Inspiratie

Bisschop in Geloofsgesprek: ‘Alles wat je meemaakt mag je in gebed bij God brengen’

Door: Bisdom maandag 01 januari 2018

Geloofsgesprek met Mgr. Van den Hende rond de jaarwisseling en over gebed

“Het hart van de mens is altijd een plaats waar je je zorgen en je vreugde met God deelt. Als je terugkijkt op 2017 mag je dat bij God brengen. En vooruit kijkend naar 2018 kun je alles wat je mee gaat maken, dingen die je blij maken of angst geven, bij God brengen.” Dit zegt Mgr. Van den Hende in het Geloofsgesprek met Leo Fijen dat werd uitgezonden op 31 december. De bisschop blikt terug op het afgelopen jaar en spreekt vanwege het diocesane Jaar van Gebed over bidden.

“Bij het afgelopen jaar denk ik op de eerste plaats aan de voortdurende zorg om zoveel vluchtelingen die op de vlucht zijn, op zoek naar veiligheid en een nieuw bestaan, en dat je zelfs nieuwe vormen van slavernij ziet ontstaan”, aldus de bisschop. “Op de tweede plaats denk ik aan de vraag: wat is onze plaats als gelovige mensen in de Nederlandse samenleving van nu? Dan is het belangrijk dat we als katholieken een netwerk van liefde vormen. We mogen bedenken hoeveel we vanuit ons geloof handelen in de samenleving. We mogen dat meer verbinden met Jezus zelf en minder met: zo ben ik nu eenmaal.” Het derde punt dat de bisschop noemt, is de solidariteit tussen de generaties: “Hoe kunnen generaties zich verbinden? Denk aan goed onderwijs voor de jongeren én goede zorg voor de ouderen. En als het over de pensioenen gaat, kunnen we dan zorgen dat we bouwen aan een solidariteit, waarin de voortgang van de generaties een actieve wederkerigheid is?”

2018 wordt voor het bisdom Rotterdam een Jaar van Gebed. “Het is een opdracht die we van Jezus zelf krijgen om te volharden in gebed. Jezus verbindt daaraan de passage: zal de Heer bij zijn terugkeer op aarde nog geloof vinden? (Lucas 18, 8). Het feit dat Jezus ons vraagt te volharden in gebed, is dat ook een persoonlijke vraag aan ieder van ons?” vraagt de bisschop. Hij verwijst naar de parabel van een heer die naar het buitenland gaat en het beheer van zijn huis overdraagt aan zijn dienaars met ieder een eigen taak (Marcus 13, 33-37). Mgr. Van den Hende: “Verschillende mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid in het geheel. Tegenwoordig zet je een alarm op je huis en zie je wel wie er binnensluipt. Maar Jezus spreekt niet over een technische voorziening. Als het om je geloof gaat, je waakzaamheid en je dienstbaarheid, dan zijn dat zaken die je niet kunt uitbesteden. Dus is de vraag als het om gebed gaat: Wat doe ik eigenlijk? En is er in mijn hart ruimte om de noden van anderen bij de Heer te brengen?”

“Als ik A zeg moet ik ook B zeggen. De B van bidden.”

“Als ik een christelijk leven wil leiden en daar zo goed mogelijk de voorwaarden voor wil scheppen, is het van belang dat ik me toeleg op het bidden. Ik moet de mij toevertrouwde taken zo goed mogelijk vervullen, als in de parabel van de talenten, en daar hoort gebed bij. Als ik A zeg moet ik ook B zeggen. De B van bidden.”

In het Jaar van Gebed staan de verschillende mogelijkheden van bidden centraal, zoals de eucharistie en het bidden in eigen kring als familie. De bisschop hoopt dat er in het Jaar van Gebed nieuwe gebedsgroepen starten. “We kunnen in allerlei omstandigheden bidden, denk aan bidden om roepingen, bidden met mensen bij ziekte, voor je studie et cetera. Er is allerlei gelegenheid tot bidden. Daarom zou ik graag in de parochies, naast de groepen die zich inzetten voor beheer en bestuur, caritas en andere zaken, ook voor elke plaats en parochiegemeenschap een gebedsgroep als belangrijke activiteit willen stimuleren.”

De bisschop wenst alle mensen toe dat ze het goede doen, waartoe ze zijn geroepen door God: “Om in gezamenlijkheid het door de Heer aan ons toevertrouwde huis te beheren met ieders taken en verantwoordelijkheden.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven