Algemeen nieuws

Paus Franciscus: Veertigdagentijd om geloof, hoop en liefde te hernieuwen

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 12 februari 2021

Foto: Ramon Mangold

De paus noemt vasten, bidden en geven een voorwaarde voor en de uitdrukking van onze bekering

In zijn boodschap voor de Veertigdagentijd schrijft paus Franciscus over geloof, hoop en liefde in deze periode van vasten, gebed en aalmoezen.

“Het geloof roept ons op de Waarheid te ontvangen en er voor God en al onze broeders en zusters getuigen van te worden”, aldus de paus. “In deze Veertigdagentijd betekent het ontvangen en beleven van de waarheid die zich in Christus geopenbaard heeft, vóór alles het openen van onze harten voor Gods Woord, dat aan ons door de Kerk van generatie op generatie wordt doorgegeven.”

Hoop maakt het mogelijk onze levenstocht voort te zetten, aldus de paus. “Hopen, met Hem en dankzij Hem, betekent geloven dat de geschiedenis niet eindigt met onze fouten, ons geweld, onze onrechtvaardigheid en de zonde die de Liefde kruisigt. Het betekent vergeving van de Vader ontvangen uit zijn open Hart.”

De liefde is de hoogste uitdrukking van ons geloof en onze hoop. Paus Franciscus: “De liefde verheugt zich, wanneer zij de ander ziet groeien. Daarom lijdt zij, wanneer de ander in nood is: alleen, ziek, dakloos, veracht, behoeftig. De liefde is het elan van het hart dat ons uit ons zelf doet treden en banden van samen delen en gemeenschap schept. ‘Sociale liefde’ maakt het mogelijk te komen tot een beschaving van liefde waartoe wij ons allen geroepen kunnen voelen.”

In zijn boodschap voor de Veertigdagentijd vraagt paus Franciscus om op weg naar Pasen Jezus in herinnering te houden, die “zich heeft vernederd, gehoorzaam werd tot de dood, tot de dood aan een kruis” (Filippenzen 2, 8). “In deze tijd van bekering hernieuwen wij ons geloof, putten wij het ‘levende water’ van de hoop en ontvangen wij met een open hart de liefde van God, die ons verandert in broeders en zusters in Christus”, zegt de paus. Hij noemt vasten, bidden en geven “een voorwaarde voor en de uitdrukking van onze bekering” in de Veertigdagentijd.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven