Algemeen nieuws

Rituelen en gebed in de praktijk van de geestelijke verzorger

Door: Bisdom vrijdag 10 februari 2017

Prof. dr. Thomas Quartier osb.

Op donderdag 2 februari verzorgde prof. dr. Thomas Quartier osb een expertmeeting voor geestelijke verzorgers in het bisdom Rotterdam. Thema van de bijeenkomst was: “Liturgische spiritualiteit voor de geestelijk verzorger: Over rituelen en gebed in de praktijk”. In de geestelijke zorg gaat het over menselijke bekommernis voor elkaar en ook om het handelen van God met zijn kracht, troost en nabijheid.

Bisschoppelijke gedelegeerde voor de zorg, Emile Boleij, legt uit: “Jaarlijks worden geestelijke verzorgers tientallen malen door verzorgenden of naaste familie gevraagd om in situaties aanwezig te zijn, waarin een cliënt of patiënt spoedig gaat overlijden. In de zorg zijn de levensbeschouwelijke achtergronden van mensen heel verschillend. Daarom is het belangrijk om goed af te stemmen op en te spreken met de cliënt of patiënt en diens familie. Denk hierbij aan gebeden, de keuze van teksten, het gebruik van symbolen, een zegen en het sacrament van de ziekenzalving.”

In zijn inleiding stond broeder Thomas Quartier stil bij de mogelijkheden en werkte hij de betekenis uit van de geestelijk verzorger. Ook stond hij stil bij de symbolen en stijlen.

In het tweede deel van de expertmeeting was er ruimte om ervaringen uitwisselen. Emile Boleij: “Uit de verhalen van geestelijk verzorgers blijkt hoe belangrijk rituelen zijn ook in deze tijd. Ze scheppen ruimte waarin aan de ene kant afscheid, kwetsbaarheid en de breekbaarheid van het leven geduid kunnen worden en aan de andere kant ook hoop, geloof en dankbaarheid kunnen klinken. Families ervaren deze rituelen vaak als zeer waardevol. Ze helpen bij het afscheid nemen en geven de cliënt of patiënt vaak zichtbaar rust.”

Emile Boleij organiseert als gedelegeerde jaarlijks een tweetal expertmeeting met actuele thema’s in de geestelijke verzorging. Doel van deze bijeenkomsten is uitwisseling van kennis en ervaring.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven