Inspiratie

• Cursus voor parochiebestuurders: personeel en vrijwilligers

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 20 januari 2022

“Als we het hebben over personeel en vrijwilligers zijn dat niet zomaar werknemers, maar gaat het over werkers in de wijngaard van de Heer.” Op 12 januari verzorgde vicaris-generaal Lex van Deelen de bijeenkomst ‘personeel en vrijwilligers’ in de diocesane cursus voor parochiebestuurders. Deze vond online plaats als Teams-bijeenkomst.

• Nieuwe data weekend WJD@Home bekend

Door: Bisdom Rotterdam maandag 10 januari 2022

Er is een nieuwe datum gevonden voor de WJD@Home op Ameland. Het weekend voor jongeren (15-30 jaar) zou eerst plaatsvinden van 14 tot en met 16 januari, maar moest worden uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Het weekend vindt nu plaats van vrijdag 29 april tot en met zondag 1 mei.

• Vier Kerstmis! Bekijk de video van bisschop Van den Hende

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 24 december 2021

Een week lang roepen de bisschoppen in korte videoboodschappen op om samen op weg te gaan met Kerstmis. Vandaag, op 24 december sluit Mgr. Van den Hende de reeks af.

• ‘Je leert heel anders kijken’: Dag van het Jodendom

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 23 december 2021

Kennis van het jodendom is onmisbaar als je het Oude Testament goed wil lezen en ook het Nieuwe Testament. “Als je je verdiept in de joodse geschiedenis, en zeker die geschiedenis van de eerste twee eeuwen waarin het christendom ontstond, leer je heel anders kijken.” Dat is precies waarom de Dag van het Jodendom er is. Om banden te smeden, nieuwe kennis op te doen en je geloof te verdiepen.

• ‘Kerstmis in moeilijke omstandigheden’: Bisschop in Geloofsgesprek

Door: Bisdom Rotterdam zondag 19 december 2021

Op de vierde zondag van de Advent was bisschop Van den Hende te gast bij Leo Fijen in het Geloofsgesprek op NPO2. De bisschop ontstak de vierde kaars van de adventskrans: “Het licht op de krans groeit van week tot week. Het is een belangrijke uitdrukking van ons geloof dat in de duisternis het licht van Christus komt.”

• Bisdom biedt kleurplaat over de Kerk aan

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 17 december 2021

Het bisdom heeft een kleurplaat laten maken die laat zien wat de opdracht van de Kerk is. In de illustratie zijn in drie glas-in-loodramen de symbolen verwerkt van de drievoudige zending van de Kerk.

• Bisschoppen: “Samen op weg gaan met Kerstmis”

Door: Katholiekleven.nl vrijdag 17 december 2021

Vanaf 17 december roepen de bisschoppen een week lang op om samen op weg te gaan met Kerstmis. Ze doen dat in een reeks Vier Kerstmis-video’s.

• Het parochiebestuur en vitaliteit van parochies. Daarover ging de derde online cursusavond voor parochiebestuurders op 14 december. Vicaris-generaal Van Deelen sprak over het ‘Algemeen reglement voor het bestuur van een parochie’ en over de vitaliteitstoets die het bisdom ontwikkelt. Hoofd communicatie Daphne van Roosendaal ging in op de AVG en de VOG.

• Vier Kerstmis met Tussenbeide

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 10 december 2021

Voor de tweede keer op een rij wordt het kerstfeest gekleurd door de coronamaatregelen. Parochies in het bisdom kiezen er opnieuw voor om Tussenbeide te bezorgen samen met het parochieblad en zo iets extra’s te doen voor parochianen. Tussenbeide verschijnt hierdoor in een extra verhoogde oplage van 90.000 exemplaren.

• Bisdom maakt ‘gespreksstarter’ voor de synode

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 09 december 2021

Groepen in het bisdom Rotterdam die in gesprek gaan over de synode kunnen hierbij vanaf nu gebruik maken van de ‘gespreksstarter’ die het bisdom Rotterdam maakte.