Algemeen nieuws

Bisdom publiceert Draaiboek Kerkbalans 2019

Door: Bisdom maandag 04 juni 2018

Foto: Johan Wouters

Nu al beginnen aan de actie Kerkbalans 2019? Jazeker!

Het bisdom Rotterdam publiceert een draaiboek om de leden van werkgroepen Kerkbalans in de parochies aan te moedigen tijdig stappen te zetten voor een succesvolle actie Kerkbalans 2019. Ook verschijnt er een reeks websiteberichten. Het actiepunt voor deze periode: Heeft uw werkgroep de vorige actieperiode al geëvalueerd, en zijn de resultaten teruggekoppeld aan de vrijwilligers en parochianen?

“Het is belangrijk om samen te kijken naar de resultaten en welke opmerkingen er zijn voor volgende jaar”, zegt Lineke Kremers uit Woerden. Ze is hoofd van de commissie Kerkbalans van de geloofsgemeenschap H. Bonaventura in de Parochie Pax Christi. “We doen het samen met een groep van zes à zeven mensen. Ieder heeft zijn eigen taak. De evaluatie is nodig om te bespreken wat wel en niet goed is gegaan en hoe wij het nog beter kunnen doen in 2019. Hieruit komt een besluitenlijst en die komt op tafel bij de eerstvolgende bijeenkomst in september.”

Vorig jaar is besloten om voor het eerst het startmoment groots aan te pakken met spandoeken en klokkengelui. Lineke vertelt enthousiast: “Het was een groot succes. Er waren wel negentig vrijwilligers gekomen op de koffie, de pers was erbij en we hebben een speciale viering gehad. Volgend jaar doen we dat weer.”

Heeft uw werkgroep de vorige actieperiode al geëvalueerd, en zijn de resultaten teruggekoppeld aan de vrijwilligers en parochianen?

De onderhandse akten waarmee parochianen voor vijf jaar of langer aangeven met welk bedrag zij de actie Kerkbalans steunen verloopt al jaren succesvol. “Dat levert meer geld op”, legt Lineke uit. “We bekijken elk jaar weer of we de brief aan de parochianen over de onderhandse akten kunnen verbeteren.” Ook besteedt de commissie dit jaar extra aandacht aan een groep parochianen die wel in de ledenadministratie is opgenomen, maar geen bijdrage geeft: “We gaan deze mensen met een aparte brief benaderen. Dat is ook uit de evaluatie gekomen. Die brief leggen we eerst voor aan het bisdom en dan is de tekst op tijd klaar voor de vergadering in september.”

De geloofsgemeenschap kent 150 wijken. Alle lopers ontvangen een bedankbrief voor hun inzet en via het parochieblad koppelt de penningmeester de resultaten terug. Belangrijk onderdeel van de evaluatie is dat ook commissieleden bedankt worden voor hun inzet. Lineke: “Er moeten wel 2400 brieven worden in- en uitgepakt. Dit jaar hebben we extra opgelet om geen fouten te maken en het is gelukt. Dan zeg ik ‘subliem gedaan!’”

Draaiboek Kerkbalans 2019

Het draaiboek van het bisdom dat u hier kunt downloaden is speciaal samengesteld voor werkgroepen Kerkbalans. U vindt er op een rij welke werkzaamheden in welke maanden verricht dienen te worden om de actie Kerkbalans op tijd in gang te zetten. Ook is er een gedetailleerd draaiboek beschikbaar in Word en in Excel. Pas dit gedetailleerde draaiboek gerust aan naar de eigen situatie in uw parochie door actiepunten toe te voegen of weg te halen. Bij de eerste bijeenkomst met de werkgroep in mei/juni kunt u alvast de belangrijkste data invullen. Zo hebt u een persoonlijk tijdpad waarop u kunt voortbouwen na de zomer.

  • Download het draaiboek van de actie Kerkbalans (pdf)
  • Download het gedetailleerde draaiboek (Word-document)

Voor een succesvolle actie Kerkbalans is het noodzakelijk om op tijd aan de slag te gaan. Het bisdom Rotterdam informeert met een artikelreeks de leden van werkgroepen Kerkbalans in de parochies over een accuraat tijdpad en presenteert een draaiboek voor een effectieve campagne. Dit is artikel 1 in een serie van 5.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven