Algemeen nieuws

Terugblik op de bisschoppensynode in Rome

Door: Aartsbisdom Utrecht dinsdag 31 oktober 2023

Mgr. Hoogenboom tijdens de persontmoeting in Rome. (Foto: katholiekleven.nl)

Namens de Nederlandse kerkprovincie nam Mgr. Hoogenboom deel aan de synode in Rome

In het weekend van 28 en 29 oktober eindigde de Bisschoppensynode ‘Voor een Synodale Kerk: communio, participatio, missio’. Een eucharistieviering op zondagochtend was het officiële slot van deze bijeenkomst van de synode, de avond tevoren werd het slotdocument vastgesteld. Alle onderdelen daarvan werden met tweederde meerderheid aangenomen, er staan ook voorstellen in voor de tweede sessie in oktober 2024.

Namens de Nederlandse kerkprovincie nam Mgr. Hoogenboom deel, hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht. Hij hield op vrijdag 27 oktober een persgesprek dat via een livestream ook in Nederland was te volgen. “Dit was een rijke tijd die misschien goed is samen te vatten met het beeld dat we mee kregen tijdens de retraite voorafgaand aan de bisschoppensynode: er is een boom geplant en die draagt veel vruchten, maar het oogsten, dat komt nog,” aldus Mgr. Hoogenboom. Tijdens de persontmoeting was er veel belangstelling voor het slotdocument dat op die vrijdag nog niet definitief was.

“Voor alle duidelijkheid: het zijn geen besluiten waarover wordt gestemd en die dan met meerderheid van stemmen in gang zouden moeten worden gezet. Het gaat om een adviserende tekst voor paus Franciscus, waarin hij de ervaringen en gedachten van de synodedeelnemers over alle besproken thema’s vindt samengevat. Het slotdocument zal een vertaalslag nodig hebben om ermee aan het werk te kunnen in de parochies, de bisdommen, de religieuze ordes en congregaties zodat deze synode ook daar vruchten gaat afwerpen,” zo zei Mgr. Hoogenboom.

Mgr. Hoogenboom was tijdens het persgesprek vol van alle opgedane inzichten en ervaringen tijdens de synode. Hij sprak de hoop uit dat de inzichten van allen samen mogen rijpen en dat ze dan een goede vorm kunnen krijgen in het kerkelijk leven in Nederland. “Luisteren is daarbij een hele opgave. Het hoofd moet koel blijven, maar het hart warm. We moeten ons hierin ook kwetsbaar op durven stellen zodat we geraakt kunnen worden door wat de ander zegt. Voor mij was de synode een intensieve ervaring en ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken en dat ik mijn ervaringen en opgedane inzichten nu mee terug mag nemen naar Nederland.”

In deze video van katholiekleven.nl vertelt Mgr. Hoogenboom vanuit Rome over zijn persoonlijke ervaringen tijdens de synode:

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven