Inspiratie

• Video: Welke kruiswegstatie spreekt jou aan?

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 19 april 2019

Op Goede Vrijdag staan katholieken stil bij de belangrijkste momenten van het lijden van Christus: de staties van de kruisweg. Deze momenten zijn ook herkenbaar in ons eigen leven. Zeven deelnemers van The Passion in Dordrecht vertellen hoe de kruisweg betekenis krijgt in hun leven.

• Nieuwe video: De betekenis van de kruisweg

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 19 april 2019

In Dordrecht vond The Passion plaats op de vooravond van Goede Vrijdag, de dag waarop katholieken het lijden en sterven van de Heer gedenken. In een nieuwe video legt Mgr. Van den Hende uit wat de betekenis van de kruisweg is.

• Mgr. Van den Hende: “De muren van de Kerk staan overeind”

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 18 april 2019

“Lijkt het vaak alsof alleen de muren nog overeind staan, we mogen beseffen dat we zelf het verschil kunnen maken door open te staan voor de gaven van God en ernst te maken met ons geloof.” Op woensdag 17 april viert het bisdom de chrismamis in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal. In zijn homilie staat de bisschop stil bij de brand in de Notre-Dame.

• Bisdom maakt ID-kaart 'hier ben ik'

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 18 april 2019

Parochies ontvingen op 17 april bij de chrismamis een ID-kaart om te verspreiden in de paaswake of de viering van paaszondag. In de aanbiedingsbrief schrijft Mgr. Van den Hende: “De Kerk heeft als levend lichaam het gelovig engagement van de verschillende ledematen nodig.”

• Bisschop: ‘Daarom vieren we steeds opnieuw Pasen’

Door: Bisdom Rotterdam maandag 15 april 2019

Op Palmzondag, aan het begin van de Goede Week, kwamen Mgr. Van den Hende en jongeren bij elkaar voor de Tour of Faith in Delft. Palmzondag is de diocesane Wereldjongerendag. Op het plein voor de HH. Nicolaas en Gezellen kerk vormen de jongeren een kring en zegent de bisschop de palmtakjes.

• Mgr. Van den Hende: “God zelf spreekt je aan en geeft je een taak”

Door: Bisdom Rotterdam maandag 15 april 2019

Op zondag 14 april, Palmzondag, is Mgr. Van den Hende te gast bij Leo Fijen in het Geloofsgesprek. De bisschop vertelt over de Goede Week, het vieren van de sacramenten én over het Jaar van de Roepingen dat het bisdom Rotterdam viert.

• Bisschop: 'In de Paaswake hernieuwen we het geloof van ons doopsel'

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 10 april 2019

“In het themajaar van de roepingen staan we stil bij onze Kerk als gemeenschap van geroepenen. Het woord ‘roeping’ staat in het meervoud.” In zijn openingsbijdrage in Tussenbeide legt Mgr. Van den Hende uit: “Dat is niet zonder reden.”

• Studiedag over orgelmuziek: Elk hoogfeest heeft zijn eigen ‘tune’

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 10 april 2019

Welke orgelmuziek is er beschikbaar voor hoogfeesten als Pinksteren, Sacramentsdag en Drievuldigheidszondag? Op deze vraag ging organist Aart de Kort in met zijn lezing tijdens de studiedag ‘Orgelmuziek voor hoogfeesten’ van de Diocesane Instelling voor liturgische muziek St.-Gregorius.

• Landelijke inspiratiedag: “Overal zijn kansen voor caritas”

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 09 april 2019

“Caritas is niet de zoveelste vorm van sociale ondersteuning. Wat we doen is meer dan dat en gaat verder.” Op zaterdag 6 april is kardinaal Turkson uit Rome te gast op de landelijke inspiratiedag ‘Caritas beweegt’, in Nieuwkuijk. De dag wordt georganiseerd door de Nederlandse bisdommen.

• Ontmoetingsdag pastoraatgroepen 'Om het geloof levend te houden!'

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 03 april 2019

“Er zijn veel roepingen, maar weinig antwoorden”, betoogde pastoraal werker Lâm Nguyên op de jaarlijkse ontmoetingsdag voor leden van pastoraatgroepen uit de parochies van het bisdom Rotterdam. Zo’n veertig pastoraatgroepleden kwamen op 30 maart bijeen in de Adelbertkerk in Delft rond het thema ‘Om het geloof levend te houden!’