Algemeen nieuws

Willibrordzondag en voortgaande oecumenische dialoog

Door: Bisdom vrijdag 03 november 2017

Beeld van de heilige Willibrord in Echternach. (Foto: Ramon Mangold)

‘Van conflict naar gemeenschap’

In de Katholieke Kerk wordt op Willibrordzondag 5 november aandacht besteed aan de oecumene. Mgr. Van den Hende is bisschop-referent voor Oecumene. Hij nam samen met het Beraad Rome-Reformatie het initiatief tot een oecumenische ontmoeting met gezangen uit de katholieke en protestantse traditie en het bidden van de vespers. De vespers en aansluitende ontmoeting vinden plaats op Willibrordzondag 5 november ’s middags om 16.00 uur in de Heilige Bonaventurakerk in Woerden.

Om het belang van het voortgaande werk voor de oecumene te onderstrepen, wordt in de parochies op Willibrordzondag een (deur)collecte gehouden. Deze is voor het werk van de Katholieke Vereniging voor Oecumene Athanasius en Willibrord, die zich vanuit de R.-K. Kerk inzet voor de oecumenische samenwerking in Nederland.

Mgr. van den Hende heeft eind oktober aan een aantal activiteiten deelgenomen in het kader van de oecumene. Deze zijn opgenomen in de agenda van de bisschop op deze website. Op donderdag 26 oktober nam de bisschop deel aan een oecumenisch symposium over de stellingen Luther. Dit symposium was georganiseerd door de Theologische Faculteit Tilburg (TFT) en de Katholieke Vereniging voor Oecumene en vond plaats in Utrecht in de Nicolaikerk. Op dinsdag 31 oktober nam de bisschop deel aan de nationale kerkdienst bij gelegenheid van 500 jaar Reformatie in de Domkerk in Utrecht.

In het bisdom hield de bisschop een inleiding over oecumene op woensdag 25 oktober in Hillegom. Onderwerp was de R.-K. Kerk en de oecumenische dialoog in het licht van Vaticanum II. De lezing was onderdeel van een serie van drie inleidingen, georganiseerd door de parochie Heilige Willibrordus in het kader van Refo500. Op maandag 30 oktober hield de bisschop bij gelegenheid van Hervormingsdag/500 jaar Reformatie in Rotterdam een voordracht in de Lutherse Andreaskerk. Samen met dominee Ilse Hogeweg en dominee Martin van Wijngaarden verzorgde de bisschop daarna een gebedsviering.

“Het gebed is de ziel van de oecumenische vernieuwing.”

Mgr. Van den Hende sprak bij die gelegenheid onder meer over het belang van gebed: “Wanneer het gaat om een dialoog in het kader van de oecumene dan betreft dit niet alleen het gesprek tussen kerken en mensen. Het gaat eerst en vooral ook om de dialoog van de mens met God.” In 1995 noemde paus Johannes Paulus II het gebed de ziel van de oecumenische vernieuwing (Ut unum sint, art. 28). Mgr. Van den Hende: “Johannes Paulus II benadrukt in een inspirerende zin, dat christenen in het gebed de toekomst van hun eenheid en communio toevertrouwen aan Christus. Alles wat met dialoog te maken heeft, berust op het gebed en wordt erdoor ondersteund” (Ut unum sint, art. 22).

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat protestanten en katholieken in de gelegenheid zijn om samen stil te staan bij de Reformatie. Ter voorbereiding daarop verscheen het rapport ‘From conflict to communion’. Het document is de vrucht van studie en uitwisseling tussen afgevaardigden van de Lutherse Wereldfederatie en de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen. Het verscheen in 2013. In 2016 werd een Nederlandse vertaling gepubliceerd. De uitgave is digitaal beschikbaar bij de Katholieke Vereniging voor Oecumene.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven