Inspiratie

Bijzondere opening van het bedevaartseizoen in Brielle

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 02 mei 2019

Foto: Ramon Mangold

Op 11 mei wordt de schrijn met de relieken van de martelaren plechtig teruggeplaatst

“Het getuigenis van de Martelaren van Gorcum is indrukwekkend en belangrijk en kan ons inspireren om vast te houden aan ons geloof”, vertelt custos Jack Glas. Hij is verantwoordelijk priester voor het Heiligdom van de Martelaren van Gorcum en spant zich met de Bisschoppelijke Brielse Commissie (BBC) in om het heiligdom van de Martelaren van Gorcum het komende bedevaartseizoen extra op de kaart zetten.

Op zaterdag 11 mei start het nieuwe bedevaartseizoen en alle belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de opening ervan mee te maken. Mgr. Van den Hende is hoofdcelebrant tijdens de eucharistieviering, waarin een bijzonder moment is voorzien. “Vorig jaar was al bijzonder dat het ciborium werd opgeknapt, dat de precieze plaats markeert waar de martelaren van Gorcum ter dood zijn gebracht. Dit jaar is de reliekschrijn gerestaureerd. Tijdens de opening van het bedevaartseizoen op 11 mei wordt de schrijn met de relieken van de martelaren plechtig teruggeplaatst op zijn vaste plek voor het altaar.”

“We willen nog meer dan in het verleden in Brielle echt een bedevaartseizoen houden”, vervolgt pastoor Glas. “Met een begin, een eind en een hele periode waarin mensen welkom zijn om inspiratie op te komen doen.” Na de opening van het bedevaartseizoen is er in de maand juni elke donderdag een eucharistieviering, waarvoor de custos verschillende priesters bereid heeft gevonden. Daarna is er in juli en augustus ook elke dinsdag een eucharistieviering. Naast priesters zijn er diakens die een deel van het programma op zich nemen, zoals het lof met eucharistische aanbidding, en vrijwilligers die het rozenkransgebed en de kruisweg voorbidden.

Jack Glas: “Er zijn veel mensen die meehelpen tijdens het bedevaartseizoen, uit Brielle of uit andere plekken in het bisdom. En we kunnen nog meer hulp gebruiken. Mensen die ook mee willen helpen bij het gebed of als gids, want ook groepen zijn en blijven welkom om een bezoek te brengen aan het heiligdom.”

De reliekschrijn tijdens de Nationale Bedevaart in 2015. (Foto: Ramon Mangold)

Van oudsher is de viering van de Nationale Bedevaart het hoogtepunt van het bedevaartseizoen, wanneer vele honderden mensen naar Brielle komen om samen te bidden en stil te staan bij het geloofsgetuigenis van de Martelaren van Gorcum. Dan organiseert de BBC een hele dag rond de martelaren en is er ook een programma speciaal voor jongeren.

Inmiddels is het thema bekend van de Nationale Bedevaart, die plaatsvindt op 6 juli. Dat is: ‘Geroepen!’ Jack Glas: “De Martelaren van Gorcum waren geroepen. Zij gaven antwoord op de roepstem van God en waren bereid op zich te nemen wat op hun pad kwam. Ook wij zijn geroepen om antwoord te geven op wat Christus ons vraagt en om samen de gemeenschap te zijn die Hij voor ogen heeft en de weg te gaan die God ons geeft.”

“De Martelaren van Gorcum, die stierven vanwege hun geloof in de werkelijke aanwezigheid van Christus in de eucharistie en vanwege hun trouw aan de paus, waren net als wij op de eerste plaats geroepen om als christen trouw te blijven aan het geloof. Daarnaast waren ze, ook als religieus en als priester, geroepen om hun band met Christus niet op te geven en daarvoor te blijven staan ook toen het moeilijk werd. Net als de eerste apostelen, want ook die kregen te maken met moeilijke situaties van vervolging. En ook die moesten het geloof vasthouden en uitdragen en werden zo een voorbeeld voor anderen. Trouw blijven aan je geloof, het vasthouden en uitdragen. Christus serieus nemen door te investeren in de band met Hem. En dat kan ook heel goed door op bedevaart te gaan.”

Voor uw agenda:

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven