Inspiratie

Bisschop Van den Hende en deelnemers over de conferentie missionaire parochie

Door: Bisdom Rotterdam zondag 07 april 2024

Foto’s: Bisdom Rotterdam

Je merkt dat mensen hier elkaar vinden. Het gaat over Christus en zijn evangelie en wat je als gedoopte mensen kunt betekenen

Op zaterdag 6 april vond in Veenendaal de derde conferentie Missionaire Parochie plaats. Waar de organisatie met de eerste conferentie hoopte een eenmalige impuls te geven aan parochies, toont de belangstelling voor deze derde editie aan dat het verlangen naar parochievernieuwing breed leeft in het hele land. Bij het sluiten van de online kaartverkoop op dinsdag 2 april waren er meer dan 800 deelnemers aangemeld, waarvan een derde voor het eerst kwam. Van alle deelnemers kwam tachtig procent in groepsverband, dus met anderen vanuit hun parochie- of geloofsgemeenschap.

Dat geldt ook voor Maaike Versluis uit Langeraar, federatie Heilige Clara en Franciscus. “We zijn met ongeveer twintig mensen gekomen. Dus dat waren best wat auto’s. Het pastoraal team is er en mensen van de werkgroep missionaire parochie. En er zijn nog meer mensen uitgenodigd. Er werd gezegd: als je wil, kom gezellig mee.” Zelf is ze lid van de werkgroep voor de ankerzondagen die de gezinsvieringen voorbereidt en de eerste communie.

Hoe ziet zij haar inzet in relatie tot de missionaire parochie? “Ik hoop dat het lukt om met de gezinsvieringen mensen naar de Kerk te krijgen en ook te behouden. De Kerk is een tweede familie, waar je altijd terecht kunt, waar je gezelligheid kunt vinden en verbinding met elkaar. Het is heel mooi om daartoe te behoren. Daarom is het belangrijk dat de Kerk blijft bestaan. Voor mijzelf is dat ook zo. Ik weet dat ik altijd op God kan vertrouwen en dat geeft me rust. Hij is het steuntje in de rug in mijn leven.” Wat verwacht ze vandaag? “Ik verwacht een hele drukke en gezellige dag. Ik denk dat er heel veel interessante gesprekken zullen zijn en verder ga ik er gewoon open in.”

Maaike Versluis: “Ik kan altijd op God vertrouwen. Hij is het steuntje in de rug in mijn leven.”

Laura Feenstra komt uit Alphen aan den Rijn en kerkt in verschillende parochies. Ze is voor deze dag actief als vrijwilliger en haar werk wordt door elke bezoeker gezien. “Ik heb gisteren vanaf acht uur ’s ochtends ongeveer 1500 ballonnen opgepompt”, vertelt ze. Ze is actief als ballonartiest en werkt creatief mee bij onder meer Kumi (voorheen de Kisikids musicalgroep). Wat vindt zij mooi aan deze dag? “Ik zie zoveel mensen uit verschillende katholieke parochies en stromingen. Allerlei mensen die eigenlijk allemaal hetzelfde voor de Kerk willen: groei en leven. En op welke manier, dat zal de tijd leren.”

“Als ik mensen spreek die de Kerk hebben verlaten, merk ik dat ze zich afvroegen: waarom kom ik hier eigenlijk? Ik denk dat veel mensen op zoek zijn naar dingen om te leren. De Alpha cursus is daar sterk in en ook bijvoorbeeld bijbelstudiegroepen. Dat helpt om mensen meer betrokken te krijgen en kan ook nieuwe mensen aantrekken. Voor mij is de Kerk belangrijk. Ik wil meer leren en groeien in de relatie met Jezus. Daarvoor ga ik naar de Kerk. En ook om dat te delen met anderen. Het is als met het kruis: dat heeft een verticale lijn en een horizontale lijn.”

Laura Feenstra: “Ik wil meer leren en groeien in de relatie met Jezus. Daarvoor ga ik naar de Kerk.”

Bisschop Van den Hende nam al eerder deel aan de conferentie missionaire parochie toen deze in Breda werd gehouden. De bisschop is er nu voor de tweede keer bij. Hij vertelt na afloop: “Het is bijzonder dat mensen uit alle windstreken van de kerkprovincie hier samenkomen, je ziet de verschillende parochies met elkaar spreken en bisdommen samenkomen. Er zijn bisdommen waar katholieken een kleine minderheid vormen en bisdommen die vanouds een katholieke streek zijn en waar dingen toch weer anders gaan. Je merkt dat mensen hier elkaar vinden, namelijk het gaat over Christus, het gaat over zijn evangelie en over wat je daar als gedoopte mensen in kunt betekenen.”

“En dan is het heel duidelijk dat we, in het licht van Pasen, een mooie toekomst tegemoet gaan ondanks moeilijkheden en strijd”, vervolgt de bisschop. “Je ziet natuurlijk dat je als Kerk in onze regio krimpt en dat je moet hergroeperen. Maar de boodschap van het paasgeloof van het evangelie geeft toekomst. Je ziet aan alle mensen die hier zijn het enthousiasme om daar voor open te staan en daar ook van met elkaar te delen. Ik vind deze bijzondere landelijke bijeenkomst van de missionaire Kerk, over de missionaire inzet op basis van de zending van Christus, een geweldig moment. Die ook helemaal in de paastijd past: de Heer is verrezen en nu moeten wij nog ons hart openen voor zijn blijde boodschap.”

Bisschop Van den Hende: “We moeten zorgen dat we als parochie zelf groeien in het geloof. Paus Paulus VI noemde dat de nieuwe evangelisatie van binnenuit.”

Wanneer is een parochie een missionaire parochie? Bisschop Van den Hende: “Missionaire parochie wil zeggen dat een parochie deel is van het grotere geheel van de Kerk. De parochie wordt ook wel ‘de kleinste cel’ van het bisdom genoemd. Een bisdom is onderdeel van de Wereldkerk en daarin heb je als gelovigen samen de drievoudige zending te vervullen. Je viert de sacramenten en bidt, je getuigt van het geloof en je leert van het geloof, en je bent ook bereid tot dienstbaarheid in caritas en diaconie. Als de drievoudige zending van de Kerk ten volle wordt vervuld in de parochie, dan ben je een missionaire parochie.”

Uit de conferentie spreekt het verlangen om nieuwe mensen bij de Kerk te betrekken, in de termen van de missionaire parochie: nieuwe leerlingen maken. Hoe ziet de bisschop dat? “We moeten zorgen dat we als parochie zelf groeien in het geloof. Paus Paulus VI noemde dat de nieuwe evangelisatie van binnenuit (Evangelii nuntiandi, 1975). Dan pas kun je ook naar buiten delen van wat je van de Heer ontvangen hebt. Het is evangelisatie wanneer je zo met de verschillende generaties, die gedoopt willen worden en die het geloof willen leren, samenkomt en ook in deze wereld een werkzaam teken kunt zijn van de verbondenheid van God en de mensen” (Vaticanum II, Lumen gentium 1).

Ook pastorale beroepskrachten uit het bisdom namen deel aan de conferentie. Onder hen waren diaken Osseweijer, pastoor Franken, parochievicaris Van Paassen (v.l.n.r.)

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven