Inspiratie

• Kardinaal en bisschoppen bij de Nationale Bedevaart Brielle op 9 juli

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 01 juli 2022

Op zaterdag 9 juli vindt in Brielle de Nationale Bedevaart plaats. Dit jaar wordt herdacht dat precies 450 jaar geleden in Brielle de Martelaren van Gorcum stierven vanwege hun geloof in de eucharistie en hun trouw aan de paus.

• Bisschop en deelname aan de Maria Ommegang Bergen op Zoom

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 29 juni 2022

Op zondagmiddag 26 juni nam bisschop Van den Hende deel aan de Maria Ommegang in Bergen op Zoom. Jongeren uit het bisdom Rotterdam waren uitgenodigd om als afsluiting van het seizoen de Ommegang mee te maken en daarna een ontmoeting te hebben met jongeren uit het bisdom Breda.

• Jongeren vertellen over hun mooiste WJD-ervaring

Door: Katholiekleven.nl maandag 27 juni 2022

Honderd jongeren uit verschillende bisdommen en enkele tientallen mensen (jonge) leiding waren dit voorjaar op Ameland voor de WJD@Home. Katholiekleven.nl vroeg jongeren er naar hun mooiste WJD-ervaring.

• 450 jaar Martelaren van Gorcum: Bid mee met de noveen

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 25 juni 2022

Op donderdag 30 juni start een noveen ter voorbereiding op het feest van de HH. Martelaren van Gorcum op zaterdag 9 juli. Op die zaterdag wordt ook de Nationale Bedevaart gevierd in het Heiligdom in Brielle. Iedereen is van harte uitgenodigd deze noveen te bidden, samen met pastoor-custos Jack Glas, zuster Nadiya SSVM en diaken Iwan Osseweijer.

• ‘We hebben een bijzondere band met de Martelaren van Gorcum’

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 22 juni 2022

“Bedevaarten geven veel mensen kracht.” Op zaterdag 25 juni bezoekt pastoor Karel Donders met een groep van ongeveer tachtig pelgrims het bedevaartsoord Brielle. De parochie H. Maria Magdalena maakt gebruik van de mogelijkheid om in het bedevaartseizoen een eigen groepsbedevaart naar Brielle te houden.

• Campagne ‘Together We’ uit de startblokken

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 22 juni 2022

Op zaterdag 18 juni kwamen ruim vijftig mensen naar het kerkelijk centrum De Regenboog in Leiden voor een diocesane impulsbijeenkomst over de campagne ‘Together We’. Dit is een driejarige campagne die Caritas Internationalis eind vorig jaar is gestart.

• In juni ontvingen pastorale beroepskrachten in het bisdom Rotterdam informatie over ‘In het teken van de weg’. Dit nieuwe materiaal verschijnt in het diocesane Jaar van de Sacramenten. ‘In het teken van de weg’ ondersteunt parochies in het bisdom Rotterdam bij het houden van bijeenkomsten voor ouders van kinderen die de initiatiesacramenten ontvangen.

• Kerktoetredersdag: “We blijven leerlingen”

Door: Bisdom Rotterdam zondag 19 juni 2022

Op zaterdag 18 juni vond voor het eerst de kerktoetredersdag weer plaats in de basiliek in Schiedam. Jaarlijks treden ongeveer honderd mensen toe tot de katholieke Kerk in parochies van het bisdom Rotterdam. De kerktoetredersdag is een dag van ontmoeting: met Christus in de eucharistie, met elkaar, met de bisschop.

• Inleiding: Over de eucharistie in de kunst

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 18 juni 2022

Na twee bijeenkomsten over de Bijbelse oorsprong van de sacramenten en over de Heilige Geest en de sacramenten sprak op woensdag 15 juni Mgr. drs. Herman Woorts over de eucharistie in de kunst. Hij vertelde aan de hand van talloze afbeeldingen over de historische ontwikkeling in de uitbeelding van de eucharistie vanaf de Oudchristelijke tijd.

• Brielle: Het verhaal van de bloemen (kleurplaat)

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 17 juni 2022

Vanwege het herdenkingsjaar ‘450 jaar Martelaren van Gorcum 1572-2022’ is voor het bedevaartsoord Brielle een kleurplaat gemaakt die geschikt is voor jong en oud. De kleurplaat vertelt over de passiebloemen die in de bedevaartkerk te vinden zijn.