Algemeen nieuws

Tips voor Werkgroepen Kerkbalans: maak een communicatieplan

Door: Bisdom woensdag 01 augustus 2018

Foto: Johan Wouters

Waarop letten werkgroepen Kerkbalans bij het opstellen van een communicatieplan?

“Een effectieve actie Kerkbalans kan niet zonder goede communicatie. En daar hoort ook timing bij. Zorg daarom dat u met de werkgroep Kerkbalans voor het einde van de zomer al op hoofdlijnen een communicatieplan klaarlegt waarop u aangeeft hoe en wanneer u de parochianen informeert over de actie Kerkbalans.” Dit is de tweede stap in het draaiboek Kerkbalans, waar parochies in het bisdom Rotterdam mee kunnen werken. Het draaiboek is gepubliceerd op de website van het bisdom.

Waarop letten werkgroepen Kerkbalans bij het opstellen van een communicatieplan? Het is gunstig om meerdere momenten te creëren waarop parochianen informatie krijgen over de actie Kerkbalans. Zo komt de actie niet als een verrassing. Een communicatieplan met data waarop berichten over Kerkbalans naar het parochieblad en de parochiewebsite gaan helpt daarbij.

Nu nóg makkelijker om op verschillende momenten aandacht te vragen voor de actie Kerkbalans.

Wist u dat het bisdom drie voorbeeldartikelen klaar heeft staan? Deze kunt u aanpassen naar de eigen situatie van uw parochie en verzenden naar de redacties van het parochieblad en -website voor de maanden oktober, november en december. Zo wordt het nog makkelijker om op verschillende momenten aandacht te vragen voor de actie Kerkbalans.

Denk bij het maken van het communicatieplan ook na over een goed startmoment. Welke interessante spreker kan de parochie uitnodigen, zodat vrijwilligers en lokale journalisten nieuwsgierig worden en ook aanwezig willen zijn? Bedenk of u bij het startmoment samen wilt werken met andere kerken, die de actie Kerkbalans houden.

Voorbeelden voor de actiepuntenlijst van het communicatieplan:

  • Kerkbalansbrief en/of folder staat klaar om naar parochianen te verzenden. Bij voorkeur verschillende brieven aan verschillende doelgroepen (gesegmenteerd).
  • [Naam kandidaat] benaderen als spreker bij het startmoment.
  • Partners benaderen voor samenwerking.
  • Artikelen naar de redacties van het parochieblad en -website sturen voor publicatie (zie ook de voorbeeldartikelen van het bisdom Rotterdam voor de maanden oktober, november en december).
  • Persbericht en persuitnodiging naar lokale kranten.
  • Kerstactie: promoot de actie Kerkbalans ook tijdens de Kerstdagen voor een groot bereik.
  • Ga na of er meer geschikte momenten zijn in uw parochie om de actie Kerkbalans te promoten.


Voor een succesvolle actie Kerkbalans is het noodzakelijk om tijdig de juiste werkzaamheden uit te voeren. Het bisdom Rotterdam informeert met een artikelreeks de leden van werkgroepen Kerkbalans in de parochies over een accuraat tijdpad en biedt hen een draaiboek voor een effectieve campagne.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven