Algemeen nieuws

Op weg met het kerkelijk jaar | HEMELVAART

Door: Katholiekleven.nl dinsdag 07 mei 2024

Screenshot uit de video

Op katholiekleven.nl gaan de bisschoppen en hulpbisschoppen in gesprek over het thema hoop

Paus Franciscus heeft 2025 uitgeroepen tot Heilig Jaar met als motto: Pelgrims van hoop. Het is gebruikelijk om een voorbereidingsjaar te houden voorafgaand aan een jubeljaar. Op verzoek van de paus krijgt dit vorm als een jaar van gebed.

In een videoreeks op katholiekleven.nl gaan de bisschoppen en hulpbisschoppen in gesprek over het thema hoop. Zij doen dat aan de hand van het kerkelijk jaar. Wat vieren we op de hoogfeesten? En waarom en hoe kunnen deze hoogfeesten ons tot hoopvolle mensen maken?

Elke bisschop steekt daarbij de “Pelgrims van hoop kaars” aan en spreekt daarbij een gebedsintentie uit. Op de kaars is het logo van het jubeljaar afgebeeld.

In aflevering 3 vertelt bisschop Van den Hende over Hemelvaart.

“Midden in de week maak je extra ruimte voor een heel bijzonder moment in het leven van de Kerk. Namelijk dat Jezus, opgestaan uit de dood, zijn leerlingen verantwoordelijkheid schenkt en de Kerk een opdracht geeft om zich te laten zenden in zijn Naam”, zegt de bisschop. “Dat is niet alleen van zondag tot zondag. Het is elke dag van ons leven dat Jezus ons vraagt om zijn evangelie te beleven en te verspreiden en zijn woord te bewaren en door te geven.”

Hoe kan het hoogfeest van Hemelvaart ons tot hoopvolle mensen maken? “Het is belangrijk om te beseffen dat Jezus leeft, dat Hij dat leven door wil geven en dat wij daarin een belangrijk instrument zijn. Dat we dus niet naar de hemel moeten staren, maar moeten beseffen: we zijn leerlingen om ook zelf leerlingen te maken”, zegt de bisschop. “Jezus die leeft, staat naast ons als wij het moeilijk hebben, als wij leven in de schaduw van het kruis. En als die levende Heer zegt ook jij kunt helpen om die blijde boodschap te verspreiden, dan is Hemelvaart een dag om hoop te hebben dat je met de hulp van de Heer en zijn Geest ook anderen kunt laten delen in die toekomst.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven