Inspiratie

Bisschop Van den Hende: “Waakzaam Kerstmis tegemoet gaan”

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 02 december 2020

Foto: Ramon Mangold

Tour of Faith in de Advent rond vergeving en barmhartigheid in het licht van het Woord van God

“Het belangrijkste dat in deze Advent mag klinken is dat we waakzaam moeten zijn.” Dit zei bisschop Van den Hende tijdens de Tour of Faith op zondag 29 november. De maandelijkse jongerenontmoeting vond voor het eerst in coronatijd plaats in een combinatie van online en offline. Een aantal jongeren kwam bijeen in de kapel H. Antonius van Padua in Den Haag. Zij vierden samen, op gepaste afstand van elkaar, de mis. Anderen volgden online de daaropvolgende catechese en aanbidding, waarbij er voor de deelnemers in Den Haag biechtgelegenheid was vanwege de voorbereiding op Kerstmis.

Vanuit de evangelielezing (Marcus 13, 33-37) preekt bisschop Van den Hende over ‘waakzaam zijn’. “Als je daarbij zou denken aan nooit meer slapen, altijd scherp zijn en niks missen, zou het een regelrecht recept zijn om een burn-out te krijgen en nooit meer een oog dicht te doen.” De parabel die Jezus vertelt, gaat over een man die het beheer van zijn huis aan zijn dienaars over heeft gedragen en naar het buitenland gaat. De parabel roept op om waakzaam te zijn, omdat de dienaars niet weten wanneer de heer des huizes terug komt. “Ons is iets gegeven waar we verantwoordelijkheid voor dragen. We kunnen daarbij denken aan het menselijk leven of de wereld als ons gemeenschappelijk huis”, zegt de bisschop. “Zijn we waakzaam genoeg om dat goed te beheren?”

Foto: Ramon Mangold

Waakzaam zijn is op de eerste plaats ruimte maken in ons hart en leven voor de heer des huizes, de Heer zelf, preekt de bisschop. “Waakzaam zijn betekent dat je ruimte maakt voor God, Hem aanroept en bij je leven betrekt. Zoals Jezus laat zien in zijn zending, bij zijn trouw in het gebed en zijn beoefenen van gerechtigheid.” De bisschop verwijst naar de zaligsprekingen en de werken van barmhartigheid waarover de voorgaande zondag werd gelezen in de kerk. “Denk aan de dorstigen drinken geven, de hongerigen eten geven en de eenzamen niet vergeten. Als waakzaamheid vandaag zo vaak voorkomt in de evangelielezing worden wij opgeroepen om opnieuw die houding in te oefenen. We moeten waakzaam zijn, omdat de Heer het van ons vraagt. En in zijn geest moeten we God betrekken bij alles wat we doen, volharden in gebed en de gerechtigheid nastreven die nodig is voor de opbouw van Gods rijk. Zo kunnen we Kerstmis tegemoet gaan en de wederkomst van de Heer.”

In zijn catechese vertelt de bisschop over vergeving en barmhartigheid in het licht van het Woord van God. Hij gaat in op bijbelteksten uit het Oude Testament, zoals de psalmen, en op teksten uit het Nieuwe Testament die gaan over bekering (Marcus 1, 14 en Lucas 5, 32) en vergeving (Lucas 23, 34 en Lucas 23, 43) en barmhartigheid (Lucas 15: God is blij met de terugkeer van de zondaar).

Klik op de foto voor een vergroting en voor meer foto's.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven