Inspiratie

• Op zondag 17 oktober begint de ‘diocesane fase’ van de bisschoppensynode 2023. Op deze dag begint ook het diocesane Jaar van de Sacramenten. Vier mee in de kathedraal in Rotterdam of via de livestream.

• Ontmoeting van bisschop en geestelijk verzorgers: Samen op weg zijn

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 14 oktober 2021

Op 7 oktober sprak bisschop Van den Hende met geestelijk verzorgers over samen op weg zijn. In zijn openingswoord geeft de bisschop een aanzet volgens drie thema’s: (1) het samen op weg zijn van geestelijk verzorgers met cliënten of patiënten, (2) met andere zorgprofessionals, medewerkers en vrijwilligers, en (3) in verbondenheid met de Kerk.

• Tussenbeide: “Een gezamenlijke weg in geloof”

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 12 oktober 2021

Op zondag 17 oktober begint met het Jaar van de Sacramenten een nieuw themajaar in het bisdom. “Een themajaar is niet op de eerste plaats een intellectuele oefening”, schrijft bisschop Van den Hende in het voorwoord van de Tussenbeide die deze week in parochies wordt verspreid. Themajaren staan in het teken van een gezamenlijke weg in geloof.

• Op 17 oktober begint de ‘diocesane fase’ van de bisschoppensynode. Op verzoek van paus Franciscus gaat het bisdom Rotterdam van start met een bisdombrede eucharistieviering in de kathedraal in Rotterdam. “U bent hiervoor allen van harte uitgenodigd”, schrijft bisschop Van den Hende. “En het verzoek is: kom niet alleen, maar vraag mensen mee, zodat we deze diocesane fase ook daadwerkelijk samen kunnen starten vanuit ons geloof in Christus.”

• Bisschoppensynode: Gebed ‘Wij staan voor U, Heilige Geest’

Door: Rkkerk.nl donderdag 07 oktober 2021

Begin september ontvingen bisdommen wereldwijd de documenten ter voorbereiding op de bisschoppensynode 2023. Het Secretariaat van de Bisschoppensynode reikte daarbij ook een gebed aan. Dit gebed wordt nu via de Nederlandse bisdommen als gebedskaart verspreid.

• Data WJD 2023 bekend: 1 tot en met 6 augustus 2023

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 06 oktober 2021

Jongeren die in 2023 mee willen naar de Wereldjongerendagen (WJD) in Lissabon kunnen nu de eerste week van augustus reserveren én de laatste week van juli.

• Heiligdom HH. Martelaren van Gorcum sluit bedevaartkerk aan einde seizoen

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 05 oktober 2021

Het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum heeft zijn deuren gesloten voor de winter. Dat gebeurde op zaterdag 2 oktober na de plechtige eucharistieviering, waarin bisschop Van den Hende hoofdcelebrant was en custos pastoor Glas concelebreerde. In het voorjaar 2022 zal het bedevaartsoord de deuren weer openen om pelgrims te verwelkomen in het nieuwe bedevaartseizoen.

• Hoe kunnen we bouwen aan een roepingenklimaat? Dies Vronesteyn

Door: Bisdom Rotterdam maandag 04 oktober 2021

“Er klonken in die tijd zelden woorden van de Heer en er braken geen visioenen door.” Die woorden uit het bijbelboek Samuel (1 Samuel 3, 1) vormden het thema van de ‘dies natalis’ (verjaardag) die Vronesteyn vierde op 1 oktober.

• LIVESTREAM Sluiting bedevaartseizoen Brielle

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 01 oktober 2021

Op zaterdag 2 oktober sluit het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum in Brielle het bedevaartseizoen af. Dat gebeurt met een eucharistieviering die om 14.00 uur begint. Bisschop Van den Hende is hoofdcelebrant. Custos Glas concelebreert. De eucharistieviering wordt uitgezonden als livestream op YouTube.

• Bijbel-expo: “Het bracht echt iets in gang”

Door: Bisdom Rotterdam maandag 27 september 2021

Deze zomer was de pop-up bijbeltentoonstelling ‘De Bijbel rond’ te zien in de kerken in Oudewater en Woerden. Janneke Stam is pastoraal werkster in de parochie Pax Christi. Zij vertelt over de ervaringen in de parochie.