Inspiratie

Bisschop en jongeren in gesprek over vormsel

Door: Bisdom donderdag 18 mei 2017

Zondag 14 mei ging bisschop Van den Hende in gesprek met jongeren, afkomstig uit het hele bisdom, over de Heilige Geest en het sacrament van het vormsel. Tijdens Tour of Faith in Den Haag ging hij in het bijzonder in op de werking van de Heilige Geest in dit sacrament.

Mgr. Van den Hende: “De Heilige Geest is werkzaam in alle sacramenten. In het vormsel ontvang je heel speciaal de Heilige Geest. Dit sacrament is een bevestiging van je doopsel. De Geest geeft je zeven verschillende gaven, zoals wijsheid, inzicht, raad en sterkte (Jesaja 11, 1-2). Het getal zeven verwijst naar de volheid: God geeft je alles wat je nodig hebt. Je ontvangt de Geest op de groei. Steeds meer mag je op Jezus gaan lijken. Dat kun je zien aan de vruchten van de Geest, zoals liefde, vreugde, vrede en geduld (Galaten 5, 22-24).”

De jongeren wisselen vervolgens hun eigen ervaringen uit met het sacrament van het vormsel. Voor de meesten van hen was het ontvangen van het sacrament van het vormsel rond het einde van de basisschool een bewuste keuze. Toch kunnen zij zich van de viering zelf niet alles meer herinneren. Terugkijkend zeggen ze dat het vormsel in de jaren erna aan betekenis heeft gewonnen. Mariangela: “Ondertussen begrijp ik ook wat het vormsel echt voor mij betekent. De dag dat ik gevormd werd en ik de zeven gaven van de Geest aanvaardde, heb ik besloten om elke dag trots een dochter van God te mogen zijn.”

“Je ontvangt de Geest op de groei.”

De ontmoeting in Den Haag maakte deel uit van de cyclus van Tour of Faith en vond plaats bij de Blauwe Zusters. Tour of Faith nodigt jongeren uit om op de tweede zondag van juni (11 juni) met elkaar en samen met de bisschop te praten over de bisschoppensynode in Rome (oktober 2018). Deze gaat speciaal over jongeren en hun roeping. Daarna zijn jongeren uitgenodigd voor de Tour of Faith op zondag 25 juni bij de Maria Ommegang in Bergen op Zoom. De keer erop vindt de ontmoeting plaats op zondag 8 juli bij de Nationale Bedevaart in Brielle.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven