Inspiratie

• Bedevaart naar de heilige Liduina in het Jaar van Gebed

Door: Bisdom woensdag 25 april 2018

“De heilige Liduina laat ons zien hoe gebed niet alleen het hart opent voor verbondenheid met God, maar ook voor liefde tot onze naaste.” Dit schrijft Mgr. Van den Hende in een brief met uitnodiging aan de parochies en pastorale beroepskrachten in het bisdom Rotterdam.

• Bijeenkomst contactpersonen Pastorale School

Door: Bisdom maandag 23 april 2018

Zo’n vijftien contactpersonen van de Pastorale School kwamen dinsdag 17 april bijeen in de Adelbertkerk in Delft. Contactpersonen verzorgen de aanmelding van parochianen die een of meerdere modules bij de Pastorale School willen volgen met het oog op geloofsverdieping en toerusting voor hun vrijwilligerswerk.

• Bedevaartseizoen Brielle start met inzegening ciborium

Door: Bisdom woensdag 18 april 2018

Op zaterdag 28 april start het bedevaartseizoen in het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum te Brielle op een bijzondere wijze. Mgr. Van den Hende zegent deze dag het ciborium in. Deze altaaroverkapping op het Martelveld achter het kerkgebouw werd de afgelopen maanden gerestaureerd.

• Inschrijven voor de Vuurdoop kan nog deze week

Door: Bisdom vrijdag 13 april 2018

Elk jaar komen honderden vormelingen bij elkaar voor de Vuurdoop. Dit jaar is er voor het eerst ook een bijzondere workshop met de blauwe zusters uit Den Haag. “Zij vertellen over hun leven en waarom ze op jonge leeftijd ervoor kiezen om religieuze te worden”, vertelt Monique Meeussen, coördinator pastorale dienstverlening.

• In 2017 vond de eerste editie plaats van ‘Back to church: Kerkproeverij’. Tijdens de inspiratiedag op vrijdag 6 april 2018 in Hilversum, bleek dat afgelopen jaar zo’n 8.500 mensen als gast naar de kerk zijn gekomen, waarvan er naar schatting 1.500 terugkeerden.

• Zondag 8 april werd de Tour of Faith gehouden bij de kerk van Onze Lieve Vrouw Geboorte in Meije-Zegveld. Jongeren uit de parochie Pax Christi en ook jongeren van elders vierden met de bisschop de eucharistie.

• Gebed is niet iets waar mensen altijd gemakkelijk over praten in deze tijd. Daarom spraken in maart geestelijk verzorgers tijdens een expertmeeting over het thema: Gebed in het hart van de geestelijke verzorging.

• De Nederlandse bisschoppen bidden dit jaar samen met gelovigen elke maand op een speciale dag de rozenkrans met als intentie de vrede in de wereld. Religieuzen bidden mee op een speciale dag, 9 april, als het Hoogfeest van de Aankondiging van de Heer wordt gevierd (Maria Boodschap).

• “Nu we als bisdom Rotterdam samen zijn ten overstaan van de Heer en zijn lijden en dood tegemoet gaan op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag, dan mogen we ook zijn volgehouden liefde indachtig zijn en zijn hart zien, dat zo centraal staat in de schildering in deze kerk, en dat ook centraal mag staan in ons leven.” In zijn preek tijdens de chrismamis op 28 maart verwees Mgr. Van den Hende enkele malen nadrukkelijk naar de schildering van Christus Koning.

• Download het Bisdom Magazine: 50 jaar kathedraal

Door: Bisdom donderdag 29 maart 2018

Aan het eind van de chrismamis op 28 maart reikte Mgr. Van den Hende aan plebaan Bergs van de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal het eerste exemplaar uit van een nieuw Bisdom Magazine. De kerk aan de Mathenesserlaan is dit jaar, in het Jaar van Gebed, 50 jaar kathedraal en als zodanig het ‘diocesane huis van gebed’.