Algemeen nieuws

Paus over de roeping van ouderen: ‘Een hernieuwde roeping op een cruciaal ogenblik in de geschiedenis’

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 21 juli 2021

Foto: Ramon Mangold

De Kerk viert op 25 juli de eerste Werelddag van de Grootouders en de Ouderen

In zijn boodschap voor de eerste Werelddag van de Grootouders en de Ouderen (25 juli 2021) schrijft paus Franciscus over de roeping van ouderen. De boodschap heeft als titel ‘Ik ben met u alle dagen tot aan de voleinding der wereld’ (Matteüs 28, 20).

Paus Franciscus zegt dat de pandemie een onverwachte en razende storm is geweest, een zware beproeving die zeker ook ouderen hard heeft geraakt. “De Heer kent ieder lijden van ons in deze tijd”, aldus de paus, die benadrukt: “Maar ook wanneer alles duisternis lijkt, zoals in deze maanden van pandemie, blijft de Heer engelen zenden om onze eenzaamheid te troosten en tegen ons herhalen: ‘Ik ben met u alle dagen.’ Hij zegt het tegen u, tegen mij, tegen allen.”

“De Heer stuurt ons zijn boodschappers ook via het Woord van God, dat Hij aan ons leven nooit laat ontbreken. Laten wij iedere dag een bladzijde uit het evangelie lezen, bidden met de psalmen, de profeten lezen! Wij zullen geroerd blijven door de trouw van de Heer.”

“De Heilige Schrift zal ons helpen ook datgene te begrijpen dat de Heer vandaag van ons leven vraagt,” aldus paus Franciscus. “Ikzelf kan ervan getuigen dat ik de roeping om bisschop van Rome te worden kreeg toen ik om zo te zeggen de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt en ik mij reeds voorstelde niet veel nieuws meer te kunnen doen.”

Na een periode van isolement komt het sociale leven weer traag op gang. De paus spreekt van een “cruciaal ogenblik in de geschiedenis” en geeft aan dat dit voor de ouderen “een hernieuwde roeping” betekent. “Wij zullen uit de crisis waarin de wereld verkeert, niet hetzelfde tevoorschijn komen: wij zullen er beter of slechter uit tevoorschijn komen”, aldus de paus. “In dit perspectief zou ik u willen zeggen dat u nodig bent om in broederlijke en sociale vriendschap de wereld van morgen op te bouwen. […] Moge ieder van ons leren tegen allen, en in het bijzonder de jongsten, de woorden van troost te herhalen die wij vandaag tot ons hebben horen richten: ‘Ik ben met u alle dagen’.”

De Werelddag van de Grootouders en de Ouderen wordt gevierd op de vierde zondag van juli, vlakbij de feestdag (26 juli) van de heilige Joachim en Anna, de grootouders van Jezus. Joachim en Anna zijn de patroonheiligen van de grootouders.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven