Algemeen nieuws

Orgelfeest in de Capelse Pauluskerk

Door: Bisdom woensdag 06 december 2017

Foto: Sint Christoffel Parochie

Inwijding en concert van een nieuw orgel in de Sint Christoffel Parochie

Precies één jaar geleden kwam de tip dat het pijporgel uit de Immanuelkerk, Rotterdam-Alexander, beschikbaar was vanwege kerksluiting. Nu, een jaar later, werd op zondag 29 november het orgel kerkelijk ingewijd. Daarna volgde een kennismakingsconcert en wel in de kerk RK St. Paulus’ Bekering aan de Merellaan te Capelle. De inwijding gebeurde tijdens de zondagsviering vanaf 11.00 uur, Het concert begon om 13.15 uur. Iedereen was welkom. De toegang was vrij.

De aanleiding voor de plaatsing van een nieuw orgel was de staat van het elektronisch orgel in de kerk. Dit was versleten en een nieuw orgel was noodzakelijk. Na enig zoeken kwamen Richard Bot, medewerker van het Bisdom Rotterdam, en Nico Slooff, orgelbouwer-in-ruste dit fraaie, moderne orgel uit de Immanuelkerk op het spoor. Het werd in 1969 gebouwd door de firma Leeflang uit Apeldoorn.

Het robuuste orgel telt meer dan 1000 orgelpijpen.

Dit robuuste orgel van bijna 5 meter hoog telt 1046 orgelpijpen en 20 registers (klankkleuren). Het moest tot vrijwel tot de grond toe worden afgebroken en vervolgens weer worden opgebouwd. Deze tijdrovende en kostbare klus werd geklaard door Orgelmakerij Reil uit Heerde samen met vele vrijwilligers. In totaal beliep de aanschaf, verplaatsing en opbouw (inclusief reservering voor onderhoud) zo’n € 60.000. Dit bedrag werd bijeenbracht door diverse sponsors, waaronder de Van Cappellen Stichting en de Gemeente Capelle aan den IJssel. Kerkgangers doneerden samen ruim € 10.000 aan de actie ‘Geef de pijp aan Paulus’.

Het orgel wordt ingezet bij kerkelijke vieringen en krijgt ook de functie van concertorgel, aldus is toegezegd aan de sponsors. Vanaf 2018 zullen publieke orgelconcerten en (koor-)uitvoeringen worden gegeven. Aan het eerste concert op zondag 29 november zondag werd meegewerkt door de organisten Richard Bot en Ton van Eck. Burgemeester Oskam hield een korte toespraak

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven