Inspiratie

• Parochies in coronatijd: bidden en bellen

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 27 maart 2020

Nu de kerkbanken tot en met Pinksteren leeg blijven vanwege het coronavirus, ontdekken parochies steeds meer nieuwe wegen om het evangelie te verkondigen en verbonden te blijven met elkaar en met God. Gebed is daarin een belangrijke schakel. Ook paus Franciscus roept op om te bidden. Hij spreekt vrijdag 27 maart om 18:00 uur een buitengewoon Urbi et Orbi uit, de zegen aan stad en wereld.

• Op zondag 29 maart is bisschop Van den Hende te gast bij Leo Fijen in het Geloofsgesprek op NPO2

• Videoboodschap bisschop tijdens ‘Biddend verbonden’

Door: Bisdom Rotterdam zondag 22 maart 2020

Tijdens de gebedsestafette ‘Biddend Verbonden’ die KRO-NCRV op zondag 22 maart uitzond via tv en internet, sprak bisschop Van den Hende over de coronacrisis, het licht van Christus en kijken met de ogen van het geloof.

• Parochies in coronatijd: we hebben de werken van barmhartigheid nodig

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 21 maart 2020

Parochies zoeken en vinden steeds meer initiatieven om mensen pastoraal nabij te zijn in deze Coronadagen. Dat is nodig, want voorlopig zijn publieke vieringen nog niet toegestaan en moet iedereen zeker anderhalve meter afstand houden tot elkaar. Hoe doen parochies dat? Pastoor Jack Glas en diaken Ronald van Berkel vertellen hoe het gaat in de kerken van het Groene Hart en Zoetermeer.

• Aanpassingen in de “24 uur voor de Heer”

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 20 maart 2020

Op vrijdag 20 maart en zaterdag 21 maart zijn de “24 uur voor de Heer” vanwege het coronavirus en de richtlijnen die de Nederlandse bisschoppen hebben afgekondigd, afgelast of gaan in aangepaste vorm door.

• Gesprek over roeping op Oriëntatiedag Vronesteyn

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 19 maart 2020

Mannen die nadenken over de vraag of God ze roept om priester of diaken te worden, waren op zondag 15 maart uitgenodigd voor de Oriëntatiedag op Vronesteyn. Rector Walter Broeders heette de deelnemers aan de dag welkom, samen met spirituaal Michel Hagen.

• Biddend verbonden op zondag 22 maart

Door: Rkkerk.nl dinsdag 17 maart 2020

Op zondag 22 maart komt KRO-NCRV samen met de Nederlandse bisschoppen met een signaal van hoop, troost en bemoediging voor katholieke gelovigen in Nederland. Dit gebeurt door de uitzending van een cirkel van gebed op NPO2 Facebook.com/krokatholiek en de website KRO-NCRV.nl/katholiek.

• Coronacrisis? Zo gaan parochies ermee om

Door: Bisdom Rotterdam maandag 16 maart 2020

In de kerken was het dit weekend een onwerkelijke realiteit: in het hele land kon niemand een publieke viering bijwonen vanwege de coronamaatregelen. Parochies zoeken spontaan naar andere wegen om kerk te zijn. Een belronde laat zien wat parochies in het bisdom Rotterdam ondernemen in deze buitengewone tijd.

• Livestream eucharistieviering bisschop Van den Hende

Door: Bisdom Rotterdam zondag 15 maart 2020

Op zondag 15 maart werd de eucharistieviering van bisschop Van den Hende in de kapel van het bisdomhuis in Rotterdam via een livestream opgenomen. De mis met de bisschop is beschikbaar via het YouTube-kanaal van het bisdom.

• Eerste deelnemers ronden de nieuwe diocesane kadercursus gebedsleider af

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 11 maart 2020

Negen cursisten ontvingen op zaterdag 7 maart een certificaat bij de afronding van de kadercursus voor gebedsleiders. Deze deelnemers waren de eersten die de kadercursus in zijn nieuwe opzet volgden. In 2018 vierde het bisdom Rotterdam het Jaar van Gebed. Daarna werd de cursusopzet vernieuwd.