Algemeen nieuws

Paus Franciscus erkent wonder op voorspraak van Titus Brandsma

Door: Rkkerk.nl donderdag 25 november 2021

Afbeelding en gebed van Titus Brandsma in de basiliek in Schiedam. (Foto: Bisdom Rotterdam)

Groen licht voor heiligverklaring Titus Brandsma

Paus Franciscus heeft op 25 november een wonder erkend op voorspraak van de zalige karmeliet Titus Brandsma (1881 Bolsward) die in 1942 overleden is in het concentratiekamp van Dachau (Duitsland). Met de erkenning van dit wonder is de weg naar heiligverklaring vrij.

Het wonder betreft de genezing van een dodelijke huidkanker op voorspraak van de Nederlandse karmeliet. De 76-jarige pater Michael Driscoll, die een bijzonder devotie voor pater Titus Brandsma heeft, is ervan overtuigd dat hij zijn leven te danken heeft aan zijn Nederlandse confrater. Pater Driscoll is intussen met emeritaat, maar is nog steeds als priester actief.

De Fries Titus Brandsma was lid van de orde van de karmelieten. In 1905 werd hij tot priester gewijd. In 1923 werd hij hoogleraar wijsbegeerte en mystiek aan de toen pas opgerichte Katholieke Universiteit Nijmegen, vandaag de Radboud Universiteit. Later werd hij rector van de universiteit. Brandsma verzette zich vanaf de jaren 1930 openlijk tegen het opkomend nazisme. In 1942 werd hij gearresteerd wegens subversieve activiteiten. Hij overleed op 26 juli 1942 aan ontberingen en mishandeling in het concentratiekamp van Dachau.

Lees ook:

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven