Algemeen nieuws

Paus Franciscus: Naar een steeds groter “wij”

Door: Bisdom Rotterdam zondag 19 september 2021

Foto: Ramon Mangold

Boodschap van de paus voor de Werelddag van de migrant en vluchteling

“Wanneer de gezondheidscrisis voorbij is, zou de slechtste reactie zijn te vervallen in een nog koortsachtiger consumentisme en nieuwe vormen van egoïstische zelfbescherming. Het is Gods wil dat wij niet langer denken in termen van ‘wij’ en ‘zij’, maar alleen van ‘wij’.” Met deze woorden uit de encycliek Fratelli tutti (nr. 35) opent paus Franciscus zijn boodschap voor de 107de Werelddag van de migrant en de vluchteling. De Kerk viert deze dag op 26 september.

Het thema van de boodschap van de paus is: “Naar een steeds groter wij”. De paus schrijft over het scheppingsplan van God: “God heeft ons geschapen als man en vrouw, verschillend én complementair, om samen een ‘wij’ te vormen dat bestemd is om steeds groter te worden in de opeenvolging van de generaties. God heeft ons geschapen naar zijn beeld, een beeld van zijn Drievuldigheid, een gemeenschap in verscheidenheid.” De paus vervolgt: “En toen wij ons, ten gevolge van onze ongehoorzaamheid, van God hebben verwijderd, heeft Hij ons in zijn barmhartigheid een weg van verzoening willen aanbieden, niet aan afzonderlijke individuen, maar aan een volk, aan een ‘wij’ dat bestemd is om heel de menselijke familie in te sluiten.”

“De heilsgeschiedenis ziet dus een ‘wij’ aan het begin en een ‘wij’ aan het einde, en in het middelpunt het mysterie van de gestorven en verrezen Christus, ‘opdat zij allen één mogen zijn’ (Johannes 17, 21)”, aldus paus Franciscus.

De paus doet op deze Werelddag van de migrant en de vluchteling een oproep tot de katholieke gelovigen en vervolgens tot alle anderen om zich in te zetten voor het steeds grotere “wij”. Hij verwijst daarbij naar de gelijkenis van de tien ponden in het Lucas evangelie (Lucas 19, 12-13). “De Heer zal ons rekenschap vragen over onze werken!” benadrukt paus Franciscus. “Het gaat om een persoonlijke en collectieve inzet, die de zorg op zich neemt voor alle broeders en zusters [...] Een inzet die geen onderscheid maakt tussen autochtonen en vreemdelingen, tussen inwoners en gasten, omdat het een gemeenschappelijke schat betreft van zorg en weldaden waarvan niemand moet worden uitgesloten.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven