Inspiratie

Brielle opent op 25 mei bedevaartseizoen: Hoop doet bidden

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 10 mei 2024

Foto: Bisdom Rotterdam

Met het thema ‘Hoop doet bidden’ sluit het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum aan bij het jubeljaar 2025

Op zaterdag 25 mei opent in Brielle het bedevaartseizoen. In een brief aan pastorale teams nodigt custos pastoor Jack Glas iedereen van harte uit voor een bedevaart naar het heiligdom van de Martelaren van Gorcum: “We kijken met dankbaarheid terug op de inspirerende bijeenkomsten van vorig jaar. Tegelijkertijd kijken we met enthousiasme uit naar het nieuwe seizoen.”

Bij de opening van het bedevaartseizoen wordt de homilie verzorgd door Mgr. Van Burgsteden s.s.s. “Dat stemt ons tot vreugde”, aldus custos Jack Glas. “De paters Sacramentijnen hebben als ideaal het mysterie van de eucharistie in heel haar volheid te beleven: zij wensen dat Jezus in de eucharistie gekend, aanbeden, gediend en bemind wordt door alle mensenharten (leefregel 1). Deze wens leefde ook bij de negentien Martelaren van Gorcum die om hun volharding in het geloof de marteldood stierven.” In de middag is er op 25 mei een lezing door drs. Ben Hartmann. Hij zal spreken over de negentien Martelaren van Gorcum, de weg van het lijden schilderen die ze hebben moeten gaan en hoe ze in alle angst en terreur hebben getuigd van hun geloof en Godsvertrouwen.

Op 25 mei wordt bij de opening van het nieuwe bedevaartseizoen een nieuw logo gepresenteerd voor het heiligdom van de HH. Martelaren. Later in het seizoen volgt een vernieuwde website. Deze zal alle informatie over de vieringen op een moderne en toegankelijke manier presenteren, zowel voor bezoekers die vertrouwd zijn met het heiligdom als voor mensen die deze historische plek nog niet kennen.

“Het voorbeeld van de Martelaren van Gorcum kan ook ons helpen om vanuit de hoop die in ons leeft biddend te vertrouwen op de Heer.”

Tijdens het bedevaartseizoen is de bedevaartkerk vanaf 28 mei tot en met 14 september geopend op dinsdag tot en met zondag 13.00-16.30 uur voor individuele pelgrims en voor groepen. Op dinsdagen en donderdagen zijn er eucharistievieringen om 14.00 uur, met voorafgaand de mogelijkheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen. De vieringen en celebranten worden vermeld in de agenda op de website martelarenvangorcum.nl. Individuele pelgrims zijn van harte welkom om zich hierbij aan te sluiten.

De altijd drukbezochte Nationale Bedevaart op 6 juli is het hoogtepunt van het bedevaartseizoen. “Als thema is dit jaar gekozen ‘Hoop doet bidden’”, vertelt de custos. Daarmee is de Nationale Bedevaart een opmaat naar het jubeljaar 2025 dat als thema ‘Pelgrims van hoop’ heeft. “Wanneer de Heer ons de gave van hoop schenkt dan is dat tevens een sterke reden om te bidden”, schrijft de custos. “Want met hoop heb je uitzicht en vertrouwen en dat kan ons fundament zijn om te bidden. Het zet ons ook in beweging: van bidden op basis van hoop worden we uiteindelijk pelgrims van hoop.”

“De martelaren hebben in hun benauwenis gebeden”, vervolgt hij. “Uiteraard om uitkomst en ook wellicht uit angst. Maar wanneer je hoop hebt, dan wordt je bidden ten diepste gemotiveerd vanuit de persoonlijke band met de levende Heer, die nooit het werk van zijn handen laat varen. Het voorbeeld van de Martelaren van Gorcum kan ook ons helpen om vanuit de hoop die in ons leeft biddend te vertrouwen op de Heer, ons persoonlijk toe te vertrouwen en in ons gebed ook anderen mee te nemen voor wie wij kunnen bidden.”

Voorafgaand aan de Nationale Bedevaart (vanaf 27 juni tot en met 5 juli) wordt een noveen gebeden die (online) kan worden meegebeden.

De Nationale Bedevaart wordt altijd druk bezocht. (Foto: Peter van Mulken)

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven