einde der wereld.”

Op verschillende manieren wordt in Nederland aandacht gevraagd voor de Wereldmissiemaand. Zo komt het videokanaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, katholiekleven.nl, met een bijzondere serie video’s naar aanleiding van de missiemaand. De Nederlandse Konferentie voor Religieuzen, de Bisschoppelijke Vastenactie, Missio, de Week voor de Nederlandse Missionarissen en de bisdommen maakten voor de missiemaand een speciaal magazine ‘Missie Nu’. Het blad bevat portretten van mensen vertellen wat missie nu voor hen betekent en hoe zij zich gedoopt en gezonden voelen. Omroep KRO-NCRV vraagt verder tijdens de missiemaand onder meer aandacht voor dit onderwerp in de Geloofsgesprekken die uitgezonden worden op zondagochtend.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven